Concert Akos și Omega la Zilele Culturale Maghiare 2016
Concert Ákos (sâmbătă, 20 august, 21:00, Piața Unirii)
Kovács Ákos (cunoscut ca Ákos) şi-a câştigat renumele naţional ca membru fondatori şi solistul vocal al veneratei formaţii Bonanza Banzai. Din trupa înfiinţată în 1987 au mai făcut parte, alături de artist, Hauber Zsolt şi Menczel Gábor. Ákos a fost textierul formaţiei, dar a lucrat şi în calitate de compozitor. Cantautorul şi-a construit cariera de solist în paralel cu activitatea formaţiei, iar după 1994 – anul dizolvării trupei Bonanza Banzai – a dat reprezentaţii doar ca solist vocal. El îşi scrie în continuare versurile pieselor şi, în cele mai multe cazuri, el compune şi muzica.
A publicat, alături de formația sa, nouă LP-uri cu melodii interpretate în limba maghiară şi unul singur cu melodii cântate în limba engleză. În ceea ce priveşte cariera de solist, numărul discurilor sale care cuprind piese în limba maghiară este de optsprezece, iar al celor cu piese în limba engleză de şase. Majoritatea LP-urilor cu melodii interpretate în limba maghiară au fost distinse cu Discul de Aur, iar unele chiar şi cu Discul de Platină. În Ungaria, Ákos a vândut, în total, peste un milion de discuri. El a participat la numeroase turnee, cu ocazia cărora a cutreierat ţara vecină, concertând de sute de ori. A susținut spectacole şi la Amsterdam, Barcelona, Bruxelles, Groningen, Londra (de mai multe ori), Moscova, Paris sau Roma, dar şi în Transilvania și partea de sud a Slovaciei.
În afară de munca de cantautor, Kovács Ákos scrie poezii (a publicat deja cinci volume); îşi regizează propriile videoclipuri. În cadrul acţiunii de popularizare prin televiziune a lecturii numită A Nagy Könyv (Marea Carte), a jucat într-un film de televiziune. Lucrează ca actor de teatru şi participă la serate literare. În anul 1995, a avut loc la Budapesta, în Vígszínház (Teatrul Vesel) premiera piesei Baal de Bertolt Brecht. Regizoarea Eszenyi Enikő l-a invitat pe Ákos să compună muzica acestui spectacol. În 1998 a jucat, la teatrul Madách Színház, rolul principal (Bill Sikes) în spectacolul Oliver. În anul 1999, a transpus în limba maghiară cântecele scrise de Phil Collins pentru filmul de animaţie Tarzan, turnat de compania Disney. Înregistrările albumului au avut loc într-un studio din München. În 2001, a regizat o piesă de teatru radiofonic intitulată A hét parancsszó (Cele şapte porunci) folosind propriile sale versuri, pe care le-a recitat regretatul actor Kaszás Attila, stins prematur din viaţă. În 2002, a compus muzica ce a ilustrat piesele unei expoziţii organizate la Budapesta în muzeul Terror Háza Múzeum (Casa Terorii), dedicat anilor dictaturii comuniste. În 2006, a primit o invitaţie similară din partea muzeului Emlékpont (în traducere Punctul Amintirilor ‒ n.t.) din Hódmezővásárhely, care prezintă istoria dintre anii 1945 şi 1990 a acestui municipiu.
