Despre creativitate în advertising: „când reușim să spargem inerția, suntem creativi” – Proiect C, Episod 9

de | | 2 Minute

Despre creativitate în advertising

Publicitatea ocupă un loc bine stabilit în rândul industriilor creative și culturale din țara noastră. Care este însă rolul creativității în această industrie? În acest episod din cadrul Proiect C, Florin Moroșanu îl are ca invitat pe Călin Crainic, creator de conținut, om de marketing și cadru didactic asociat la FSPAC. Cei doi discută despre creativitate în advertising, despre rolul creatorului de conținut în această industrie, despre legătura dintre creativitate și viață, dar și, spre final, despre importanța tupeului (de a explora noi perspective) ca un prim pas în creativitate. 

Câteva idei și informații care ne-au atras atenția: 

  • Din perspectiva creativității plătite, orientate: în industria de advertising, creativitatea devine acel element ce face posibilă relația dintre oameni și un produs neînsuflețit. Creativitatea animă, însuflețește un produs. 
  • Creatorul de conținut văzut ca un „păpușar” cu următoarele „probleme, insomnii și bucurii”: „împrumută sau decupează formule de viață, arhetipal vorbind, și le trage ca pe o mănușă produsului, iar produsul se transformă brusc, având o haină (labeling, etichetă) și având un comportament (advertising).” 
  • Creativul în advertising se ocupă de acești doi mari piloni: de identitate (tentativa de unicitate a produsului, de însuflețire a lui) și de comportament (unul relevant pentru consumator, de diferențiere față de alte produse etc). 
  • Publicitatea presupune o creativitate orientată, în timp ce arta nu implică o creativitate „dirijată” de un anume obiectiv, de un deadline, de vreo factură prestabilită etc. 
  • Creativitatea a devenit un concept „abuzat”: se utilizează aprecierea de „creativ”, așa cum se utilizează „interesant” când admirăm un tablou fără a-l chiar înțelege. 
  • Creativitate ca Viață: „Creativ ce înseamnă, ce vede omul acolo? Vede un semn de viața reală, […] ceva ce îl salvează de la închidere și mortificare. Inerția este moarte. Când reușim să spargem inerția, suntem creativi, cumva… este viață. De aceea relațiile dintre oameni și, în consecință, și relațiile dintre branduri și consumatori, se petrec sub specia aceasta a creativității – care este un soi de vertical ce generează mereu și mereu viață.”
  • Creativitatea presupune tupeu: „În fața mea este un pătrat. Dacă am tupeu, fac un pas lateral, deși n-am voie să-l fac, și văd că el are volum. Este, de fapt, un cub. Toți marii pași s-au născut din tupeu.”

„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising. 

Luând forma unor discuții în format video cu invitați din sectoarele culturale și creative, episoadele din cadrul Proiect C le veți putea găsi, publicate pe rând, în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c.