Despre creativitate în artele spectacolului și în spitale. Terapie prin Artă – Proiect C, Episod 8

de | | 3 Minute

Despre creativitate în artele spectacolului și în spitale

Cum aduci arta și creativitatea într-un spațiu neconvențional, așa cum este un spital? Diana Buluga este actriță la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, dar și membru fondator al Create.Act.Enjoy. În acest episod din cadrul Proiect C, alături de Florin Moroșanu, ca moderator al discuției, avem ocazia să explorăm modul în care creativitatea se poate manifesta în artele spectacolului, dar și legătura acesteia cu libertatea interioară, curajul și generozitatea. Aflăm câte puțin și despre „Terapie prin Artă”, unul dintre cele mai inedite proiecte socio-culturale ale Clujului, din punctul nostru de vedere. 

Câteva idei și informații care ne-au atras atenția: 

  • Legătura dintre creativitate și flexibilitate, adaptabilitate, libertate interioară și curaj. „Cu cât te dezbraci mai tare de prejudecăți, de frici, temeri sau chiar anxietăți, cu atât, cred, poți să fii un creator mai bun.”
  • Legătura dintre creativitate și generozitate – cu ceilalți, dar și cu tine. 
  • Cât este creativitate și cât este personalitate în ceea ce face actorul? 
  • Ieșirea din zona de confort ca amplificator al creativității
  • Despre presiunea de a fi original în manifestările artistice: „Uneori, disperarea aceasta de a veni cu ceva nou, de a veni cu ceva inovator, s-ar putea să fie o capcană, s-ar putea, de fapt, să te blocheze. Evident că ne dorim cu toții să contribuim cu ceva diferit față de ce au adus cei dinaintea noastră, dar nu aș face o prioritate din asta. Cred mai degrabă în a-ți face treaba cât de bine poți, a fi 100% acolo, a te investi 100% în munca pe care o faci,[…] în a-ți găsi felul tău personal de a face 100% acel ceva. Asta mi se pare mai provocator.” 
  • Terapie prin Artă este un proiect socio-cultural dezvoltat de Create.Act.Enjoy în cadrul căruia artiști profesioniști și voluntari desfășoară activități artistice recreative în spitale, pentru oamenii de acolo (pacienți, aparținători și personal medical, deopotrivă). » „Ce credem noi este că starea de bine a individului, a omului, e dată, pe lângă satisfacția materială, de o stare emoțională și de o stare psihică echilibrată. Pe lângă asta, mai credem că starea de bine este condiționată de accesul la actul cultural. Având principiul acesta în minte, am mers într-un spațiu neconvențional, în spațiul spitalelor, pentru a contribui prin artă la starea de bine a celor de acolo.”

 

Terapie prin Arta - Creativitate (2)

Terapie prin Arta - Creativitate (2)


„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising. 

Luând forma unor discuții în format video cu invitați din sectoarele culturale și creative, episoadele din cadrul Proiect C le veți putea găsi, publicate pe rând, în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c.