Cum a început comerțul electronic?

de | | 3 Minute

Comerțul electronic – un scurt istoric realizat de Optimall by AROBS

De la începuturile sale și până în prezent, comerțul a cunoscut diferite forme și a suferit schimbări masive, în funcție de evoluția societății. Comerțul clasic a apărut cu mii de ani în urmă, când oamenii ofereau produse precum sare, în schimbul altor produse de care aveau nevoie. Apariția banilor a favorizat dezvoltarea comerțului prin crearea unui sistem mai bine organizat și apariția magazinelor fizice, care facilitau obținerea produselor de care oamenii aveau nevoie. De acolo și până la comerțul avansat din prezent, pare că nu a fost decât un pas. În prezent, magazinele fizice au integrat deja în activitatea lor diverse soluții software, precum cele de tip SFA, pentru automatizarea forței de vânzări. Avansul tehnologic a favorizat dezvoltarea comerțului și a oferit oamenilor șansa de a obține orice au nevoie, în orice moment.

Pentru a facilita și mai mult activitatea de comerț, în mediul online și-au făcut apariția, în ultimii ani, platformele de e-commerce. Aceste platforme au la bază conceptul de magazin, din care oamenii își comandă ceea ce au nevoie, iar produsele le sunt livrate direct la domiciliu. Platformele de e-commerce folosesc soluții software de integrare ERP cu magazinul online, pentru a facilita schimbul de date între toate entitățile implicate în activitatea de comerț, începând de la furnizori și până la clienți. Dar când au apărut magazinele online?

Istoria e-commerce

1969: este înființat CompuServe, de către dr. John R. Goltz și Jeffrey Wilkins, studenți în inginerie electrică, utilizând o conexiune dial-up. În anii 1980, CompuServe a creat unele dintre primele forme de e-mail și conectivitate la internet pentru public și a favorizând astfel ascensiunea e-commerce.

1979: Michael Aldrich inventează cumpărăturile electronice. Inventatorul englez Michael Aldrich a introdus cumpărăturile electronice prin conectarea unui televizor modificat la un computer de procesare a tranzacțiilor prin linie telefonică.

1982: Se lansează Boston Computer Exchange, prima companie de comerț electronic din lume. Scopul său sa principal a fost de a servi ca o piață online pentru persoanele interesate să își vândă computerele uzate.

1992: Se lansează Book Stacks Unlimited ca prima piață de carte online.

1995: Este înființată compania Amazon. Jeff Bezos a creat Amazon, în primă fază, ca o platformă de comerț electronic de cărți.

1998: Apare PayPal, ca sistem de plată pentru comerț electronic.

1999: Alibaba Online s-a lansat ca o piață online cu finanțare de peste 25 de milioane de dolari. Ulterior, s-a dezvoltat într-o platformă majoră B2B, C2C și B2C care este utilizată pe scară largă și în prezent.

2004: După ce au încercat să deschidă un magazin online de echipamente pentru snowboard, Tobias Lutke și Scott Lake au lansat Shopify, o platformă de comerț electronic pentru magazine online.

2005: A fost lansat Etsy, o platformă care a permis micilor producători și antreprenori să își vândă produsele (inclusiv produse digitale) în mediul online.

2011: Se lansează Stripe, o companie de procesare a plăților, fondată de John și Patrick Collison.

2014: Pe măsură ce telefoanele mobile au fost utilizate ca mijloace de realizare a cumpărături online, Apple a introdus Apple Pay, care le-a permis utilizatorilor să plătească pentru produse sau servicii, cu un dispozitiv Apple.

2017: Instagram Shopping a fost lansat împreună cu partenerul său de comerț electronic, BigCommerce. Serviciul permite utilizatorilor Instagram să vizualizeze articole și să acceseze pagina produsului respectiv pentru a-l achiziționa.

2020: COVID-19 determină creșterea comerțului electronic. Până în mai 2020, tranzacțiile de comerț electronic au ajuns la 82,5 miliarde de dolari – o creștere de 77% față de 2019. Ar fi fost nevoie de patru până la șase ani pentru a ajunge la acest număr, conform ratei anuale obișnuite de creștere.

optimall comertul electronicDeci, ce urmează în viitor?

Singurul lucru sigur este că vor continua să existe mai multe schimbări la orizont, mai ales în ceea ce privește soluțiile software integrate a datelor. Magazinele online trebuie să fie flexibile, adaptabile și suficient de scalabile pentru a face față acestor schimbări și pentru a asigura succesul pe termen lung al afacerii.

Optimall ConnectoR WebAPI este soluția software destinată conectării sistemului de gestiune ERP cu magazinul tău online. Toate informațiile cu privire la furnizori, stocuri, clienți sau facturi din ERP sunt preluate de către magazinul online, iar informațiile noi care apar în cadrul acestui magazin, cu privire la clienți, facturi noi etc. sunt transmise sistemului ERP. Optimall ConnectoR WebAPI este puntea programatică de legătură dintre ERP și magazinul tău online.


Pentru informații suplimentare și o ofertă de preț personalizată, scrie-ne la adresa de email [email protected] iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.


Articol publicitar
Noutăți de la Optimall by AROBS » aici.