În 2003, a jucat în piesa Revans (Revanşa) prezentată de Nemzeti Színház (Teatrul Naţional). În anul 2008, a publicat un audiobook intitulat Kaland a régi királlyal (Aventură cu vechiul rege) ‒ o colecţie de nuvele ale scriitorului Krúdy Gyula. Scrierile au fost selectate de Kovács Ákos, iar înregistrarea a fost regizată de istoricul literar Szigethy Gábor. În 2013, a fost invitat să elaboreze „noua imagine sonoră” a posturilor publice de radio şi remixuri pentru piesa Miracle a formaţiei britanice Hurts. Povestitorul Berecz András, laureat al Premiului „Kossuth Lajos” ‒ cea mai înaltă distincţie de stat acordată în Ungaria pentru dezvoltarea şi protejarea culturii maghiare ‒, a înregistrat în studioul artistului un album de basme populare maghiare din Bucovina, Moldova şi Ţara Secuilor. Această colecţie de basme a fost publicată sub titlul Felítő (Urcuş). Ulterior, Ákos fost invitat să recite poezii ‒ în compania unor actori de seamă, cum ar fi Mécs Károly, Sztankay István şi Eperjes Károly ‒ pentru a fi înregistrate ca material al albumului jubiliar publicat cu ocazia a 125 de ani de la naşterea poetului Babits Mihály. În plus, alături de nu mai puţin cunoscuţii Blaskó Péter şi Kubik Anna, povesteşte anecdotele unor călugări benedictini în audiobook-ul Bencés humor (Umor benedictin).
În toamna anului 2013, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la apariţia primului album solo al cantautorului, intitulat Karcolatok (Schiţe), Ákos a susținut 13 spectacole cu casa închisă în diverse oraşe din Ungaria. El a interpretat toate melodiile albumului în ordinea originală, dar cu o nouă instrumentaţie. Lévai Balázs a regizat un film documentar despre acest prim album şi despre turneu.
În 2015, a apărut cel de-al optsprezecelea album al solistului, sub titlul Még egyszer (Încă o dată). Clipul piesei omonime a fost înregistrat cu tehnică video panoramică de 360 de grade.
Concert Omega (duminică, 21 august, 21:00, Piața Unirii)
Originile trupei rock Omega datează din anul 1959, fiindcă atunci au început Benkő László şi Kóbor János să cânte împreună. Iniţial, concertele oferite colegilor de liceu au fost doar un hobby, dar succesul acestora şi dragostea primită din partea publicului a determinat cariera şi viaţa tuturor membrilor formaţiei. Omega este una dintre puţinele formaţii rock care au creat, fără întrerupere, valori perene şi la nivel mondial. Practic, cariera formaţiei se întinde de-a lungul întregii ere a muzicii rock – trupa bucurându-se, pe merit, de peste 50 de ani de recunoaştere şi apreciere la nivel internaţional.
În muzica scrisă şi interpretată de Omega s-au regăsit numeroase stiluri, iar reînnoirea permanentă a universului sonor i-a permis formaţiei să rămână în elita muzicii rock europene. Stabilitatea şi durabilitatea sunt privilegiul privilegiul puținilor artiști care au creat într-adevăr valori universale. Persoanele care apreciază muzica percep piesele formaţiei Omega ca pe o reflectare a propriei existenţe, fiindcă acestea au servit ca susţinere sufletească şi morală în vremuri dificile, când viaţa cotidiană le oferea prea puţine puncte de sprijin oamenilor.
Decorurile, luminile şi, în general, soluţiile tehnice care însoţesc prezenţa pe scenă a formaţiei Omega sunt, încă din anii ’70, spectaculoase. După ce trupa rock maghiară a susținut multe concerte grandioase pe stadioane în anii ’90, în ultimul deceniu a participat mai degrabă la manifestări urbane, transformându-şi propriile concerte în adevărate sărbători populare. Nu va fi altfel nici în 21 august 2016, în Piața Unirii din Cluj – într-o locaţie emblematică –, unde formaţia Omega va fi prezentă în premieră. Suntem convinși că amintirea acestui eveniment se va întipări adânc în memoria spectatorilor.
În viitorul apropiat va apărea un nou disc al formaţiei, sub titlul Testamentum (Testament). Acest Testament este un mesaj trimis din trecut şi adresat prezentului şi viitorului. Materialul muzical va fi epilogul sau poate chiar apogeul operei formaţiei Omega.
Compoziţia actuală a orchestrei rock este: Kóbor János (voce), Benkő László (instrumente cu clape), Molnár György (chitară), Mihály Tamás (chitară bas, voce) şi Debreczeni Ferenc (tobe şi instrumente de percuţie).