Poligon de Tir Cluj ne ajută să aflăm de unde și cum a apărut tirul sportiv – o scurtă istorie a modului în care mânuirea armelor a devenit, în timp, o disciplină sportivă.
Poligonul de Tir Cluj-Napoca a fost înfiinţat în cursul anului 2012, având ca scop promovarea tirului sportiv în Cluj-Napoca. La Poligonul de tragere indoor privat din Cluj se instruiesc în arta tirului sportiv toți cei care se simt atrași de acest „antrenament inedit”.
Chiar dacă nu aveți cunoştinţe în domeniu, dar sunteţi curioşi şi doriţi să încercaţi pentru prima dată emoţiile folosirii unei arme adevărate, poligonul de trageri de pe strada Calea Baciului, vă va instrui privind tragerile de precizie sau de ripostă, mânuirea în condiţii de maximă siguranţă a armamentului cu ajutorul personalului specializat.
Pentru o mai bună cunoaștere a acestui sport, instructorii Poligonului de tir Cluj-Napoca ne invită să descoperim o poveste interesantă, cea legată de cum a apărut tirul sportiv și cum s-a dezvoltat el în România și Europa.
Scurtă istorie: cum a apărut tirul sportiv?
Începând cu secolul al XIII-lea, după descoperirea utilizării prafului de puşcă la armele de foc, perfecţionarea acestora precum şi a tehnicilor de mânuire eficientă a armelor, a fost o preocupare principală a militarilor şi implicit a aristocraţiei momentului.
Apanaj al castei militare, armele de foc au devenit utile pe plan militar, dar şi în activităţile de vânătoare şi agrement. Extinzând folosirea armamentului de foc şi la alte activităţi decât cel militare, precum vânătoarea sau agrementul, se evidenţiază permanenta preocupare de a le îmbunătăţi calităţile tehnice, puterea, precizia, şi manevrabilitatea, de fapt o necesitate stringentă de-a lungul timpului. Acest lucru a generat crearea unor structuri organizatorice care au făcut posibilă formarea unor deprinderi specifice utilizării cu eficienţă a armelor.
Pe plan european, la jumătatea secolului al XVII–lea, mai precis în anul 1640, în Elveţia, la Lucerna, ia fiinţă prima Societate de Tir din lume, după cum apreciază istoricii sportivi. Numărul de societăţi, organizaţii şi cluburi în care se pregăteau trăgătorii, se dezvoltă foarte rapid în mai toate regiunile din Europa.
Când a devenit tirul în România disciplină sportivă?
Din anul 1741, avem primele date cuprinse într-una din monografiile Aradului, care descrie organizarea de către Regimentul Regal de Infanterie a unor concursuri de tir pentru ofiţerii unităţii, în câmpia de nord a Aradului.
O contribuţie deosebită la dezvoltarea laturii sportive şi de agrement a tirului, pe lângă latura militară, au avut-o şi o serie de societăţi de vânătoare care şi-au desfăşurat activitatea pe domeniile de vânătoare de la Arad, Pecica, Săvârşin, Şiria, Chişineu-Criş şi Şimand. În aceste societăţi erau organizate şi standuri de pregătire a vânătorilor în domeniul tirului.
Desfăşurarea concursurilor de tir creşte ca popularitate, programarea lor era ciclică, fiind de asemenea şi o preocupare a conducerii asociaţiilor din acele vremuri.
În anul 1862, pe 5 mai, a fost înfiinţată pe plan naţional prima societate de tir sub denumirea de „Societatea Română de arme şi dare la semn” cu sediul în Bucureşti. Acesta a fost momentul devenirii tirului ca primă disciplină sportivă practicată în mod organizat de către români.
Poligon de tir Cluj îi așteaptă pe cei dornici să învețe să mânuiască și să tragă cu o armă, dar și pe cei interesați să participe la concursurile sportive și acțiunile de tip team building, dedicate companiilor, cluburilor sportive etc.
Contact:
Adresa : str. Calea Baciului nr. 179B Cluj Napoca
Telefon : 0752.415.777
Email : [email protected]
Web: poligondetircluj.ro
Facebook: facebook.com/poligon.clujnapoca