Consiliul Apei: Atelier cetățenesc pe două roți la Apahida

de | | 2 Minute

Atelier cetățenesc pe două roți la Apahida

În acest weekend, în 5 noiembrie 2022, clujenii sunt invitați la o experiență de parcurgere și descoperire a râului Someșul Mic în aval de orașul Cluj-Napoca, până la Apahida.

Atelierul este organizat de Consiliul Apei, o platformă deschisă de discuții, care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului.

Evenimentul are loc în contextul în care extinderea aeroportului din Someșeni va avea efecte majore asupra poluării orașului și asupra ecosistemului natural al Someșului Mic, o extindere care vizează devierea râului pe o lungime considerabilă.

„Între Cluj și Apahida există o separare puternică, aeroportul. Extinderea acestuia, în plin proces de execuție, înseamnă devierea Someșului Mic printr-un sistem de îndiguire și moartea unui braț natural al acestuia. Totuși, acest spațiu natural poate fi regândit într-un viitor spațiu verde / parc natural. Dar apropierea de zona de protecție a aeroportului impune restricții importante asupra biodiversității, mai ales a păsărilor. Cum putem să împăcăm natura cu dezvoltarea urbană?” – a menționat Marius Moga, coordonatorul proiectului.

Turul pe biciclete va fi ghidat de Marius Moga (Someș Delivery) și Marius Mornea (Asociația Clujul Sustenabil) și va fi însoțit de discuții libere și de o cartare participativă a impresiilor participanților la tur, dar și a așteptărilor și dorințelor oamenilor în legătură cu viitorul Culoarului verde – albastru al Someșului, într-un atelier de știință cetățenească.

Evenimentul se încheie cu o cartare participativă și discuție / dezbatere pe temele specifice acestei zone: refolosirea viitorului braț mort al Someșului Mic, utilizarea apei în agricultură și calitatea apei.

Program

10:00 START Cluj-Napoca – Parcare Hornbach – Întâlnire și plecare în tur ghidat pentru participanții din Cluj-Napoca.
10.00 START Apahida – Stația CFR Apahida – Întâlnire și plecare în tur ghidat pentru participanții din Apahida și Sânnicoară.
11.00 Vizitare șantier segment canalizat și a viitorului „braț mort” al Someșului Mic.
13:00 Atelier cetățenesc la Pavilionul Someș Delivery Apahida – întâlnire cu participanți veniți din Apahida, Sânnicoară sau Cluj-Napoca, prezentare temă / discuții libere / atelier de știință cetățenească
14:00 Retur spre Cluj / Apahida pe biciclete, cu autoturisme, pe jos sau cu transport public etc. Pentru cei ce revin în Cluj cu bicicleta, traseul de retur va fi ghidat și alternativa de întoarcere se va decide de comun acord, în funcție de condițiile meteo.

Participarea este gratuită și se realizează completând următorul formular: https://forms.gle/u5PHajS6g6avNAqA8

Mai multe detalii pe www.somesdelivery.ro


Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Someș Delivery este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului.

Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

#Consiliul Apei #SomeșulCuloarVerdeAlbastru


Comunicat de presă