Cum auzi muzica atunci când nu poți să auzi? | Clujul auzit altfel

de | | 2 Minute

Cum auzi muzica atunci când nu poți să auzi? | Clujul auzit altfel

Toate sunetele și toate zgomotele pe care le percepem provin întotdeauna de la un corp care le emite. Acest corp se numește sursă sonoră. Pentru ca sunetul să fie emis, este necesar ca sursa să vibreze suficient de repede. Când un corp vibrează, moleculele de aer aflate în imediata apropiere a sursei sonore sunt supuse unei succesiuni de comprimări, îndepărtându-se în toate direcțiile, formându-se o undă sferică. Instrumentele muzicale funcționează pe baza aceluiași principiu.

Simțim și îmbrățișăm muzica orchestrei – muzica este și a surzilor!

Proiectul intitulat ”Muzica este a tuturor! Și a surzilor!(?)” oferă posibilitatea surzilor și persoanelor hipoacuzice din Transilvania să perceapă lumea muzicii într-un mod aparte. După turul orgilor organizat în august 2017, urmează, ca în 15 noiembrie surzii și persoanele hipoacuzice din Cluj să participe la repetiția Filarmonicii de Stat ”Transilvania”.
Cu ajutorul instrumentiștilor din cadrul filarmonicii participanții vor descoperi împreună lumea muzicii: vor face cunoștință cu instrumentele muzicale, vor simți vibrațiile acestora și vor putea chiar să încerce instrumentele muzicale. Pe parcursul repetiției surzii și persoanele hipoacuzice vor lua loc pe scenă, direct în orchestră. În timp ce instrumentiștii cântă, atenția se va concentra pe vibrațiile emise de instrumentele muzicale. După repetiție, asistați de interpreți de limbaj mimico-gestual vor vizita sala de concerte și vor descoperi caracteristicile locurilor destinate publicului. Imediat după eveniment, va fi și o sesiune de întrebări și discuții.

Ilustrație vectorială. Structură circulară a unui semiton folosită ca vibrație abstractă pentru sunet.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ”Muzica este a tuturor! Și a surzilor!(?)”, inițiat cu scopul de a introduce surzii și persoanele hipoacuzice din Transilvania în lumea muzicii. Workshopurile organizate în premieră în România sunt gratuite în Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe. Implementarea proiectul este susținută de Fundația Communitas, cu ajutorul Asociației Naționale a Surzilor din România – Filiala Cluj, Filarmonica de Stat ”Transilvania”, UBB Cluj – Catedra de Pedagogie Muzicală, și Asociația Deaf Health Care Center în calitate de parteneri strategici.

Data: 15 noiembrie 2017, între orele 18-20
Locație: Cluj-Napoca, str. M. Kogălniceanu nr. 5(Auditorium Maximum, Colegiul Academic)
Informații suplimentare: [email protected], 0720366046
https://www.facebook.com/Music4Deaf-207139213128423