Companiile mari lucrează SAFe
În era digitală a remote work-ului, a echipelor extinse, diversității culturale și orientării spre rezultate, să faci managementul unui proiect complex poate fi o adevărată provocare. Dar nu în situații noi și uneori, inconfortabile, stă oare evoluția în sine? Îndrăznim să spunem că cea mai importantă abilitate a noastră e adaptabilitatea și fără îndoială, cel mai bun instrument care ne ajută să fim așa, este tehnologia. Totuși, liantul dintre cele două este esența care menține lucrurile coezive și bazate pe principii care adesea se ridică deasupra procedurilor clasice.
Cu alte cuvinte, vorbim despre principiile Agile și Scaled Agile –SAFe framework. AROBS se află deja în punctul în care mai multe proiecte de software development sunt coordonate SAFe. Chiar mai mult, încercăm să introducem conceptul în comunitatea și ecosistemul local de IT outsourcing, să putem învăța împreună beneficiile adoptării sale.
CUM funcționează?
Îți imaginezi probabil că ideile revoluționare în context digital, se nasc undeva într-o clădire zgârie-nori, în Silicon Valley. Ei bine, se pare că punând pauză zgomotului urban de fundal și retragerea într-un colț de natură, poate lăsa spațiu să filtrezi idei care în mod obișnuit sunt absorbite de task-urile zilnice. Metodele Agile au prins rădăcini în 2001, când un grup de oameni tech au decis să-și dea întâlnire la un retreat pentru a pune pecetea pe niște principii de bază după care software development-ul ar trebui să fie creat și livrat, din acel moment încolo.
Așa a luat naștere faimosul Agile Manifesto, și mai târziu, răspândit și tradus în 60 de limbi internaționale. Esența lui nu este ceva reinventat, ci mai degrabă o sumă a unor principii de lucru și valori comune a celor care au pus bazele documentului:
- oamenii și interacțiunile din echipă sunt tratate cu prioritate în fața proceselor și instrumentelor;
- creează software, în loc de documentații explicative;
- colaborarea cu clientul e mai importantă decât negocierea de contracte;
- fii adaptabil la schimbări în loc să ții strict la planul conceput inițial.
Agile este practic manualul care îți spune CUM poți ajunge la a avea clienți mulțumiți, o mai bună calitate a muncii, eficiență și recuperare a investiției, per ansamblu.
SAFe 5.0 –următorul nivel
SAFe este versiunea scalată a Agile. Preia principiile aplicate la nivel de echipă și le duce la nivelul complex al organizației. Desigur, introducerea lor într-un sistem atât de dezvoltat, necesită un angajament și răbdare pentru cei implicați în proiect. Mai mult de atât, cea mai avansată versiune existentă până în acest moment a framework-ului, SAFe 5.0, care a fost lansat de curând.
Vorbește despre Șapte Competențe pentru Lean Enterprise care promit să te ajute să obții agilitate în business-ul tău. Printre ele sunt două noi Competențe: Continuous Learning Culture și Organisational Agility, precum și alte 5 restructurate: Team and Technical Agility, Agile Product Delivery, Lean Portfolio Management, Enterprise Solution Delivery și Lean-Agile Leadership.
Acum mai mult ca niciodată, fiecare industrie este condusă cu ajutorul tehnologiei și fiecare companie îți bazează cel puțin 50% din activitate pe software. Prin urmare, pentru a depăși competiția, nu doar pentru a-i supraviețui acesteia, business-urile foarte mari au nevoie să fie lean și agile în abordarea lor, pentru a accelera procesul de livrare. Versiunea cea nouă, nu include doar îmbunătățiri ale operațiunilor din interiorul proiectului, ci încorporează toate departamentele din companie: leaderii business-ului,departamentul de dezvoltare, operațiuni IT, legal, marketing, finanțe, suport, securitate și altele. Toate acestea, pentru că la un anumit moment dat, munca tuturor influențează imaginea de ansamblu și, ca rezultat, ceea ce se livrează pe masa clientului.
Tu lucrezi SAFe?
Framework-ul SAFe Agile este esențial pentru companii care lucrează cu echipe multiculturale răspândite worldwide. Poate deveni un limbaj comun, în termeni de respectarea acelorași principii,care va asigura conexiunea și workflow-ul de care ai nevoie pentru succesul proiectului. Se bazează pe un process de evoluție continuă, unu la unu, cu dezvoltarea pieței de IT outsorcing și software development, aducând constant noi perspective în abordare. Datorită beneficiilor aduse de SAFe Agile, s-a creat o întreagă comunitate în jurul lumii care adoptă metodologia și evoluează odată cu ea.
Ca rezultat al acestui fapt, în România, deja un pol important în ceea ce privește serviciile de IT outsourcing, există companii mari care nu doar operează pe proiecte bazate pe metodologia SAFe, dar totodată dezvoltă o comunitate dedicată și deschisă la dezbateri despre îmbunătățire a modalităților de lucru prin intermediul acestui framework. Un exemplu bun este comunitatea creată la inițiativa AROBS Transilvania Software-o companie puternică de servicii IT outsourcing din Cluj-Napoca, cu peste 950 de angajați care livrează soluții pe proiecte de nișă precum Travel&Hospitality, Life Sciences&IoT, Automotive și Enterprise.
Citește mai multe despre acest framework pe website-ul nostru aici.
Dacă ești în căutarea unui colaborator de servicii software, poți citi acest articol pe site-ul AROBS, care te va ajuta să iei o decizie corectă.
Comunicat de presă
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.