Cum să scapi de cicatricile cauzate de acnee? #ClujulMedical
Știai că până la 80% din adolescenți sunt afectați de acnee? La adulți, procentul este mai mic (5%), însă în timp ce mulți dintre tinerii sau adulții afectați de acnee nu rămân cu urme, unii dintre aceștia rămân cu cicatrici vizibile.
Efectele acestei afecțiuni dermatologice trec dincolo de aspectul pielii și cicatricile inestetice, care pot fi uneori minore, alteori destul de grave. Adolescenții cu acnee se pot confrunta, totodată, cu stări depresive, apare izolarea socială și își pierd încrederea în sine. Mai mult, cicatricile cauzate de acneea debilitantă sunt citate ca factor de risc pentru suicid, în rândul adolescenților – iar acest singur fapt ar trebui să fie un semnal de alarmă.
Medicii specialiști din cadrul Clinicii Medispa ne prezintă cauzele și posibilitățile de tratament disponibile și în Cluj-Napoca în ceea ce privește cicatricile cauzate de acnee. Dacă în urmă cu mulți ani, nu prea existau soluții eficiente, progresele făcute pe ramura dermatologiei și a terapiilor antiacneice vin în întâmpinarea celor care se confruntă cu astfel de probleme.
Înainte de toate: putem preveni apariția cicatricilor post acneice?
Acneea lasă, de cele mai multe ori, cicatrici inestetice care rămân vizibile și după ani de zile de la dispariția afecțiunii dermatologice propriu-zise. Genetica are un rol important când vine vorba de predispoziția și stabilirea gradului de severitate în cazul acneei, dar și a riscului de a rămâne cu cicatrici. Tot statistic, se pare că șansele de vindecare ale cicatricilor sunt mai crescute în adolescența târzie și la vârsta adultă.
O altă statistică spune că 95% dintre pacienții care au acnee vor rămâne cu cicatrici. Astfel, e cu atât mai important ca tratamentul să înceapă cât mai devreme, pentru ca cicatricile rezultate să fie unele ușoare.
Tratamentul petelor roșii / modificărilor post-inflamatorii care apar imediat după leziunile acneice
Nefiind cicatrici propriu-zise, acele pete roșii sau hiperpigmentate ce apar după vindecarea leziunilor acneice se pot vindeca în întregime, în interval de 6 până la 12 luni. Dacă modificările de culoare sau defectele cutanate apărute în urma acneei persistă și după 1 an, devine o cicatrice permanentă.
Aceste modificări post-inflamatorii (petele sau defectele cutanate imediate) pot tratate astfel:
- Evitarea expunerii la ultraviolete (soare, solar) – deoarece acestea agresează pielea și întârzie vindecarea;
- Folosirea retinoizilor (RetinA) – pentru grăbirea procesului de remodelare a pielii;
- Folosirea AHA (alfa hidroxiacizi) și BHA (beta hidroxiacizi), într-o concentrație adecvată, poate ajuta remodelarea pielii;
- Evitarea îndepărtării crustelor – acestea protejează și ajută procesul de vindecare!
Cum să scapi de cicatricile cauzate de acnee? Iată tratamentul cicatricilor post-acnee
Cicatricile ușoare pot fi ameliorate cu ajutorul cremelor și medicamentelor, însă majoritatea cicatricilor rezultate în urma acneei pot fi remediate cu ajutorul unui tratament combinat chirurgical și de remodelare a pielii. Conform specialiștilor Medispa (sursa: aici), iată tratamentele disponibile :
- Peeling-urile chimice – declanșează exfolierea pielii, urmând ca în 1-14 zile să apară o piele nouă; ulterior, este necesară fotoprotecția și o îngrijire specifică.
- Tratamentul cu lasere fracționale cu CO2 – distrugere țintită a unor fragmente de piele, fără a afecta pielea din jur. Țesutul distrus este înlocuit, la vindecare, cu unul nou și sănătos, iar cicatricile se pot ameliora vizibil. Procedura este una confortabilă, se face după aplicarea unei creme anestezice, este nechirurgicală, sigură și are un timp de recuperare scurt, de numai 4-6 zile.
- Microdermaabraziunea – se recomandă pentru îmbunătățirea aspectului cicatricilor ușoare, procedura îndepărtând un strat de la suprafața pielii. După mai multe ședințe, pielea se reînnoiește, iar cicatricile ușoare sunt ameliorate.
- Fillerii dermici – se injectează în cicatrici pentru a ridica straturile superficiale ale pielii. De obicei, se folosește acid hialuronic. Rezultatele sunt imediate și spectaculoase, însă efectul nu e permanent, iar o nouă injectare e necesară la câteva luni.
- Tratamentul chirurgical – se face sub anestezie locală, prin diverse metode.
Care este tratamentul în cazul cicatricilor elevate?
Cicatricile elevate pot fi cheloide – care depășesc leziunea inițială, devin groase și ferme, ajungând de mari dimensiuni sau pot fi hipertrofice – care nu depășesc marginile leziunii acneice inițiale.
În funcție de aspectul cicatricilor, mediul dermatolog poate întocmi un plan de tratament, încorporând adesea metode combinate. Iată câteva dintre ele:
- Injectări intralezionale – pentru reducerea cicatricilor
- Tratament chirurgical
- Tratament pe bază de lumină
- Crioterapia
- Creme și geluri – cele pe bază de silicon reduc mâncărimea, durerea și disconfortul.