Concertul Cvartetului Arcadia deschide evenimentul Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES – 2024
Cea de-a patra ediție a Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES își deschide porțile în mod tradițional, cu concertul mentorilor cursurilor de măiestrie, Cvartetul Arcadia. Anul acesta concertul va avea loc în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic în data de 6 august de la ora 18.
Laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), şi International Chamber Music Competition Hamburg (2009), Cvartetul Arcadia, alcătuit din Ana Török și Răsvan Dumitru la vioară, Traian Boală la violă și Zsolt Török la violoncel, a devenit în scurt timp unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generaţiei sale, ambasadori demni ai imaginii României în lume.
Concertul de deschidere va include atât lucrări clasice, cât și contemporane, astfel încât publicul interesat de muzica clasică se poate bucura de un program muzical variat. În deschidere, cvartetul Arcadia va interpreta „Trio pentru coarde” (partea a treia: Allegro con gaio) de Cornel Țăranu. Aceasta va fi urmat de Cvartetul de coarde nr. 5 în fa minor, op. 20, de Joseph Haydn. După pauză, va fi interpretată „Vivarta” pentru cvartet de coarde de Doina Rotaru, iar în încheiere se va auzi Cvartetul de coarde nr. 2 în la minor, op. 13, de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Concertul este realizat în parteneriat cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și Filarmonica de Stat „Transilvania”.
Câteva cuvinte despre programul concertului, venite din partea muzicologului Tatiana Oltean:
„Trio pentru coarde” de compozitorul Cornel Țăranu este una dintre lucrările timpurii ale compozitorului. În acest trio compus în anul 1952, se simte puternic influența maestrului său de compoziție, Sigismund Toduță. Stilul lucrării se fundamentează pe limbajul modal-cromatic, cu rădăcini în folclorul transilvănean, de unde rezidă și componenta trioului – vioară, violă, violoncel – precum cea din spațiul sonor folcloric amintit. Piesa a fost readusă în atenția publicului la cea mai recentă ediție a Festivalului Cluj Modern, dedicată memoriei compozitorului Cornel Țăranu, în interpretarea Cvartetului Arcadia.
Cvartetele op. 20 de Joseph Haydn sunt cunoscute și ca „Sonnenquartette”, cvartetele soarelui, și reprezintă un prag al maturității creatoare a compozitorului, dar și al genului cameral. În cvartetul nr. 5 în fa minor, op. 20, Haydn survolează expresia tragică, cu multe elemente dramatice. Efectele dramatice sunt atinse prin explorarea pauzelor, a raportului dintre continuitate și discontinuitate și a sinuoaselor volute modulatorii, în contextul general al întunecatului fa minor, din care nici menuetul (cu excepția scurtei evadări a trioului în tonalitatea omonimei majore) nu iese.
În ceea ce privește lucrarea intitulată „Vivarta”, compozitoarea contemporană Doina Rotaru afirmă următoarele: „Vivarta este un termen polisemantic preluat din filozofia indiană. Am încercat să găsesc în lucrarea mea corespondențe sonore pentru câteva dintre semnificațiile sale: transfigurare, alterare, schimbare aparentă, relația unu-multiplu, revenire circulară. Vivarta pentru cvartet de coarde (2009, revizuită în 2017) se poate descrie, pe scurt, ca fiind un proces sau un flux transformațional continuu, cu modificări (alterări) la nivelul expresiei și al substanței sonore, cu multiplicări eterofonice frecvente, construit pe modelul circular al spiralei (cu reveniri recognoscibile).”
Cvartetul de coarde nr. 2 în la minor, op. 13, de Felix Mendelssohn-Bartholdy este o creație de tinerețe a compozitorului, fiind scris în anul 1827, anul morții lui Beethoven, compozitor pe care l-a venerat, și este considerat primul său cvartet de maturitate. Dacă creațiile simfonice, corale și solistice dedicate pianului sunt cele mai cunoscute și promovate din rândul opusurilor compozitorului Felix Mendelssohn-Bartholdy, lucrările sale camerale reprezintă aportul său absolut la excelența contrapunctică, formală și arhitectonică a repertoriul cameral romantic timpuriu. Un element de modernitate al stilului îl reprezintă pendularea între ipostazele majoră și minoră ale centrului tonal „la”, prezentă, cu excepția părții lente (în Fa major), în toate părțile cvartetului.
Cel de-al doilea concert organizat în cadrul Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES va avea loc pe 9 august la Biserica Piaristă. Concertul va fi organizat în cadrul stagiunii concertelor de vară KlausenMusik 2024, în parteneriat cu Asociația Muzica Sacra Cluj, și va fi susținut de cvartetele de coarde Glissando și Quadrivium. Glissando Quartet este format din David Modiga și Thais Rusu la vioară, Marta Lăpuște la violă și Darius Clamba la violoncel. Ei interpretează Cvartetul de coarde în Re major, nr. 2, de Aleksandr Borodin. Quadrivium Quartet este format din Alexandru-Sebastian Erhan și Sára Tompa la vioară; Matei Petruș la violă și Gergő Maksay la violoncel. Ei vor interpreta Cvartetul de coarde în sol minor, nr. 1, op. 27 de Edvard Grieg.
Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES se va desfășura în perioada 6-18 august, cu intrare liberă la concertele organizate în cadrul seriei. Este posibilă și participarea în mod pasiv la cursurile de măiestrie organizate la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, iar cei interesați sunt rugați să se înregistreze în fiecare zi la info point, în holul Studioului.
ACMC este organizat de Asociația Arcadia Quartet. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Partenerii acestui eveniment sunt Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, KlausenMusik, Librăria IDEA, Casa Libertății Religioase, având ca sponsori SECPRAL, TPA Group, Batista bebelușului, EUFONIA Music Store, și parteneri media Radio România Muzical, Radio România Cultural, TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Agnus, Zile și Nopți, Szabadság, Bookhub.ro, Cluj.com, I Like Cluj, Cluj4Ever.
Comunicat de presă
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.