Creativitate în lumea artelor vizuale: Kero Zen. „E foarte greu ca artist să nu te autocenzurezi” – Proiect C, Episod 12

de | | 2 Minute

Creativitate în lumea artelor vizuale: Kero Zen

Tramvaiele colorate și clădirile ce spun noi povești în comunitate sunt cartea lui de vizită. Kero Zen este unul dintre oamenii care au adus „Artă în curtea școlii” și au redefinit relația Clujului cu arta stradală. Îl puteți asculta în acest episod din cadrul Proiect C, într-un dialog cu Florin Moroșanu, vorbind despre muralism și efemeritatea artei murale, despre creativitate în lumea artelor vizuale, despre inspirație și modul în care pereții prind viață. 

„Muralismul” este o exprimare artistică care folosește exteriorul clădirilor (pereți, calcane, ziduri) ca suprafață de expunere. Această expresie creativă este diferită de graffiti prin complexitate dar și prin abordare și asumare. Muralismul tinde să folosească pereții clădirilor, suprafețele mari spre foarte mari, uneori de sute de metri pătrați. 

În proiectele complexe, artiștii muraliști colaborează, iar rezultatul final este o sumă a viziunilor celor care pun umărul la realizarea lucrării. Spre deosebire de graffiti, în vederea realizării lucrărilor lor, „muraliștii”, de regulă, solicită avize și autorizații în baza unor propuneri (schițe de lucru) din partea autorităților abilitate.

Câteva idei și informații care ne-au atras atenția: 

  • Creativitatea ca manifestare a exprimării libere » e limitată de prejudecățile noastre și de modul nostru de a gândi, de cât de liber putem gândi și cât de departe putem să împlinim ideile;
  • „Fiecare copil, până pe la 5 – 7 ani, când apare ego-ul și anumite reguli, e foarte creativ, pentru că e sincer în ceea ce face și gândește, prin urmare e foarte liber în exprimarea lui.”
  • „După toți acești ani, cred că am ajuns la concluzia că cel mai important este să transmiți nu neapărat un mesaj foarte clar, ci mai degrabă o stare; mai benefic, probabil ar fi să ridici niște întrebări.”
  • „Inspirația… cred că e în aer, adică trebuie doar să ne dăm noi libertatea de a fi deschiși. Inspirația e pretutindeni, în orice moment există un strop de inspirație, în orice gest, în orice întâmplare.”
  • „Căutând prea mult inspirația, riscăm să o pierdem.”
  • „Aspectul de artă efemeră îi dă o oarecare valoare spirituală, să zic, mult mai valoroasă decât cea materială.”
  • „În ziua de azi, e foarte greu ca artist să nu te autocenzurezi. Asta e cea mai mare și gravă problemă pe care o văd eu în mediul artistic.”

„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising. 

Luând forma unor discuții în format video cu invitați din sectoarele culturale și creative, episoadele din cadrul Proiect C le veți putea găsi, publicate pe rând, în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c.