Drumul (cel bun) spre educație sau cum îți alegi corect facultatea

de | | 4 Minute

Drumul (cel bun) spre educație sau cum îți alegi corect facultatea

90 elevi de liceu din clasele a 11-a și a 12-a din toată țara au parte de sesiuni de mentorat cu profesori universitari și studenți ce îi ajută să ia decizii conștiente legate de alegerea facultății. Elevii beneficiază de sesiunile de mentorat gratuit ca parte din programul FUTURE Student ediția PEPCO România ce îi ajută pe elevii de liceu să se pregătească pentru viitor.

Elevii au nevoie de o nouă abordare pentru a-și alege conștient facultatea – Mădălina Hodorog

Când un elev termină clasa a 12-a, în mintea lui există foarte mult haos. Tocmai de aceea, programul FUTURE Student îi ajută practic pe elevii de liceu prin sesiuni de training săptămânale, iar acum, în această perioadă cu sesiuni de mentorat.” declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE Student, trainer și consultant în carieră.

În primele luni ale programului, elevii de liceu au parcurs 5 sesiuni de training online bazate 100% pe educație experiențială cu accent pe descoperirea punctelor forte, competențe, cunoașterea și înțelegerea pieței muncii, simulări de interviu sau oportunități în anii de facultate.

Metodele de predare inovatoare și programul axat 100% pe activități practice i-au ajutat pe elevii de liceu să își schimbe perspectiva legată de viitor. Participant în programul FUTURE Student, Tudor, elev în clasa a-12-a la Cluj-Napoca declară că programul „FUTURE Student e ceva wow pentru mine. E greu de descris în cuvinte. Am pășit pe un tărâm nou, dacă pot spune așa. Am reușit să mă dezvolt ca persoană. Cu ajutorul vostru am reușit să îmi extind granițele și să mă intereseze mai multe domenii, nu doar domeniul în care vreau să activez după facultate. Mi-am schimbat perspectiva asupra vieții de student și cât de important e să fac anumite activități în timpul ei.

Acest program mi-a deschis ochii din toate punctele de vedere. A fost o activitate unică, cu multe lucruri frumoase și relaxante. Am învățat lucruri noi pe care știu că nu le puteam învăța în altă parte.” continuă Vlad, elev în clasa a 11-a.

Cum îți alegi facultatea?

Cu o experiență de peste 9 ani ca trainer, cadru didactic asociat în cadrul Universității Babeș-Bolyai și consultant în carieră, Mădălina Hodorog punctează câteva aspecte cheie de care trebuie să țină cont elevii pentru a-și găsi facultatea potrivită.

„Sunt multiple abordări atunci când luăm decizii legate de facultate, iar în programul FUTURE ne-am axat pe această abordare:

Pasul 1: Să înțelegi concret cum arată piața muncii și ce domenii există în întreaga lume.

Pasul 2: Să înțelegi care sunt punctele tale forte și domeniile tale de interes.

Pasul 3: Să alegi facultatea nu doar în funcție de specializare, dar și de orașul în care este facultatea respectivă, universitatea și în special, celelalte oportunități care există și sunt oferite de către mediul universitar.

Pasul 4: Să discuți cu persoane care sunt direct în piața muncii, sunt deja studenți sau sunt profesori universitari.” continuă Mădălina Hodorog.

Elevii de liceu din programul gratuit FUTURE Student au parcurs în lunile martie și aprilie toți acești pași, ghidați de mentorii și trainerii din program. „Cea mai semnificativă schimbare pe care am simțit-o în atitudinea mea a fost în momentul în care am realizat că orice facultate are mai multe specializări conexe, indiferent de domeniul pe care îl aleg pentru studii. Astfel, am scăpat de teama și stresul că există posibilitatea să aleg o facultate care nu va avea legătură cu viitorul meu job și am înțeles că există strânse legături între domenii”, declară Eliza, participantă în programul FUTURE Student.

Imaginea de ansamblu a experienței de student a fost completată de discuții despre oportunitățile de dezvoltare pe care facultățile le oferă. „În această perioadă mi-am însușit o abordare realistă privind viitorul meu. Am început să consult site-urile facultăților la cate vreau să aplic, să lucrez la un CV și să caut programe de voluntariat”, ne-a spus Maria.

Despre FUTURE Student

Programul FUTURE Student ediția PEPCO România este gratuit pentru toți participanții și este construit folosind experiența celor 5 ediții a programului FUTURE – Construiește cu pasiune unde peste 360 de studenți – 210 profesori – 5 angajatori s-au pregătit deja în sesiuni 100% practice pentru viitor. „Scopul programelor FUTURE și FUTURE Student este să acopere prăpastia dintre sistemul educațional și piața muncii”, declară Mădălina Hodorog, co-fondatorul celor 2 programe de #EducatieAltfel din România.

Despre PEPCO România

PEPCO este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează peste 2700 de magazine în Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ungaria, Austria,  Spania și Germania. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport.


Comunicat de presă