Cum a fost „În viitorul apropiat”

de | | 2 Minute

Cum a fost „În viitorul apropiat”.

Patru tineri, două fete și doi băieți, au încercat, weekendul trecut, să ne facă să vedem cu alți ochi viitorul, cu dorințe, singuri sau gânditori, prin intermediul piesei de teatru „În viitorul apropiat”.

Spectacolul produs de spațiul Reactor de creație și experiment în parteneriat cu trupa Váróterem Projekt și regizat de către Cristian Ban, în colaborare cu dramaturgul Petro Ionescu, a adus în fața celor aproximativ 100 de persoane care au luat parte în fiecare din cele două zile ale evenimentului un spectacol bazat pe ideile liceenilor despre cum văd ei viitorul.

Statici, cu foarte puține mișcări, în general bruște, actorii Carina Bunea, Csepei Zsolt, Cătălin Filip și Timea Udvari au adus în fața publicului prezent, timp de 90 de minute, viziunea lor despre viitorul apropiat cu amintiri din copilărie, „Când eram mică…”, cu dorințe pentru viitor, „Mi-aș dori…”, dar și cu monologuri despre cum vede fiecare actor prezentul și viitorul apropiat.

Piesa de teatru care a avut părți nostime, dar și părți care te puneau pe gânduri, a început cu o pauză verbală și s-a terminat cu „La mulți ani!”, finalul lăsând în suspans publicul prezent și deschis oricărei variante de continuare.

Regizorul spectacolului, Cristian Ban, a declarat că tot scenariul a venit treptat după întâlnirile cu elevii și că a fost un experiment interesant. „În primele zile, după întâlnirile cu elevii, le-am dat actorilor mai multe situații și i-am lăsat să vorbească. Practic textul a venit de la ei și s-a creat o structură pe baza căreia am început să lucrăm. Până la jumătatea repetițiilor ne-am concentrat să generăm text și material dramatic. A presupus multe reglaje, dar mi-a plăcut că nu a existat un autor pe care trebuia să îl punem în scenă, ceea ce ne-a permis să schimbăm oricând replicile, fiind ale noastre”, a declarat Cristian Ban.

Cu acest eveniment Reactor a sărbătorit și doi ani de la înființare, doi ani de experimente și creație artistică.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com

„În viitorul apropiat”

„În viitorul apropiat”