Cresc flori din betoanele Clujului (despre cum înflorește orașul pentru o zi)

de | | 3 Minute

Cresc flori din betoanele Clujului (despre cum înflorește orașul pentru o zi)

Cu o floare se poate face primăvară – la propriu! 🙂  În sensul că florile creează un fel de „efect de grădină”. Odată ce-ai primit în viața ta o plantă, își fac loc pe nesimțite încă vreo zece. Iar grija față de plante e contagioasă.

Azi cresc flori din betoanele Clujului. În locul mirosului de praf și frânări bruște pe străzi, te zăpăcesc zambilele cu miresme ce-ți ajung instant în creier și-n străfundul ființei. La colț de străzi, pe Moților, pe Universității, spre Piața Muzeului, zărești brândușe și ghiocei, adunați într-o strânsă îmbrățișare. I-ai cumpăra pe toți doar pentru a-i elibera din strânsoare.

cresc flori din betoanele clujului (8) (Large) cresc flori din betoanele clujului (7) (Large)

În piețele orașului, zărești și buchete de mari dimensiuni. Se vând aranjamente florale sau doar fire de flori. Se vând flori în ghivece sau la mână. O apariție mai recentă sunt vazele cu bureți îmbibați în apă.

cresc flori din betoanele clujului (2) (Large)

Florăriile mici și cochete de pe Napoca, Eroilor sau alte străduțe cotite se întrec în etalarea Frumosului. Dacă îndrăznești să pășești în interiorul unui astfel de spațiu, te vei îmbăta cu miresme florale, culori și drăgălășenii.

cresc flori din betoanele clujului (6) (Large)

Prețuri? Azi, 3 lei buchetul de ghiocei. Dacă îți zâmbesc brândușele, poate ai norocul să iei vreo trei buchete la 5 lei (sau 2 lei buchetul). Un fir de lalea, prin florării, vreo 5 lei. Iar firul de trandafir, de la 7 lei. Aranjamentele florale, mici și mari, simple și elaborate, denotă un simț estetic cultivat al mâinilor ce pregătesc clasicele atenții de 8 Martie. Găsești aranjamente florale de la 10-15 lei, până spre 150 lei. E greu să desemnezi care o fi floarea câștigătoare.

cresc flori din betoanele clujului (5) (Large)

Dar nu-i musai să dai nas în nas cu tarabele de flori sau să treci pe lângă florării. Tot orașul poartă în mâini flori și culoare. Prin contrast, după o iarnă gri (prea puțin albă), îți dai seama cât de dor ți-era de viață, în cel mai de bază sens al cuvântului. De natură.

Și câtă nevoie are Clujul de plante! De copaci, de flori, de plante ce răsar din și de pe clădiri. Le-ai striga tuturor să-și ia flori în ghivece, să învețe să le îngrijească, să-și planteze pomi și plante ornamentale sau sălbatice în curte sau în fața blocului! Să le scoată pe balcon și pe terase, de cum urcă gradele în termometru, să se bucure și alții de ivirea lor.

cresc flori din betoanele clujului (9) (Large)

Ne place să spunem că orașul e unul viu și dinamic. Pentru o zi, și în acest an, a fost cu adevărat viu. Te îndepărtezi de centru, dar nu ești pregătit să revii la betoane, întru totul. Așa că treci prin Parcul Central, această plantă supremă a Clujului. Încă nu a revenit la viață. dar se pregătește…

cresc flori din betoanele clujului (10) (Large)

Iulia Marc, redactor Cluj.com