Cum să previi coroziunea echipamentelor industriale?

de | | 2 Minute

4 sfaturi pentru a preveni deteriorarea utilajelor tale

Deteriorarea și defecțiunea utilajelor pot genera pierderi semnificative în cadrul oricărei industrii. Cel mai adesea, astfel de situații neplăcute sunt cauzate de instalarea uzurii echipamentului. Coroziunea pieselor poate apărea din varii motive, însă poate fi întârziată printr-o întreținere corespunzătoare.

Coroziunea este un fenomen natural, ce apare în momentul în care metalele reacționează cu elemente naturale din mediu, precum apa, spre exemplu. Dacă activezi în domeniul industrial și vrei să previi coroziunea echipamentelor pe care le deții, îți prezentăm, în continuare, câteva aspecte pe care să le ai în vedere cu privire la mentenanța acestora.

Alege materiale rezistente la coroziune

Una dintre principalele măsuri pe care le poți lua pentru a evita deteriorarea echipamentului este de a opta pentru componente fabricate din materiale rezistente la coroziune. Acest tip de materiale sunt reprezentate de aliaje metalice, precum nichel-aluminiu sau oțelul inoxidabil 310.

Însă, dezavantajul acestei opțiuni este faptul că deși vei avea parte de niște rulmenți, cuplaje sau alte piese rezistente la coroziune, vulnerabilitatea lor în fața uzurii zilnice va fi mai ridicată.

Evită expunerea pieselor la apă și umiditate

Este extrem de important să elimini factorii care pot duce la apariția coroziunii. Așadar, asigură-te că nu există în apropierea componentelor mașinăriilor tale surse de apă care nu sunt necesare și controlează, pe cât posibil, nivelul de umiditate din aer.

Păstrează componentele curate

Protejarea echipamentelor de apă și umiditate nu este, însă, suficientă pentru a preveni apariția coroziunii. Indiferent că vorbim de cuplaje, motoreductoare, filtre ș.a.m.d, este important să îndepărtezi particulele de murdărie de la nivelul pieselor, întrucât și acestea pot provoca reacții chimice care vor încuraja apariția coroziunii.

Utilizează spray anticoroziv

Dacă activitatea pe care o desfășori nu îți permite suficient de des să oprești funcționarea utilajelor pentru curățarea prielnică a acestora, poți opta pentru spray-urile anticorozive disponibile pe piață. Acestea au rolul de a întârzia apariția coroziunii și chiar de a încetini procesul de deteriorare acolo unde deja s-a instalat.

Efectuează revizii periodice ale utilajelor

Reviziile periodice ale utilajelor tale sunt esențiale pentru buna funcționare a acestora. Nu numai că te va ajuta să depistezi la timp primele semne de coroziune, dar te va scuti de eventualele pierderi cauzate de o posibilă defecțiune neprevăzută. Aflând din timp despre problemele la nivel de cuplaje, motoreductoare, filtre, motoare etc, vei avea posibilitatea de a lua măsuri înainte ca acestea să cauzeze deteriorarea întregului utilaj.