Cum știi dacă te confrunți cu o hernie de disc?

de | | 2 Minute

Cum știi dacă te confrunți cu o hernie de disc?

Coloana vertebrală este alcătuită din 24 de oase numite vertebre. Aceste vertebre sunt amortizate de discurile intervertebrale, care îți permit să-ți miști coloana și să te apleci. Însă atunci când un disc aflat între două vertebre începe să se deplaseze sau se fisurează, acesta poate irita nervii din jur și provoca dureri. Această afecțiune se numește hernie de disc.

Care sunt semnele ce anunță instalarea herniei de disc?

Unul dintre aceste semne poate fi locul în care apare durerea. Deși hernia de disc se poate instala în orice parte a coloanei vertebrale, se întâlnește cel mai frecvent în partea inferioară a coloanei vertebrale, în zona lombară, chiar deasupra șoldurilor. Durerea se poate răspândi de la spate la fese, coapse și chiar gambe.

Disconfortul provocat de o hernie de disc se înrăutățește, de obicei, atunci când ești activ și se diminuează atunci când te odihnești. Chiar și tusea, strănutul sau statul în șezut îți pot agrava simptomele, deoarece pun presiune pe nervii atinși de această afecțiune. O hernie de disc îți poate da, de asemenea, o senzație de furnicături sau amorțeală. Poți, de asemenea resimți slăbiciune în partea afectată a spatelui.

Vârsta joacă, de asemenea, un rol în apariția unei hernii de disc. Pe măsură ce îmbătrânești, discurile dintre vertebre tind să se rupă și să-și piardă din calități. Acest lucru face ca riscul apariției herniei de disc să fie unul foarte ridicat.

Cum aflu cu certitudine dacă am sau nu hernie de disc?

Cel mai bun mod de a afla cu certitudine dacă ai hernie de disc este să consulți un medic neurochirurg. Medicul te va examina fizic pentru a găsi sursa durerii, iar cel mai adesea acesta este singurul test de care ai nevoie pentru confirmarea unui astfel de diagnostic.

Medicul va verifica dacă ai puncte dureroase sau inflamate pe spate, cerându-ți să stai întins la orizontală și să-ți ridici sau să-ți miști picioarele în diferite moduri. Dacă resimți durere în timpul examinării, cel mai probabil este vorba de o hernie de disc.

De asemenea, medicul mai poate verifica următoarele: reflexele la nivelul genunchiului și al gleznei, forța picioarelor, modul în care mergi pe călcâie și pe vârfuri sau dacă poți simți atingeri ușoare sau vibrații. Pentru a exclude alte surse ale durerii sau pentru a identifica anumiți nervi grav afectați, medicul poate solicita investigații suplimentare, inclusiv radiografii, tomografii sau RMN.

În multe cazuri, durerea provocată de hernia de disc se ameliorează de la sine, cu ajutorul unor îngrijiri medicale simple. O hernie de disc netratată, însă, se poate agrava, mai ales dacă continui activitățile care au cauzat-o și poate provoca dureri cronice sau pierderea controlului în zona afectată.