Originea celui mai social comportament: fumatul

de | | 2 Minute

Originea celui mai social comportament: fumatul

Fumatul este un obicei încărcat de semnificații culturale și sociale. Totodată, este un comportament foarte adânc înrădăcinat în istoria noastră, ca oameni. Acesta a cunoscut evoluții destul de semnificative de-a lungul secolelor, transformându-se dintr-o practică ritualică într-un fenomen global care a influențat multe aspecte ale vieții noastre.

Pe măsură ce timpul a trecut, a devenit tot mai clar că fumatul nu este doar o activitate culturală, ci și una cu potențiale efecte asupra sănătății. Cu toate acestea, narghileaua și-a menținut locul special în culturile din Orientul Mijlociu și a devenit un adevărat simbol al ospitalității și al socializării. Dar care este, de fapt, istoria acestui obicei atât de popular?

3 lucruri pe care trebuie să le știi despre istoria fumatului

  • Originea în Antichitate – Istoria fumatului începe în Antichitate. Una dintre cele mai timpurii practici ce țin de fumat poate fi atribuită civilizației Maya din America Centrală. Ei foloseau plante de gălbenele pe care le amestecau cu tutunul, fiindcă în felul acesta gustul era mai plăcut. În paralel, civilizațiile antice din Eurasia, cum ar fi egiptenii sau grecii, au practicat și ele acest obicei. Fumau în cadrul unor ceremonii religioase sau funerare. Egiptenii foloseau și ei plante aromatice în combinație cu tutunul pentru a crea un fum parfumat. În această categorie intră și Grecia și Roma Antică. Pentru aceste civilizații, fumatul era asociat cu evenimentele sociale și se practica mai mult în cercurile aristocratice.
  • Răspândirea –  Unul dintre cele mai semnificative etape în istoria fumatului este descoperirea Americii de către Cristofor Columb, în anul 1492. Asta deoarece Columb și echipajul său au intrat în contact cu populațiile indigene care practicau acest obicei, fumatul. Cristofor Columb a adus plantele de tutun înapoi în Europa. Astfel, această practică a început să se răspândească tot mai mult în lumea occidentală. Plantele de tutun au devenit atât de populare în Europa, încât în Spania, Portugalia, Franța și Anglia s-au dezvoltat adevărate culturi de tutun.
  • Apariția narghilelei – Evoluția tutunului a adus cu sine schimbări ale formei prin care se fumează: pipe, tutun rulat în foi de hârtie sau chiar frunze de tutun. Dar și narghileaua face parte din evoluție. Acest instrument pentru fumat funcționează, în principal, pe bază de apă. În aceasta se poate amesteca tutunul cu diferite arome de narghilea pentru a obține gusturi fructate, fresh sau dulci, în funcție de preferințe. Aceste arome au ajuns să fie foarte populare și multe site-uri de specialitate, precum tuburiaparate.ro, le pun la dispoziția celor care aleg să fumeze.

În concluzie, fumatul este un obicei care a luat naștere încă din cele mai vechi timpuri. Istoria sa este una lungă și complexă. Deși s-a început prin a fi folosit în diferite culturi ca practică religioasă, spirituală la care se apela în diverse ceremonii, în ziua de astăzi este comportamentul la care apelează tot mai mulți oameni pentru relaxare și, mai ales, socializare. Narghileaua, ca metodă deja tradițională de fumat, este o parte importantă a istoriei. Asta deoarece a devenit un element cultural și social în foarte multe regiuni. Cu toate acestea, este important ca întotdeauna alegerea de a fuma să fie una informată, mai ales cu privire la efectele nocive asupra sănătății.

Sursa foto: freepik.com