Cum a fost la Untold 2019? | FOTO, rezumat, păreri

de | | 8 Minute

Cum a fost la UNTOLD 2019? | „… și-au petrecut patru zile și patru nopți”

După patru zile și patru nopți, povestea UNTOLD, volumul 5 (ediție aniversară), a ajuns la final. Așteptat cu nerăbdare de cei care participă an de an la festival, cu emoții și curiozitate de cei care au pășit pentru prima dată pe tărâmul fantastic creat de organizatori, Untold a fost, sub o formă sau alta, o experiență de neuitat pentru majoritatea participanților. Cum a fost la Untold 2019, așadar? Facem o scurtă retrospectivă, câteva plusuri, câteva aspecte de îmbunătățit, la care adăugăm și câteva imagini grăitoare.

Ziua 1 » Joi, 1 august

Peste 90.000 de persoane au trecut pragul festivalului încă de joi! În timp ce primele zile ale săptămânii trecute au scăldat orașul în soare și liniște, ziua de joi a adus pe străzi și în stații glasuri entuziaste de tineri, din România și din țări străine. Orașul a prins viață. Calea Moților și strada Eminescu (unde avem și noi redacția) au fost împânzite de zâmbete și culoare. Energia aceasta pozitivă, aproape contagioasă, este cu siguranță unul dintre atuurile festivalului. Având în vedere că vorbim de zeci de mii de oameni prezenți în centrul Clujului, faptul că toată povestea nu se lasă cu incidente neplăcute (ci dimpotrivă), este chiar de apreciat.

Cum a fost la Untold 2019 (2)

Trioul 3 Are Legend, artistul britanic James Arthur și DJ-ul german Tujamo au fost printre cei mai așteptați artiști pe scena Untold în această primă zi. Prezent la toate edițiile UNTOLD, Tujamo a declarat:

„Am văzut în timp cum a crescut acest festival. De la an la an era tot mai mare și tot mai mare, iar anul trecut am zis că nu are cum să fie mai mare de atât. Și uite că am venit din nou, m-am urcat pe scenă și când am văzut stadionul plin, mi-am zis că este incredibil. Vă spun cu mare emoție că simt că sunt deja parte din familia UNTOLD și pentru mine este cel mai important festival de peste an.”

Au mai urcat joi pe scenă și Tove Lo, W&W, Smiley, Alex Parker, Steve Aoki, Dimitri Vegas & Like Mike – care au declarat că publicul din România este cel mai minunat din întreaga lume:

„România, lasă-mă să-ți spun ceva. Ești cel mai minunat și cel mai tare public din întreaga lume. Abia am așteptat să ajungem la voi.”

Nu a lipsit nici spectacolul de artificii care a marcat deschiderea oficială a festivalului & peste 50 de artiști au urcat și pe celelalte scene UNTOLD. Prima zi a fost cu siguranță pentru mulți dintre participanți una de explorare: ce mai e nou prin festival, la ce activități putem participa, ce povești nespuse avem de descoperit și în acest an? etc. În timp ce pentru majoritatea celor prezenți festivalul s-a dovedit inedit și interactiv, unii și-ar fi dorit mai multe schimbări și noutăți.

Cum a fost la Untold 2019 (2)

Cum a fost la Untold 2019 (2)

Cum a fost la Untold 2019 (2)

Cum a fost la Untold 2019 (2)

Ziua 2 » Vineri, 2 august

„Am pregătit pentru această ediție aniversară a festivalului UNTOLD, un show exclusiv care nu va mai putea fi văzut nicăieri în lume. Am emoții mari și simt o presiune extrem de mare, pentru că va trebui să depășesc ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Abia aștept să ajung în fața publicului, care aici, la UNTOLD, este unul special. ”, a declarat înainte de show, Armin van Buuren.

Unul dintre cei mai îndrăgiți și așteptați artiști ai festivalului UNTOLD, Armin van Buuren a pregătit pentru ediția aniversară a festivalului un show unic. Probabil că puțini se așteptau ca în deschiderea show-ului să admirăm pe scenă orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și să ascultăm imnul național. După cum îi stă în fire, DJ-ul a încântat publicul preț de mai multe ore (vreo șapte, până la urmă). Pe scena principală, au mai urcat Subcarpați, Stormzy, Busta Rhymes și Timmy Trumpet. Peste 95.000 de persoane au fost prezente la festival în cea de-a doua zi.

