Conferinta – Animal Liberation

de | | 3 Minute

Sambata 11 mai, a avut loc la Fabrica de Pensule, o conferinta cu intrare libera in limba engleza cu titlul Animal Liberation – Phylosophy and Future Prospects, sustinuta de Peter Singer, profesor de bioetica la „Universitatea Princeton”.

Peter Singer a devenit foarte cunoscut pe plan mondial dupa ce a publicat in 1975 cartea cu numele Animal Liberation. Pe langa aceasta, el a mai dat spre editare inca 40 de carti prinre care se enumera : „The ethics of what we eat”, „The life you can save” sau „Rethinking life and death”. Profesorul care este implicat activ in miscarea privind drepturile animalelor, a fost prezent ieri pentru prima data in Romania si ne-a impartasit ideile sale despre problemele societatii contemporane cat si despre cum ne raportam noi ca indivizi in interactiunea cu animalele si mediul inconjurator.

Aceasta conferinta a fost realizata cu ajutorul Ioanei Trana, avocat specialist in „dreptul animalelor” si a Asociatiei pentru protejarea animalelor Nuca – animal welfare. Aceasta se implica extrem de activ in diminuarea pana la stoparea abandonului animalelor pe strada, sterilizarea lor, adoptii si in campanii de educare a populatiei si in scoli.
Sala de la Fabrica de Pensule a fost plina. Au fost oameni care au stat in picioare, altii chiar pe podea, fapt care m-a bucurat, descoperind in acelasi timp ca in Cluj tinerii se gandesc din ce in ce mai mult la drepturile animalelor. Generatia noastra are puterea acum sa schimbe in bine modul de perceptie gresit inca prezent in Romania.

Profesorul Peter Singer a structurat conferinta in 3 parti distincte. Modul in care era privita relatia dintre om si animal in trecut, oamenii neavand nici un fel de datorie fata de animale, considerand ca acestea nu au constiinta. In secolul XVI, filosoful Jeremy Bentham a adus prima data in discutie faptul ca animalele de fapt simt si ele suferinta. In plus Charles Darwin sustinea ca noi suntem descendenti ai animalelor, acestea fiind fiintele cele mai capabile sa exprime fericirea totala – de exemplu puii animalelor prin inocenta lor.

Cum sunt privite animalele in prezent? Omenirea considera ca avem totusi o datorie sa fim buni cu animalele, desi nu este necesar sa dam atat de multa atentie si intereselor lor. Din pacate aceasta viziune aduce de fapt justificari tratamentelor crude care se aplica animalelor in intreaga lume. Iata cateva cifre: anual 100 de milioane de animale vertebrate sunt ucise in scopuri stiintifice. Alte 60 de miliarde de animale sunt ucise anual pentru industria alimentara, iar intre 1 si 2,7 trilioane de pesti salbatici sunt prinsi anual pentru consum. Din pacate, legislatia mondiala inca este permisiva fata de modul crud in care animalele sunt tratate : spatiul mic in care cresc fara posibilitatea de a se misca, modul in care se face multiplicarea lor si bineinteles modul in care acestea sunt sacrificate.

Omenirea face progrese, dar cu pasi foarte mici. In Marea Britanie, aproximativ 7% din populatie este vegetariana. In SUA, numarul vegetarienilor este destul de infim, in jur de 2%.
Exista o sumedenie de alternative alimentare care sa inlocuiasaca in alimentatie carnea. Exista asociatia New Harvest, care a gasit solutii prin consumul de diferite plante mai sanatoase decat carnea. In plus, s-a dovedit stiintific ca este posibila, punandu-se deja in practica, realizarea de celule de carne  in vitro. Gustul inca nu se compara cu carnea animalului in sine, dar cu siguranta stiinta este in continuu progres.

Multi oameni ignora faptul ca orice produs alimentar pe baza de carne a fost obtinut prin procese care a necesitat suferinta animalelor. Filmul „Earthlings” a fost creat din imagini reale care infatiseaza modul socant in care animalele sunt tratate, pentru obtinerea de hrana.

Important este ca lucrurile evolueaza inspre bine si in Romania. Asociatia Nuca din Cluj Napoca are o activitate extrem de intensa pentru protejarea animalelor abandonate cat si stoparea abandonului acestora. In luna aprilie aceasta a organizat in forta o campanie de microcipare si sterilizare a cateilor din Apahida cu si fara detinator. Campania de microcipare va ajunge pana in septembrie si in localitatile Cojocna, Jucu sau Chinteni. Din fericire, comparativ cu alte orase din tara, Clujul are un numar scazut de caini abandonati pe strada.

Gradul de constientizare creste, iar daca asociatia va reusi sa mobilizeze proiectul de lege propus deja Primariei Cluj Napoca in sensul microciparii animalelor, atunci categoric situatia merge inspre bine.
Cat despre conferinta de ieri, aceasta a durat 2 ore, iar la final, dupa prezentare, a avut loc o sesiune de discutii deschise intre oamenii din public si profesorul Peter Singer. Va tinem la curent in continuare si cu alte evenimente de acest gen din oras.
Cluj.com stie toate noutatile si ideile indraznete menite sa marcheze orasul Cluj, ca punct esential pe harta Romaniei.

Un articol de Iulia Pardau

nuca