Concert de inaugurare a orgii bisericii Sfântul Mihail din Cluj

de | | 2 Minute

Concert de inaugurare a orgii bisericii Sfântul Mihail din Cluj

Mulți oameni sunt interesați să viziteze Biserica Sfântul Mihail din Cluj, iar după ani buni în care acest edificiu a fost închis din cauza lucrărilor ample de reparații, am ajuns la unul dintre etapele importante ale inaugurării bisericii recent renovate: sfințirea orgii bisericii, care va avea loc cu prilejul concertului inaugural la data de 19 iunie, ora 20:00, susținut de organistul FASSANG László, iar instrumentul deosebit al bisericii va răsuna în toată puterea și splendoarea sa.

Orga mare construită de Johannes Hahn a suferit o schimbare majoră în istoria sa, cu lucrări de restaurare și extinderi. Biserica Sfântul Mihail din Cluj cuprinde un ansamblu de orgi baroce de valoare istorică și artistică, unice în țară și pe bună dreptate admirat de profesioniști și de comunitatea noastră melomană. Orga la care se va cânta în acest concert a fost construită în 1753, inițial cu 12 registre solo, și a fost realizată de maestrul Johannes Hahn din Sibiu. A suferit numeroase extinderi și modificări, iar în 1996 a fost restaurat în forma sa actuală, cu trei manuale, pedalier și 35 de registre. După finalizarea lucrărilor de renovare a bisericii, a devenit esențială repararea, curățarea, intonația și acordarea completă al întregului instrument, această lucrare amplă însumând aproximativ 2800 de fluiere, a fost realizată de firma COT-Orgelbau din Hărman cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Fundației Bethlen Gábor și Parohiei romano-catolice Sf. Mihail. Pentru a extinde și echilibra imaginea sonoră, a fost adăugat un nou registru solo în pedalier: Pincipal de 16 picioare.

Concert orgă

Duminică, 19 iunie, de la orele 20:00 ca parte a inaugurării festive a orgii, László Fassang, profesor de orgă la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta și la Conservatorul din Paris, va umple biserica cu sunetul instrumentului renovat.


Comunicat de presă