Condusul fara asigurare RCA valabilă: Consecințe și penalități

de | | 4 Minute

Chiar dacă nu veți rămâne fără permis de conducere dacă nu aveți un RCA valabil, tot riscați reținerea certificatului de înmatriculare și o amendă mai pare decât ar putea costa asigurarea de răspundere civilă auto pentru mașina pe care o conduceți. Așadar, merită să riscați?

RCA-ul este polița obligatorie de răspundere civilă fără de care nu puteți pune în circulație un autoturism pe drumurile publice. Condusul fara asigurare RCA valabilă s-ar putea încheia cu sancțiuni severe și penalizări costisitoare pe care le puteți evita fără probleme.

Dacă nu vreți să fiți în situația în care să vi se rețină certificatul de înmatriculare sau plăcuțele cu numărul de înmatriculare, atunci rămâneți alături de noi și veți vedea ce consecințe aduce condusul fara asigurare RCA valabilă.

Dincolo de amenda, lipsa contractului de asigurare obligatorie vă va pune în postura de a nu putea circula ulterior până nu obțineți o poliță RCA valabilă. Dacă vreți să aflați mai multe despre activarea contractului de asigurare obligatorie, costuri și penalizări aduse de condusul fara asigurare RCA, rămâneți alături de noi până la final.

Cât costă o asigurare obligatorie de răspundere civilă?

Prețurile pentru asigurările obligatorii RCA variază în funcție de șoferul pe numele căruia se încheie contractul de asigurare, cât și de datele autovehiculului asigurat. Privind șoferul, vârsta și istoricul la volan sunt principalii factori care influențează costul asigurării obligatorii pe drumurile publice.

Cât despre datele autovehiculului înscris spre înregistrare în baza de date a asiguratorului, mai puțin contează marca auto, cât sunt importante detaliile tehnice privind motorul, masa maximă autorizată și anul de fabricație.

Recomandarea noastră ar fi să optați pentru o poliță de asigurare RCA online. În acest fel veți putea obține tarife de la mai multe firme de asigurare de piață și vă veți putea face o părere cu privire la cele mai bune oferte de asigurare. Pint.ro propune o modalitate simplă și extrem de ușor de utilizat prin care vă puteți genera propria asigurare RCA în doar câteva minute.

Intrați pe calculatorul RCA oferit de Pint.ro și urmați pașii înscriși în platformă. Selectați tipul de asigurare, perioada de valabilitate, detaliile despre șoferul pentru care se face asigurarea și tipul autovehiculului asigurat. Evitați condusul fara asigurare RCA, fiindcă riscați penalizări mai mari decât costul poliței.

Când se prezintă polița de asigurare obligatorie RCA?

Conform legii rutiere, Poliția vă poate solicita prezentarea poliței de asigurare în orice circumstanță. Atât timp cât puneți o mașină în circulație pe drumurile publice, legea prevede că sunteți dator să prezentați Poliției următoarele acte: permisul de conducere, asigurarea RCA, actul de identitate și talonul auto.

Organele legii nu trebuie să invoce motive speciale pentru a solicita aceste acte. Prin urmare, asigurați-vă că înainte să porniți la drum le aveți în permanență cu dumneavoastră. Așa cum spuneam și la începutul materialului, condusul fara asigurare RCA nu prevede reținerea permisului de conducere de către Poliția rutieră, însă gândiți-vă ce ați putea păți dacă sunteți implicat într-un accident auto.

Cum se pedepsește condusul fara asigurare RCA valabilă?

Penalitățile pentru condusul fara asigurare RCA pot lua o mulțime de forme. Însă, fiecare dintre aceste penalități au consecințe serioase pentru șoferul prins fără RCA. Pe de-o parte sunt sancțiunile contravenționale, iar pe de altă parte discutăm despre penalizările de circulație.

Sancțiunile contravenționale sunt sub forma de amenda, de la 1000 până la 2000 de lei, în timp ce penalizările de circulație cuprind reținerea certificatului de înmatriculare, a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și chiar anularea înmatriculării în cazuri excepționale.

Reținerea certificatului de înmatriculare

Din moment ce asigurarea RCA este condiția obligatorie pentru libera circulație pe drumurile publice, este de la sine înțeles ca lipsa poliței obligatorii să atragă sancțiuni care să restricționeze circulația. O primă astfel de sancțiune pentru condusul fara asigurare RCA este reținerea certificatului de înmatriculare.

Reținerea plăcuțelor de înmatriculare

O altă penalizare prevăzută pentru condusul fara asigurare RCA este reținerea plăcuțelor cu numărul auto. La fel, această penalizare se impune în momentul în care Poliția surprinde un șofer fie cu un RCA expirat, ori complet fără asigurare. Fără numărul auto, șoferii nu pot circula pe niciun drum public.

Anularea înmatriculării

O altă penalizare, de data aceasta destul de serioasă este anularea înmatriculării auto. În cazul în care un șofer circulă cu un RCA expirat de mai mult de 3 luni de la data constatării făcute de Poliție, pagubele sunt mult mai mari.

Este stipulat de lege faptul că organele legii pot anula înmatricularea pentru acea mașină. În acest caz, șoferul este obligat să facă plata asigurării obligatorii în termen de 30 de zile de la data constatării pentru ca autovehiculul său să nu fie radiat din circulație.

Evitați condusul fara asigurare RCA! Încheiați contractul pe Pint.ro!

Alături de permisul auto și de talon, asigurarea obligatorie este o constantă pe drumurile publice. Condusul fara asigurare RCA poate provoca daune mai mari în bugetul personal decât încheierea propriu-zisă a contractului de asigurare.

Prin urmare, dacă vă doriți să fiți întotdeauna cu mașina la zi din punctul de vedere al documentelor auto, încheiați simplu și rapid contractul de asigurare obligatorie. Pe Pint.ro procedura este facilă, contractul se încheie simplu și rapid și aveți posibilitatea să obțineți mai multe tarife în timp real de la o selecție vastă de asiguratori de pe piață. Folosiți instrumentul de calcul RCA și obțineți cele mai bune cotații la asigurare pe Pint.ro!