Cum se reinventează anul acesta Balul Operei din Cluj?

de | | 3 Minute

Cum se reinventează anul acesta Balul Operei din Cluj?

„Un veritabil Bal vienez al Operei…” Așa anunță organizatorii Balului Operei din Cluj evenimentul programat pe 3 martie, la Opera Națională Română. De data aceasta vorbim despre schimbări importante în: regie, scenariu, decor, program artistic, totul gândit sub auspiciul reîntoarcerii acestui eveniment sub egida Operei Române.

„De anul acesta, Balul Operei, acest eveniment formidabil, se întoarce acasă”, a menționat la conferința de presă organizată în holul Operei domnul Daniel Metz, cel care a cedat Operei Române proiectul evenimentului, după preluarea acestuia de la dr. Matei Miko.

? Nicu Cherciu

Reorganizarea Sălii Mari ca la Wiener Opernball

Sala Mare a Operei Naționale Române din Cluj se va transforma într-o sală de bal. Întreaga structură de la baza sălii va fi modificată astfel încât programul artistic și seara de dans de după să poată fi organizate „comme il faut”.

Mai precis, vor fi înlăturate temporar scaunele obișnuite de la teatru, în locul cărora se va amplasa o platformă specială care pornește de la scenă, la același nivel. Pe această platformă vor fi fixate 180 de scaune direcționate nu spre scena normală, ci lateral, față în față, astfel că scena se va desfășura în mijlocul publicului. Toată suprafața de jos se va transforma într-un platou uriaș, exact ca în tradiția balurilor de la Viena.

© imago/Viennareport

Ideea de bază pentru acest an important, al 26-lea an în care se organizează Balul Operei, de această dată chiar de către echipa Operei, este cea a unității între public și scenă, între public și artiști. Regizorul Petre Năstase, cel care s-a ocupat de producția evenimentului Opera Aperta Cluj 2017, și care și-a asumat acum și realizarea Balului Operei (alături de regizorul Mihaela Bogdan și de scenograful Anca Pintilie) a menționat faptul că personajul principal în acest an va fi publicul.

„Avem de transmis un mesaj extrem de important: Respectați dresscode-ul Balului. Pentru mine va fi esențial să văd că oamenii care vin la acest eveniment deosebit respectă sactuarul Operei, respectă tradiția de zeci de ani și strălucirea unei manifestări culturale valoroase. Personajul principal în acest an va fi publicul, el va da tonul autenticității acestui eveniment grațios, elegant, de elită.”

Directorul Operei, baritonul Florin Estefan, și-a exprimat gratitudinea față de decizia omului de afaceri Daniel Metz de a ceda coordonarea Balului chiar Operei Române:

”Ne vom strădui să asigurăm perenitatea acestui eveniment și să-l organizăm în așa fel încât să fie un adevărat fenomen cultural, realizat calitativ, cu cele mai bune arme din arsenalul artistic al Operei… Mie îmi plac lucrurile simple, și știu că lucrurile simple sunt cel mai greu de realizat.”

Deoarece anul acesta este Centenarul Marii Uniri, programul artistic al Balului va cuprinde momente lirice și coregrafice din repertoriul dramatic și instrumental autohton. Ansamblul Orchestrei, Ansamblul de Balet, soliștii vocali și instrumentiști de marcă ai Clujului vor susține un recital de gală pentru oaspeții Operei.

Regal artistic, Dineu de excepție și un scop caritabil

Balul Operei va avea două părți principale. Cea muzicală va cuprinde și decernarea premiilor de excelență în domeniul artistic:

  • Premiul Alexandru Fărcaș pentru tinere talente (o operă de artă oferită de Remus Pop din colecția personală)
  • Premiul Dimitrie Popovici-Bayreuth din partea Operei Române
  • Premiul Seniorii Cetății din partea Consorțiului Universităților Clujene.

Partea a doua va fi reprezentată de dineul din foaierul Operei Române, iar sala mare va rămâne deschisă pentru dans, exact ca într-un adevărat Ball Room.

O parte din banii obținuți din vânzarea de bilete pentru Balul Operei vor fi donați proiectului Transylvanian Opera Academy. Este vorba de cel mai recent proiect cultural-artistic și academic al Operei Române care urmărește formarea și îndrumarea către excelență a unor tineri promițători. Aceștia, prin reușita în cadrul unei sesiuni de audiții, se pot bucura de privilegiul unui an de studii cu artiști consacrați.

S-au pus în vânzare 500 de bilete la Balul Operei, cu prețuri cuprinse între 260 și 490 RON. Acestea se pot achiziționa de la Agenția Teatrală sau online, pe biletmaster.