Copiii de grădiniță învață ce înseamnă banul în cadrul unui proiect de educație financiară

de | | 2 Minute

Copiii de grădiniță învață ce înseamnă banul în cadrul unui proiect de educație financiară.

Copiii unei grădinițe din Cluj-Napoca au învățat, cu ajutorul unor jocuri, ce înseamnă banul, cum se pot face economii financiare sau trocuri. Totul face parte dintr-un proiect denumit „De la Joc la Educație Financiară” și care a fost inaugurat, vineri, de Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație, în parteneriat cu BCR și Ministerul Educației la Cluj.

La lansarea acestui proiect au participat prof. Valentin Cuibus, inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Lolica Tătărău, Inspector școlar pentru educație timpurie, și Sorin Cordovan, director zonal BCR, dar și părinți.

Directorul zonal BCR, Sorin Cordovan, a declarat că prin acest proiect vine în ajutorul copiilor pentru a învăța de la vârste fragede despre ce înseamnă banul, bugetul și trocul. El a pus ca principal motiv faptul că România se află pe locul 124 într-un educației financiare. „Ideea de bază este de educație financiară și întrucât ne adresăm unui segment de copii între 4 și 6 ani i-am spus de la joc la educație financiară. De altfel este o continuitate a Băncii Comerciale Române în ceea ce privește educația financiară. În cadrul acestui proiect s-a realizat un software care va fi distribuit de către BCR în șapte județe, unul dintre acestea este județul Cluj. Va ajunge la peste șapte mii de cadre didactice și la peste 23.000 de copii. Ceea ce este interesant este colaborarea dintre Banca Comercială Română și instituții, colaborarea instituțională și copii, colaborarea între instituții și părinți. Ea este o nevoie deoarece România se află pe locul 124 din punct de vedere a educației financiare, ceea ce înseamnă că doar 21% dintre români au educație financiară și doar 15% economisesc. Conceptele sunt de la ceea ce înseamnă banul, ce înseamnă un buget, ce înseamnă un troc. Eu cred că, din ceea ce am văzut, este foarte interactiv pentru copii”, a declarat Sorin Cordovan.

Inspector general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, prof. Valentin Claudiu Cuibus, a afirmat că acest proiect este unul foarte util mai ales pentru că copii se adaptează mult mai repede diferite situații față de cei mai mari. „Cred că este foarte util iar ceea ce ați văzut astăzi cred că dovedește faptul că avem copii foarte frumoși și foarte deștepți, care se adaptează mult mai ușor la nou față de cum ar face alții mai mari. Cred că exact asta este foarte important ca de mici să se obișnuiască cu noțiuni care nou ni s-ar părea foarte dificile dar pentru ei exact prin joc pot să ajungă să înțeleagă toate aceste lucruri. Efectele acestor lucruri se va vedea pe o perioadă medie și lungă de timp”, a spus Valentin Cuibus.

Proiectul lansat la Cluj-Napoca va fi extins și pe plan național, grădinițe din șapte județe beneficiind pe viitor la această educație financiară.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com