Concertul de Luminație din Cimitirul Házsongárd are loc și în acest an, însă fără public

de | | 4 Minute

Luminația în pandemie: AD AETERNUM, spectacolul de muzică de operă și balet ce avea loc de obicei în Cimitirul Central, acum înregistrat și fără public, va fi difuzat de Scena Urbană pe 1 noiembrie, simultan, pe mai multe canale online și AUDIO în 4 cimitire din municipiu și pe Radio Cluj

Tradiția concertului de Luminație din Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Napoca, organizat, în ultimii 5 ani, de Asociația Scena Urbană, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, datorită semnificației lui profunde, trebuie să continue și în an de pandemie, însă fără public.

Cu acest gând în minte și cu scopul de a evita orice fel de expunere publică în contextul normelor de distanțare și a celor sanitare impuse de starea curentă, Scena Urbană anunță că va oferi clujenilor și anul acesta momentul muzical mult așteptat. De data aceasta, însă, va fi sub forma unui spectacol de muzică și balet fără public, înregistrat* în prealabil și transmis în ziua de duminică, 1 noiembrie, de la ora 18.05 pe mai multe canale simultan:

  • pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor
  • Radio Cluj (audio)
  • în 4 dintre cimitirele din municipiul Cluj-Napoca (audio): Cimitirul Central, Cimitirul Crișan, Cimitirul Mănăştur, Cimitirul Lombului

Transmisia de duminică va fi precedată vineri, 30 octombrie, de o avanpremieră a spectacolului fără public, o bucată mai scurtă de înregistrare ce va fi difuzată astfel:

  • de la ora 18.30, în premieră la TVR Cluj
  • de la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor.

concertul de luminatie 2020 (2)

Spectacolul fără public de anul acesta poartă numele de ”Ad Aeternum” și a fost înregistrat de: 8 instrumentiști ai Claudiopolis Youth Orchestra și 17 copii de la Armonia Music îndrumați de Rada Lăpușan, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu, 10 interpreți ai corului Sf. Cecilia, sub bagheta dirijorului Potyó István, 10 balerini sub coregrafia lui Vlad Sebastian, fiind regizat de Ina Hudea.

În anul pandemic 2020, accentul momentului pregătit de Scena Urbană pentru seara specială de Luminație se dorește a fi pe solidaritate, pe unitate în diversitate, atât culturală și socială, cât și religioasă. Astfel, vocile care dau glas unor opere emoționante precum ”Ave Maria” sau ”Tatăl nostru” s-au dorit a proveni din corurile mai multor culte religioase. Din păcate, din cauza situației generate de răspândirea virusului Covid-19, acest lucru nu a fost posibil, însă proiectul a fost primit cu bucurie de reprezentanții corurilor și îl vom realiza alături de toate cultele religioase imediat ce se va putea.

„Luminația, sau Ziua Morților, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Anul acesta e pandemie, o știm și o trăim zi de zi cu toții, însă Luminația nu putea să treacă așa… fără un moment special, fără o mână de ajutor întinsă semenilor noștri. De 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate de amintirile și poveștile de viață retrăite la lumina lumânărilor aprinse de familii și prieteni. Acum nu mai putem face asta, dar putem să fim în continuare sprijin, chiar și virtual, unii pentru alții, să ne dăm curaj unul altuia pentru o nouă zi, să trăim separat, dar cumva la fel, ”împreună”, emoția unui moment artistic, unic, așa cum este spectacolul nostru de Luminație”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.

Scena Urbană îi ajută pe cei care nu pot ajunge în cimitir de Luminaţie

Anul acesta, Scena Urbană și partenerii săi inimoși, Asociația Șepcile Roșii și Peluza Șepcile Roșii curăță locurile de veci și aprind lumânări în numele tuturor celor care nu se pot deplasa de Luminație, acel moment în care ne gândim cu toții mai mult la cei dragi trecuți în neființă.

Așadar, dacă vă aflați în una din următoarele situații:

  • sunteți plecat din țară
  • sunteți în carantină
  • nu puteți ajunge la cimitir (*din raza municipiului Cluj-Napoca) din cauza: vârstei, a stării de sănătate sau a altor urgențe majore

…vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la [email protected], în care să precizați situația dvs. și să oferiți detalii (loc, nume etc) despre locul/locurile de veci de care ați vrea ca Scena Urbană și partenerii săi să aibă grijă, în numele dvs., de Luminație.

„Lumina trebuie să rămână aprinsă, în suflet și în fapt, mereu, dar mai ales acum!”

AD AETERNUM – Concert fără public înregistrat

Repertoriu:

1. Ave Maria – compozitor : Charles Gounod
2. Amazing Grace –compozitor: John Newton
3. Hallelujah – compozitor: Leonard Cohen
4. Ments meg engem, Uram! / Mântuiește-mă, Doamne!
5. Libera me! Visio de judicio ultimo – Bárdos Lajos
6. You Raise Me Up – compozitori: Rolf Løvland, versuri: Brendan Graham
7. Ridica-voi ochii mei la ceruri –Muzică și text- din folclor
8. Tatăl nostru – solista Amalia Preda

Orchestra: Claudiopolis Youth Orchestra

Vlad Baciu – vioară 1
Oxana Apahidean – vioară 2
Cristi Suarasan – violă
Diana Cantesanu – violoncel
Adrian Muntean – contrabas
Anca Jilovan – harpă
Flavius Ianchis – pian
Mirel Oprea – tobe

Corul: Armonia Music Club – profesor coordonator Rada Lăpușan

Adalia Ani – solo – Ave Maria
Iulia Sorlea – solo- Tatăl Nostru
Deona Roman- solo- Amazing Grace
Alesia Moldovan
Mara Darjan
Sabina Stark
Francesca Bumb
Medeea Pavelia
Carolina Racovitan
Sofia Haragis
Caterina Racovitan
Luana Lăpuşan
Anamaria Dominciuc
Theodora Nianiou
Alesia Budiu
Alexandra Luchian
Ana Jianu
Dirijor şi aranjamente muzicale: Vlad Eniu

Regizor: Ina Hudea

Balerini: Vlad Sebastian, Florin Ioan Ianc, Antonio Mon, Mihai Ciocmărean, David Micu, Delia Göllner, Anamaria Boancă, Maria Kovacs, Alexia Mureșan, Raluca Perde.

Corul Sf. Cecilia: 

Török Szilvia
Kálló Zsuzsanna
Jánó Kinga
Székely Melinda
Mányoki Mária
Fábián Apolka
Márton Szabolcs
Molnár Botond
Geréd István
Salamon Árpád
Dirijor: Potyó István

Organizator: Scena Urbană
Proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, precum și al partenerilor FERRO și CAAB.
Parteneri media: Radio Cluj, TVR Cluj


Comunicat de presă