Cultura transformă orașul: cum se vor dezvolta zonele Scorțarilor, Piuariu și Bucegi prin Fondul de Inovare Culturală

de | | 3 Minute

Cultura transformă orașul: cum se vor dezvolta zonele Scorțarilor, Piuariu și Bucegi prin Fondul de Inovare Culturală

?ana_caterev

Chestiunea integrării cartierelor în contextul cultural general al orașului este de actualitate și de interes nu doar pentru activiști, organizații, ci și pentru citadini. Organizarea eficientă a spațiului urban este un aspect esențial pentru un oraș care se dezvoltă într-un ritm alert și dispune de resurse umane bine pregătite și de creativitate fără limite.

Deși suntem încă destul de departe de amenajarea unui cartier creativ în care să fie concentrată toată creativitatea și efervescența culturală a urbei, avem idei și inițiative care își propun să redea o nouă înfățișare orașului.

Proiectele care vor reda o nouă înfățișare Clujului 

Traseu pe Canalul Morii și Pârâul Nostru de La Terenuri sunt proiectele câștigătoare ale ediției pilot a Fondului de Inovare Culturală lansat de Centrul Cultural Clujean în această toamnă. În viziunea juriului format din specialiști în dezvoltare urbană, manageri culturali, sociologi, oameni de afaceri și reprezentanți ai administrației locale, cele două proiecte au răspuns cel mai bine temei de concurs, aceea de a regândi spațiile din cartiere pentru a contribui la decongestionarea orașului.

Până la finalul lunii iunie 2018, echipele câștigătoare, fiecare formată din câte zece „vecini”, vor experimenta noi utilizări ale spațiilor din cartierele lor, beneficiind de sprijinul specialiștilor puși la dispoziție de Centrul Cultural Clujean, iar rezultatele vor fi oferite Primăriei pentru a fi implementate definitiv și, dacă este posibil, replicate în alte locuri din oraș.

Fondul de Inovare Culturală beneficiază de training și consultanță din partea Departamentului de Noi Mecanici Urbane al Primăriei Boston, una dintre cele mai performante divizii de inovare urbană din lume. Proiectul este sprijinit financiar de German Marshall Fund, Banca Transilvania, Evozon și Sykes și așteaptă și alte companii clujene să se alăture demersului.

Cultura transformă orașul: cum se vor dezvolta zonele Scorțarilor, Piuariu și Bucegi prin Fondul de Inovare Culturală

Cum se transformă zonele Scorțarilor – Canalul Morii, Bucegi – Pârâul Calvaria și Piuariu – UTCN Mărăști

Proiectul pentru zona Scorțarilor – Canalul Morii propune realizarea unui traseu pietonal pe malul stâng al canalului Morii, între strada Scorțarilor și punctul termic dintre blocuri. Riveranii sunt implicați în realizarea de intervenții temporare pentru a testa diverse scenarii de amplasare și utilizare pentru mobilier de ședere, jardiniere cu vegetație, coșuri de gunoi, facilități sanitare și schimbarea unor elemente cromatice ale zonei.

Pentru zona strada Bucegi – Pârâul Calvaria, riveranii propun un proces continuu de ideație, consultare și intervenții temporare pentru a testa ce tipuri de utilizări pot transforma zona Pârâului într-un spațiu comun: locuri de joacă alternative pentru mai multe vârste, securizarea zonei, promovarea unor comportamente de consum și recreere sănătoase și inclusiv un prim festival al zonei- târgul Mărțișoriada.

„Pentru cea de a treia zonă propusă pentru experimentare, și anume Piuariu – UTCN Mărăști, am decis să luăm chiar noi, la Centrul Cultural Clujean, să luăm inițiativa studierii ei. Cu sprijinul Universității Tehnice și al Primăriei Cluj-Napoca, precum și implicarea sectorului cultural și a riveranilor, vrem să identificăm și să experimentăm noi utilizări posibile pentru acest spațiu complicat, unde locuiesc două mii de studenți și mii de alți riverani”, declară Ștefan Teișanu, directorul CCC.

Cultura transformă orașul: cum se vor dezvolta zonele Scorțarilor, Piuariu și Bucegi prin Fondul de Inovare Culturală

Primii care au răspuns invitației la reimaginare a străzii Piuariu sunt organizatorii Street Food Festival, care anunță chiar astăzi o ediție specială a festivalului pe strada din Mărăști, într-un prim experiment de pietonalizare a sa.

Credem că strada Piuariu poate deveni o a doua Piezișă a Clujului. Pietonalizarea ei ar putea-o transforma într-un adevărat centru al cartierului și ne bucurăm să facem cu Street Food Festival acest prim experiment de pietonalizare”, spune Constantin Covaliu, General Manager al Street Food Festival.