După noi, Strângem Tot Noi » este inițiativa Coca-Cola HBC România în cadrul căreia compania a instalat la UNTOLD infrastructura necesară colectării selective, iar cu ajutorul voluntarilor Viitor Plus, i-au informat pe participanți despre modalitățile corecte de colectare selectivă a deșeurilor. Au fost instalate astfel 100 de puncte de colectare, iar o remorcă ecologică a colectat ambalajele de tip PET și can-uri de aluminiu. Și alți parteneri comerciali ai festivalului au luat măsuri similare: Kaufland România a avut de asemenea puncte de reciclare selectivă și i-a recompensat pe festivalieri pentru produsele reciclate, URSUS Breweries România a adus la festival pahare din materiale reciclate și biodegradabile, iar ABSOLUT a organizat ateliere de Up-cycling al sticlelor, atelier de serigrafie pe materiale biodegradabile. UNTOLD se înscrie astfel, și în acest an, în rândul festivalurilor / evenimentelor din România care propun o schimbare în gestionarea deșeurilor produse în cadrul unor astfel de manifestări de amploare.

Ziua 3 » Sâmbătă, 3 august

În cea de-a treia zi de UNTOLD, peste 90.000 de persoane au trecut din nou pragul în tărâmul magic propus de organizatori. Pe scena principală: Manuel Riva, Mike Perry, Ofenbach, Bastille, Danny Avila & Flying Steps, Don Diablo și Fedde Le Grand.

DJ-ul olandez Don Diablo a fost unul dintre cei mai așteptați artiști ai serii. Înainte de show, Don Diablo a vizitat Pădurea Hoia-Baciu.

„Aștept cu mare nerăbdare în fiecare an să vină luna august, să ajung aici. Mi se pare fenomenală energia si căldură cu care sunt primit de fiecare dată. Să știți că am vizitat astăzi și un loc care mi s-a părut un pic înfricoșător. Am fost într-o pădure despre care se spune că e bântuită și mi s-a părut o super experiență”, a declarat Don Diablo înainte de a urca pe scenă.

Don Diablo este și cel care i-a dedicat o melodie Alexandrei Măceșanu, în timp ce pe ecranul scenei a fost afișată o fotografie cu aceasta. Gestul i-a emoționat pe majoritatea celor prezenți la festival, însă a iscat și controverse în Social Media, ulterior. În ce măsură este potrivită asocierea acestei tragedii care a tulburat o țară întreagă cu un eveniment în care distracția este scopul principal? Pe de altă parte, artiștii, având acces direct la un număr foarte mare de oameni, își pot asuma responsabilitatea de a aduce în atenția fanilor aspecte sociale problematice. Sigur, contează intenția și modul în care astfel de gesturi sunt făcute. Rămâne o discuție de elaborat în spațiul public. Însă, în cele din urmă, e bine să nu uităm pe ce lume ne aflăm – nici atunci când ne distrăm cu prietenii la festivaluri și totul e roz în bula noastră de fericire.

Cum a fost la Untold 3 (1)

Cum a fost la Untold 3 (1)

Cum a fost la Untold 3 (1)

Cum a fost la Untold 3 (1)

Ziua 4 » Duminică, 4 august

A patra zi de festival a fost definită, cu siguranță, de concertul lui Robbie Williams – printre cei mai așteptați artiști ai acestei ediții UNTOLD. Spectacolul a avut o producție impresionantă, cu instrumentiști, dansatori, costume, backing-vocals și, desigur, hiturile care l-au făcut celebru pe Robbie Williams. Alături de artist, au urcat pe scenă și tatăl acestuia, Peter Williams, cei doi interpretând împreună piesa „Sweet Caroline”. De asemenea, o tânără din public a fost invitată pe scenă, iar artistul i-a cântat „Something stupid”. După cum obișnuiește la majoritatea concertelor sale, Robbie Williams și-a luat rămas bun de la public cu „My way”, renumita melodie a lui Frank Sinatra.

În timp ce unele voci acuză sonorizarea, precum și unele falsete ale artistului britanic, pentru mulți dintre participanți show-ul lui Robbie Williams a fost o experiență unică. Acesta e apreciat ca fiind unul dintre cei mai mari artiști în viață și, în timp ce cu siguranță nu toți îi ascultăm muzica, prezența lui la Cluj (pentru prima dată!) și în România (din nou » în 2015 a încântat publicul în Piața Constituției din București), este de bun augur pentru scenele festivalurilor din România.

