Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030 premiază 20 de inițiative ale tinerilor, pentru un oraș mai verde și sustenabil
La Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030, tinerii dau start inițiativelor sustenabile pentru un oraș mai verde. Elevii și studenții din Cluj-Napoca au propus idei creative și inovatoare, aliniate cu obiectivul orașului de a deveni neutru, din punct de vedere climatic, până în anul 2030.
În prima etapă a programului, 20 de idei înscrise de echipele de elevi și de studenți au fost selectate de juriu pentru a fi sprijinite financiar cu premii în valoare de 500 de Euro. În următoarele etape ale programului, echipele vor putea beneficia de premii în valoare de până la 5.000 de euro pentru dezvoltare.
Apelul Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030 (www.green.comoncluj.ro) a fost deschis pentru echipe de 3-5 tineri, liceeni din clasele IX-XII și studenți la nivel licență, master sau doctorat, care studiază în Cluj-Napoca. Echipele de tineri au propus idei privind următoarele direcții:
- Idei și soluții pentru mobilitate sustenabilă în zona metropolitană
- Energie eficientă în viața urbană
- Inovație în comportamentul comunității, organizațiilor și instituțiilor
Ideile înscrise în cadrul apelului au fost evaluate de Juriul format din experți în domeniile de interes ale programului, printre care: Andra Tănase (Manager Dezvoltare Strategică, Formator și Specialist pe teme Green și Digital la Transilvania IT Cluster), Andi Daiszler (Președinte Asociația Daisler, om de comunicare, activist, director și fondator Lights On Romania, Strada Potaissa, cofondator Blue Monday), Paul Marc (Președinte Federația Tinerilor din Cluj) și Tudor Ogner (Program manager Zbor România, Director executiv Capitala Tineretului din România).
Echipele premiate vor avea acces la workshop-uri, mentorat și sprijin pentru a-și transforma ideile în soluții reale și pentru a le prezenta, în etapa următoare, în fața juriului.
CELE 10 IDEI PREMIATE LA CATEGORIA LICEENI SUNT:
- Weekly Tree (Echipa: Trei Tei) – Inițiativă de reîmpădurire comunitară care promovează plantarea a trei copaci pe săptămână – o tradiție distractivă și accesibilă pentru toată familia.
- Grădina Viitorului – Biblioteca verde a elevilor (Echipa: Consiliul Județean al Elevilor) –Idee care transformă curțile școlilor în grădini comunitare, integrând lecții despre sustenabilitate și activități practice.
- ReTech România (Echipa: EcoNova) – Idee de recondiționare și donare a echipamentelor electronice uzate, promovând incluziunea digitală și reciclarea responsabilă.
- EcoLift (Echipa: EcoLift) – Platformă de ridesharing sustenabilă, care optimizează traseele pentru reducerea traficului, emisiilor și costurilor, facilitând transportul ecologic în oraș.
- Atelier Mobil (Echipa: Verde la joacă!) – Atelier ecologic interactiv pentru copii, care îi învață, prin joacă, despre protecția mediului și importanța unui stil de viață sustenabil.
- EnerGym (Echipa: Green Wave) – Inițiativă educațională care încurajează economisirea energiei printr-un sistem interactiv, inspirat de tehnologia Pavagen, unde elevii generează electricitate prin mișcare.
- GreenCoin – Moneda Verde a Comunității (Echipa: Eroii orașului sustenabil) – Sistem de recompense digitale pentru acțiuni ecologice, precum reciclarea, utilizarea transportului public sau voluntariatul verde.
- Reciclarea uleiului uzat prin eco-educație și ateliere creative (Echipa: Eco-Inovatorii) – Ateliere care transformă uleiul alimentar uzat în săpunuri naturale și lumânări parfumate.
- Aqua Robot (Echipa: Aqua Robot) – Sistem autonom de roboți acvatici care colectează deșeurile de pe suprafața apei, reduce poluarea și protejează ecosistemele acvatice.
- Upcycled Chic (Echipa: Upcycled Chic) – Eveniment de modă sustenabilă care promovează reciclarea hainelor și conștientizarea impactului industriei textile asupra mediului.
CELE 10 IDEI PREMIATE LA CATEGORIA STUDENȚI SUNT:
- Energia pașilor și vehiculelor – Generarea sustenabilă a energiei urbane (Echipa: Energy) – Idee care transformă pașii pietonilor și greutatea vehiculelor în energie electrică, utilizată pentru iluminatul public și infrastructura urbană.
- ReCampus Bazar – Dă mai departe (Echipa: ReVibe Squad) – Inițiativă care combate risipa de resurse printr-un târg second-hand, destinat studenților din Cluj-Napoca, unde aceștia pot vinde, dona sau schimba obiecte.
- Second chance fashion (Echipa: EcoCampus) – Idee de reciclare a hainelor prin instalarea unor containere speciale în campusurile universitare, cu târguri în care hainele donate primesc o nouă viață.
- GreenStep – Prima aplicație din Cluj-Napoca care te răsplătește pentru fiecare pas făcut (Echipa: GreenStep) – Aplicație inovatoare care încurajează mișcarea prin recompense pentru fiecare pas parcurs.
- Promenadă urbană în weekend-urile din Cluj-Napoca (Echipa: Pause Your Car Project – PYC PROJECT) – Propunere de închidere a unor străzi centrale din Cluj-Napoca pentru circulația auto în weekend, transformându-le în spații de promenadă pentru comunitate.
- Green Sparks 3.0: Plantarea de arbori, Conștientizare și Comunitate (Echipa: Green Sparks) – Inițiativă ecologică ce implică acțiuni de plantare, workshop-uri și evenimente comunitare pentru educarea și mobilizarea comunității.
- SociO₂ Day – O ediție specială (Echipa: Connect+) – Inițiativă care aduce studenți, profesori și comunități locale împreună, pentru a identifica și soluționa problemele cartierelor din Cluj.
- Reciclarea responsabilă a medicamentelor – O soluție durabilă pentru combaterea încălzirii globale (Echipa: RRMed) – Idee ce vizează crearea unui sistem eficient de colectare și reciclare a medicamentelor expirate pentru a preveni poluarea solului și a apei.
- Sustainable community gardens built vertically (Echipa: GreenGarden) – Inițiativă care propune crearea de grădini comunitare verticale în spațiul urban, oferind locuitorilor oportunități de relaxare și implicare activă în protejarea mediului.
- E COmpetiția Studenților (Echipa: OSPN – Oameni pentru Sustenabilitate și Protejarea Naturii) – Concurs destinat studenților din căminele universitare, care îi provoacă să reducă consumul de apă, energie și gaz, premiind căminul cu cea mai mică amprentă de carbon.
Mai multe detalii despre apelul Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030, ideile înscrise, regulament, premii și etapele următoare, sunt disponibile pe: www.green.comoncluj.ro.
***
Proiectul Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030 este derulat de Grupul PONT, iar premiile sunt oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030 face parte din inițiativa bilaterală “Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring”, finanțată în cadrul SEE/Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, în coordonarea Unității Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării Dezvoltării şi Inovării – UEFISCDI, împreună cu cele trei municipalități din România selectate în Misiunea Europeană pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030, Cluj- Napoca, Sector 2 – București și Suceava, precum și cu reprezentanți ai ecosistemelor locale din acestea, în parteneriat cu reprezentanți ai municipalităților din Norvegia și Islanda care fac parte din Misiune: Oslo, Trondheim, Stavanger și Reykjavik.
Comunicat de presă
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.