Cum ne relaxăm în Cluj după o zi de lucru?

de | | 4 Minute

Cum ne relaxăm în Cluj după o zi de lucru?

Vă povesteam recent cum am învățat să iubesc Clujul și cum m-am împăcat cu traficul și agitația specifică marilor orașe. E greu să te simți bine într-un loc dacă tot ce vezi în fața ochilor e stres.

Locurile în care trăim ne influențează stările de spirit în aceeași măsură în care stările noastre de spirit le influențează pe acestea. Astfel, e important să ne acordăm timp și momente de relaxare – e important atât pentru bunăstarea noastră personală, cât și a celor din jurul nostru (pe care ne mai revărsăm nemulțumirile adesea).

Chiar dacă e un oraș mare și, cel mai probabil, îți închei ziua de lucru când e ora de vârf, tranziția de la job la confortul de acasă poate fi una relaxantă. Așadar, cum ne relaxăm în Cluj după o zi de lucru? Vă lăsăm câteva idei, dar așteptăm și sugestiile voastre.

 • Găsim un parc și facem cunoștință cu aleile sale

  Tendința, când termini programul de lucru, e să te duci în cea mai apropiată stație de autobuz (sau în mașina personală) și direcția spre casă. Ești obosit și abia aștepți să ajungi acasă. Un parc poate face diferența între o după-masă relaxantă sau una în care tot ce simți e oboseală.
  Dacă lucrezi în centru, Parcul Central e la îndemână. Dacă te îndrepți înspre Piața Cipariu, fă o plimbare prin Parcul Operei. Direcția Hașdeu? Grădina Miko e aproape – sau foarte aproape, în funcție de facultatea pe care o urmezi. Să nu uităm de Cetățuie sau Grădina Botanică!
  În Zorilor, parcul Iuliu Prodan e o oază de relaxare (de altfel, l-am redescoperit și noi cu drag recent – vezi aici).
  În Mănăștur, avem Parcul Primăverii sau Colina.
  Înspre Grigorescu, Parcul Rozelor sau Babeș.
  În Iris, Parcul Armătura e un mic colț de natură în care te poți recrea pentru câteva minute.
  Parcul Aurel Vlaicu ar fi o opțiune dacă lucrezi în Mărăști, iar în Gheorgheni ești un fericit, din acest punct de vedere, căci vei găsi câte un mic parc la fiecare 2-3 blocuri. Parcul Mercur ar fi cel mai mare din zonă. Foarte aproape e și Iulius Parc și Lacul Gheorgheni, de care se bucură și cei care își desfășoară activitățile în cartierul Între Lacuri.

cum ne relaxăm în Cluj după o zi de lucru

 • Găsim o cafenea liniștită, unde putem citi o carte sau naviga în voie pe Internet.

  E în plan o explorare mai serioasă a localurilor din Cluj care permit, prin design-ul interior, servire și atmosferă, astfel de clipe petrecute în tihnă. Poate fiecare dintre noi avem în cap un astfel de loc, dar îl frecventăm doar cu prietenii, cu diverse ocazii. Dacă ești ca mine, sigur te vei fâstâci la ideea de a merge singur într-o cafenea, dar după câteva astfel de experiențe, înveți să apreciezi cu adevărat aceste momente. Nici nu e necesar să stai mai mult de o jumătate de oră. Atât cât să te liniștești, să ți se așeze gândurile, să simți că e un răsfăț personal și că e timpul tău.

ceainarii-si-cafenele-cluj

 • Alternativă: ne oprim la bibliotecă, în sala de lectură.

  Știu că sunt subiectivă (da, lectura mă relaxează), dar nici măcar nu trebuie să citești. Dacă ai un laptop la tine, fă-ți de cap cutreierând pe Internet. E o liniște plăcută în sălile de lectură din biblioteci. Biblioteca Județeană Octavian Goga are sedii în diferite cartiere din Cluj, deci poți opta pentru cea aproape de casă sau de serviciu, după cum simți că ți-e confortabil.

 • Luăm masa în oraș cu un prieten.

  Ok, nu putem face asta în fiecare zi. Dar măcar o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni am putea să ne facem acest obicei. Sună-ți un prieten și invită-l în oraș să testați cum e mâncarea la restaurantul X. Da, acel prieten cu care nu reușești nicicum să te vezi. Ieșim de la lucru pe la aceleași ore, oricum. Iar ofertele restaurantelor clujene sunt tot mai variate și inedite. O oră – două de conversație cu un vechi prieten poate fi cea mai bună metodă de relaxare după o zi de lucru.

 • Admirăm orașul din balcon, de la fereastră.

  Ajungem și acasă în cele din urmă. Nu avem toți priveliști de vis de la balcon. Dar înainte de a te arunca în pat sau a începe treburile casnice, acordă-ți 15 minute de stat. Fă-ți un ceai cald și privește orașul, așa cum e el de la fereastra ta. Cu oamenii ce mișună pe străzi, cu razele de soare sau norii plumburii adunați pe cer, cu mașini ce își caută locuri de parcare, cu voci zglobii de copii ce se joacă (încă) în fața blocului…

cum ne relaxăm în Cluj după o zi de lucru

Fotografii: Lucian Nuță & colorblissu

Iulia Marc
Redactor Cluj.com