Cum să trăiești experiența Clujului ca un localnic? | Turism urban
Cum văd turiștii orașul nostru? Care sunt lucrurile pe care și-ar dori să le încerce în Cluj? Este probabil ca noi ca și localnici să nu ne fi gândit niciodată la acest aspect, fiind reticenți adeseori în a da sfaturi turiștilor care ne vizitează urbea. Pe de altă parte, orice turist respectabil ar trebui să se documenteze în prealabil și să vină cu ,,temele” făcute la noi, ca să nu piardă timpul cu explorări complicate, ci să încerce lucrurile care îi vor garanta o ședere plăcută în Cluj.
Foto: Turi Zoltán, Dan Darolți, Victoria Cirt
Pentru cei care și-au planificat o scurtă excursie la noi în oraș, dar și pentru cei care doresc să ofere turiștilor o experiență de calitate, sugerăm câteva lucruri utile.
Cel mai mult ne place în Cluj…
Ne vine greu să ne definim poziționarea într-o chestiune atât de delicată și, mai ales, subiectivă. Cu toate acestea însă, vom cădea de acord asupra unui aspect care face din Cluj-Napoca un oraș atractiv în ochii celor care aleg să devină locuitori ai acestei urbe. Îmbinarea între vechi și nou, oportunitățile pe care ni le oferă acest oraș aflat în plină dezvoltare, oferta de evenimente și modalitățile variate de petrecere a timpului liber reprezintă lucruri care ne fac să îndrăgim orașul în care locuim.
Ne mai sunt pe plac distanțele nu prea mari între diverse obiective sau puncte ale urbei, ne place aroma cafelei servită pe malul Someșului sau pe Canalul Morii, ne place cosmopolitismul orașului, cel care-i dă savoare și jovialitate, ne plac lunile ploioase de iunie și iulie, și faptul că poți descoperi mereu ceva nou și frumos.
Cea mai bună modalitate de a face cunoștință cu orașul…
Rămânem fermi: cea mai bună metodă de a explora veselia, melancolia, exuberanța și frumusețea Clujului este de a-l cutreiera la pas. Spunem acest lucru nu pentru că nu avem deocamdată o rețea continuă de piste destinată bicicliștilor, ci pentru că cea mai eficientă metodă de a comunica sincer și autentic cu un oraș se realizează prin parcurgerea la pas a distanțelor din care acesta se constituie. În acest mod, poți observa arta stradală, clădirile, poți ghici tabieturile citadinilor, te pătrunzi de atmosfera care animă Clujul în anumite momente ale zilei, poți asculta muzica artiștilor stradali, poți explora interiorele clădirilor și ale curților, poți descoperi magazine sau alte locuri care au rămas nedescoperite. Și, nu în ultimul rând, mersul pe jos creează contextul ideal pentru servirea unei cafele în liniștea plăcută a dimineții, pe o bancă în parc.
Atunci când vin turiștii în Cluj…
Există un timp pentru toate, iar timpul turiștilor este vara. În perioada renumitelor festivaluri estivale, Clujul se umple de oameni veniți din cele patru colțuri ale lumii pentru muzică, dar și pentru a face cunoștință cu orașul din inima Transilvaniei.
Astfel, primele chestiuni care le putem recomanda unor turiști sunt:
- Să explorexe gusturile și aromele bucătăriei locale tradiționale ⇒ Moștenirea gastronomiei transilvănene de sute de ani: legendara Varză à la Cluj
- Să guste băuturile specifice zonei și/sau vinurile românești și berea artizanală
- Să participe la un tur ghidat al orașului ⇒ Călătorului îi stă bine în Cluj: cum să fii turist în propriul oraș?
- Să vadă Clujul panoramic noaptea ⇒ 7 locuri de unde poți vedea Clujul panoramic
- Să facă cumpărăturile la piață
- Să petreacă câteva ore pe strada Piezișa
- Să cunoască localnici
Mâncarea care trebuie neapărat încercată…
O altă chestiune delicată este și cea legată de bucătărie. Ce ar trebui neapărat să încerce un turist ca să simtă ceea ce simte un localnic atunci când savurează o porție sănătoasă de gulaș cu carne de vită sau de varză à la Cluj? Este greu de spus pentru că fiecare popor are obiceiurile sale și, mai ales, propria viziune asupra mâncării. Putem spune însă că, indiferent de zona sau de țara din care venim, aflându-ne pe teritoriul orașului comoară este musai să încercăm o felie de slănină afumată cu pâine coaptă pe vatră, ceapă și roșii, mămăligă cu brânză și smântână, dar cel mai bine balmoș, iahnie de fasole cu ciolan afumat, zacuscă și, desigur, tradiționalii gomboți cu prune.
În zilele caniculare de vară…
După o iarnă blândă cu siguranță vine o vară caniculară. Ei bine, în momentele în care orașul se golește de studenți, e semn clar că a venit cu adevărat vara. Primită cu entuziasm la început, foarte curând citadinii se pomenesc în situația de a căuta umbra și răcoarea în parcuri sau pe terase. Cu siguranță însă că orice turist cu acte în regulă se va conecta rapid cu evoluțiile din Cluj și va lua exemplul localnicilor, căutând sursele de satisfacție și de fericire estivală în parc sau pe terasele din centrul orașului. Recomandăm de asemenea petrecerea zilelor de vară în hamac, la umbra copacilor din Parcul Central ,,Simion Bărnuțiu”.
Avem alte câteva recomandări demne de luat în considerare ⇒ Parcul, iarba verde și hamacul: unde te poți relaxa în Cluj?
Evenimente de neratat în Cluj…
Clujul oferă o bogată ofertă de evenimente, potrivite pentru orice buget. Nu putem recomanda un eveniment anume, lăsăm această sarcină la discreția turiștilor, însă putem sugera că este important de menționat faptul că evenimentele din Cluj au un ciclu sezonier.
Recomandările noastre de evenimente:
- Zilele Clujului
- Noaptea Muzeelor
- Transilvania International Film Festival
- Jazz in the Park
- spectacolele de teatru și operă organizate de Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Opera Națională Română, Opera Maghiară, Reactor de creație și experiment, ZUG.Zone, Create.Act.Enjoy
- expozițiile de la Fabrica de Pensule, Centrul de Interes, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei
- Toamna Muzicală Clujeană
Atunci când vrem să mergem în afara orașului…
Împrejurimile Clujului oferă multe motive de încântare și de mândrie. Bogăția de locuri și de priveliști spectaculoase vor mișca cu siguranță inima oricărui turist, care se va îndrăgosti de meleagurile clujene și va dori să păstreze în gând o părticică din frumusețea acestor locuri.
Recomandările noastre: