Concert Ravi Coltrane la Cluj

de | | 2 Minute

Concert Ravi Coltrane la Cluj

Amprenta Advertising a pregătit o surpriză de proporții iubitorilor de jazz și nu numai din Cluj-Napoca: în data de 21 februarie 2015, la Casa de Cultura a Studentilor, va avea loc un concert extraordinar cu muzicianul de jazz Ravi Coltrane, fiul inegalabilului John Coltrane.

Instrumentist la saxofon tenor şi saxofon sopran, şef de formaţie şi compozitor, Ravi Coltrane este estimat printre cei mai de seamă improvizatori ai momentului din generaţia muzicienilor americani de gen.

 Acesta s-a impus pe scena de jazz mai ales prin merite proprii și un talent ieșit din comun, dar in mod cert a contat și faptul că este cel de al doilea fiu (celălalt fiind Oran Coltrane, de asemenea saxofonist) al veritabilului gigant al jazz-ului anilor ’50 – ’60 din veacul trecut, John Coltrane (1926-1967) şi al apreciatei pianiste şi organiste Alice Coltrane (1937-2007).

Concertul lui Ravi Coltrane de la Cluj face parte din turneul european de promovare a albumului “Spirit Fiction” editat de celebra casa Blue Note Recors. Proiectul este propus de artist sub titulatura Ravi Coltrane Quartet, în cadrul căruia admirabilul saxofonist este completat de alți trei muzicieni de excepție: David Virelles – pian, Dezron Douglas – bass şi Johnathan Blake – baterie.

The Coltrane Quartet a urcat pe scenă la Monterey Jazz Festival în 2001 şi 2013, la Montreux Jazz Festival din Elveţia şi Newport Jazz Festival în 2004, la Vienne Jazz Festival în 2005. Tot în 2005, în luna ianuarie, Ravi Coltrane a sustinut un turneu în India.

Despre Ravi Coltrane

Născut la 6 august 1965 în Long Island, New York, dar crescut în Los Angeles, Ravi Coltrane (al cărui prenume a fost adoptat după acela al legendarului  instrumentist indian la sitar Ravi Shankar) şi-a definit drumul în viaţă raportat în totalitate la arta sunetelor. Trăind din copilărie într-un ambient saturat de muzică (jazz, R&B, soul, muzică clasică etc.), a studiat în liceu clarinetul, dar începînd cu 1986 s-a concentrat asupra saxofonului ca student la Institute for the Arts din California. În perioada 1991-1993 Ravi Coltrane s-a alăturat celebrului baterist Elvin Jones (colaborator în anii ’60 al lui John Coltrane) în grupul acestuia numit „Jazz Machine”.S-a stabilit la New York, colaborând cu interpreţi de prim rang între care bateristul Jack DeJohnnette, trompetistul Wallace Roney, pianiştii Geri Allen, Kenny Barron, Joanne Brackeen, saxofoniştii Joe Lovano şi Steve Coleman (promotor al conceptului M-Base) –  cu acesta din urmă colaborînd la realizarea a nu mai puţin de şase discuri. După ce contribuise la aproape treizeci de seturi de înregistrări ca sideman pe lângă alţi muzicieni, Ravi Coltrane a realizat în 1998 propriul album ca lider, „Moving Pictures” (RCA Victor) urmat de alte două, cele intitulate „From the Round Box” (2000, RCA Victor) şi „Mad 6” apărut în 2002 sub sigla casei Sony Music. În paralel, Ravi Coltrane şi-a asumat rolul de trezorier/curator al familiei pentru materialele rămase în schiţe de la tatăl său, producînd astfel, în 2002, cvadruplul album „Legacy”, în fapt un studiu tematic al carierei lui John Coltrane.A fost în acelaşi an co-producătorul reeditării de către casa de discuri Verve, într-o ediţie de lux, a lucrării „A Love Supreme”. Ravi Coltrane a evoluat pe scenă dar și în studio alături de pianiştii McCoy Tyner, Herbie Hancock, saxofoniştii Pharoah Sanders, Branford Marsalis, Michael Brecker, chitaristul Carlos Santana, bass-iştii Stanley ClarkeChristian McBride, bateristul Roy Haynes,

 http://www.youtube.com/watch?v=W2aVGgnNcbo

http://www.youtube.com/watch?v=OdLCoLVRCmk

http://www.youtube.com/watch?v=evRTjiGxlmU

 Biletele au prețuri cuprinse între 85 și 145 lei, în funcție de categorie, și pot fi achiziționate online de pe www.eventim.ro sau de la standurile de vânzare din Iulius Mall și de la sediul agenției AMPRENTA (str. Octavian Goga, nr 42).