 

Ce a lipsit, totuși? Poate o conexiune mai puternică, mai vie cu publicul. Sunt anumiți artiști care merită a fi „experimentați” în cadrul unor concerte singulare, dedicate lor. Festivalurile de amploare, așa cum este UNTOLD, au darul de a aduce împreună sute de mii de oameni care reușesc să își găsească numitorul comun: muzica. Prin diversitatea scenelor și genurilor muzicale abordate, poți să te asiguri că fiecare participant va găsi câte ceva pe gustul său. Este, totuși, o sarcină dificilă să ai zeci de mii de oameni în fața scenei principale, fiecare prezent la festival din diverse motive, și să-i faci să rezoneze cu tine, ca artist. Cu atât mai mult dacă genul muzical abordat nu reflectă întru totul direcția generală a festivalului. Acestea fiind spuse, ne bucurăm că organizatorii au „îndrăznit” și altceva, oferind într-adevăr acea diversitate muzicală de care aminteam. Iar cu această ocazie, UNTOLD a trecut la un alt nivel.

Au mai urcat pe scena principală » Kungs, Tinie Tempah, Nicky Romero, David Guetta și Martin Garrix.

„UNTOLD este incredibil ce ai devenit față de acum 4 ani când te-am văzut prima dată. România, ești impresionantă și te iubesc!”, a declarat pe scenă, David Guetta.

Cum a fost la Untold 4 (2)

Cum a fost la Untold 4 (2)

Controversele continuă și în acest an

În timp ce mulți clujeni se bucură de transformarea orașului pe perioada UNTOLD – chiar dacă nu participă la festival, controversele privind organizarea acestuia în centrul Clujului au continuat și în acest an. Faptul că Parcul Central, un simbol al orașului și un spațiu de întâlnire și relaxare, devine inaccesibil comunității, faptul că în fiecare an iarba se distruge (fapt ce afectează întreg ecosistemul parcului, nu doar covorul de iarbă în sine – care trebuie refăcut anual), faptul că apare fenomenul migrării în masă în perioada festivalului, numeroși clujeni preferând să părăsească orașul din cauza zgomotului neîntrerupt sau faptul că nu se aplică aceleași reguli privind ora maximă pentru difuzarea muzicii ca la restul evenimentelor și festivalurilor care au loc în Cluj » sunt printre motivele de nemulțumire în rândul multor clujeni. Cu toate acestea, mulți fac distincția între a spune DA festivalului, însă NU organizării lui în inima orașului, în condițiile amintite anterior.

 

Organizatorii au luat și în acest an măsuri suplimentare pentru a diminua disconfortul resimțit de comunitate din anumite puncte de vedere. Astfel, în timp ce scena principală a fost una dintre cele mai mari instalate la un festival din Europa (90m lățime, 30m înălțime), cu ecrane LED de 1.500 metri pătrați, au fost instalate panouri fono absorbante, iar unele scene au fost repoziționate pentru a direcționa sunetul în mod diferit. De asemenea, cauza inițiată de jurnalistul clujean Tudor Runcanu a fost susținută printr-o sponsorizare de 16 aparate de aer condiționat pentru Spitalul Clinic de Copii din Cluj-Napoca (în valoare de 10.500 de euro). În urma festivalului, peste 25 de alte aparate de aer condiționat vor fi instalate în clinicile Spitalului de Copii, cu o investiție totală de peste 30.000 de euro.

În aceeași direcție, în colaborare cu Asociația Dăruiește Viață, UNTOLD a susținut construirea a două camere sterile în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, în scopul tratării leucemiei și altor tipuri de cancer. Iar participanții la festival au putut să își doneze banii rămași pe brățară pentru modernizarea spitalului.

Și un rezumat medical…

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (UPU) au ajuns în total 72 de pacienți de la festivalul UNTOLD – dintre care doar 15 au fost internați, iar ceilalți au plecat acasă cu recomandările de rigoare din partea medicilor. Având în vedere faptul că în cele 4 zile de festival au participat peste 372.000 de persoane, statistic vorbind, situația este chiar bună din acest punct de vedere.

Cum a fost la Untold 4 (1)