Cu ce rămân Bogata și Clujul după ediția specială Jazz in the Park

de | | 4 Minute

Cu ce rămân Bogata și Clujul după ediția specială Jazz in the Park.

O greșeală poate aduce o poveste, o poveste poate aduce un eveniment, iar un eveniment poate aduce beneficii exact acolo unde te aștepți mai puțin. Cam acest lucru s-a întâmplat și în comuna Bogata din județul Mureș, acolo unde, duminica trecută, a avut loc o ediție specială, prima ediție specială, a festivalului Jazz in the Park.

Greșeala lui Snoop Dogg, povestea bogătanilor

Este deja arhicunoscut faptul că totul a început, pentru comuna Bogata, de la o greșeală făcută de rapperul american Snoop Dogg. Acesta a vrut să marcheze faptul că este aproape de un concert susținut în capitala Columbiei, Bogota, dar și-a dat check-in în Bogata de Mureș, o eroare de peste 10.000 de kilometri diferență. Aceasta a fost flacăra care a aprins interesul românilor și a mass-mediei din România, dar și de peste hotare.

Imediat a fost „dat la o parte” praful de pe istoria și povestea comunei Bogata, cunoscută mai ales pentru faptul că aici râul Mureș face cel mai mare cot de pe tot cursul său.

Cu ce rămâne Bogata și Clujul

Provocare pe internet, eveniment în Bogata

Faptul că sătenii au fost foarte deschiși oamenilor noi care au început să „circule” prin satul care are o singură stradă cu doar o bandă de circulație, a fost impulsul care a stârnit curiozitatea clujenilor, cei care au propus, pe internet, să se organizeze un eveniment cultural pentru ca în sfârșit să se audă până în Columbia de acest loc, dar în același timp să fie promovată o locație mioritică.

Primii care au răspuns acestei provocări au fost organizatorii festivalului Jazz in the Park, un eveniment care are loc, din 2013, în fiecare an la Cluj-Napoca. Acestora nu le-a trebuit decât 24 de ore ca să confirme că va avea loc un eveniment în micuța comună și două săptămâni ca să și aibă loc evenimentul. Deci se poate!

De la 1.500 oameni așteptați, la 6.000 prezenți

Jazz in the Park, Bogata special edition, a avut loc duminică, 3 aprilie. Organizatorii au avut parte de o vreme foarte frumoasa, călduroasă, dar și de o prezență de patru ori mai mare decât se așteptau inițial, adică aproximativ 6.000 de oameni. Străzile satului au fost pline de oameni, încă de la ora 11:00, atunci când s-a dat startul festivalului, după slujba de duminică de la biserică. Majoritatea celor prezenți au fost din Cluj-Napoca, dar și din Târgu Mureș sau chiar din străinătate. Dacă întrebai pe cineva la ieșirea din Cluj-Napoca unde merge, cu siguranță îți spunea că la Bogata lui Snoop Dogg.

A fost și Snoop Dogg acolo, însă în variantă 2D, pe un carton, la mărime naturală. Toți cei prezenți aici și-au făcut selfie-uri cu acesta și i-au dat check-in lui Snoop Dogg, în speranța că acesta va onora invitația de a veni în toamnă în Bogata din România.

Cu ce rămâne Bogata și Clujul

Succes pentru comercianți, beneficii pentru bogătani

Muzica bună, locația inedită și povestea din spatele evenimentului, plus cauza pentru care a fost organizat evenimentul, aceea de a construi un parc de întâlnire și distracție pentru sătenii din comună, a adunat nu doar foarte multă lume ci și bani în casele de marcat și donații în urna special amenajată la standul Fapte. Peste 8.000 de lei au fost strânși din donații iar comercianții, puțini la număr, au rămas, la finalul zilei, fără marfă. Chiar și cu cele 600 de porții de gulaș pregătite special de săteni, oamenii au format coadă de câțiva zeci de metri la standul cu kürtőskalács, dar și la magazinul din sat care a rămas practic fără marfă.

„Sfatul popular” a hotărât

Dacă pe fostul teren de fotbal din sat era amenajată scena iar turiștii stăteau liniștiți pe pături și saltele, în căminul cultural, care este la câțiva pași, a avut loc o ședință a organizatorilor împreună cu câțiva oameni din sat, așa zisul „sfat popular”, unde a fost stabilit ce se va face cu banii primiți din donații. Atât bătrânii satului, cât și cei mai tineri, au spus că în acel parc care va rămâne ca amintire după acest festival să fie amenajate locuri de adunare pentru oamenii din sat dar și o zonă de distracție pentru cei mai tineri, cu skateboarding și altele.

Cu ce rămâne Bogata și Clujul

Ce va rămâne după Jazz in the Park în Bogata

Directorul evenimentului Jazz in the Park, Alin Vaida, a declarat că evenimentul a adus sentimentul de comunitate iar acest lucru va aduce un spațiu de comunicare pentru localnicii din Bogata. „În primul rând, ceea ce a fost foarte frumos este faptul că a unit niște comunități care sunt aparent diferite, adică localnicii de acolo s-au adunat în același loc cu oameni din toată țara, și din alte colțuri de țară, dar toată lumea era fericită să se bucure de același lucru și petreceau împreună. Acesta este un sentiment de comunitate cu care toți participanții vor rămâne. Nu știm încă dacă vom mai face un eveniment acolo dar știm sigur că în perioada 6-8 mai ne vom întoarce în Bogata pentru că vrem să începem producerea parcului și ei vor fi invitați la Jazz in the Park cu o zonă. Noi vrem să păstrăm vie colaborarea cu ei. Practic noi vom transforma un colțișor de spațiu unde a avut loc evenimentul într-un loc de întâlnire și spațiu de joacă”, a declarat Alin Vaida.

Pentru Cluj-Napoca, acest eveniment nu va rămâne fără ecou, el contribuind foarte mult, indirect, pentru alegerea Capitalei Culturale Europene 2021, dat fiind faptul că deși Bogata este în județul Mureș, clujenii s-au implicat în ajutorarea și promovarea localității.

La Cluj-Napoca, Jazz in the Park anul acesta se va extinde la o săptămână de evenimente, festivalul având loc în perioada 27 iunie – 3 iulie. Alte două evenimente sub aceeași „umbrelă”, Jazz in the Park, vor avea loc până atunci în Cluj-Napoca, este vorba despre Jazz in the Street (23 aprilie 2016) și Picnic in the Park (14 mai 2016).

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com

Cu ce rămâne Bogata și Clujul