Start înscrieri pentru Com’ON Cluj-Napoca ‘23!

de | | 4 Minute

Tinerii clujeni sunt așteptați să își înscrie ideile creative pentru comunitate la Com’ON Cluj-Napoca ‘23

Tinerii clujeni sunt așteptați să-și înscrie ideile creative, dinamice, entuziaste, care să facă din Cluj un loc unde trăim cu toții mai bine, la Com’ON Cluj-Napoca ‘23. Ideile pot fi înscrise pe www.comoncluj.ro până marți, 8 august 2023. După această perioadă, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 35 de idei în ordinea voturilor vor fi susținute financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu câte maximum 4.500 de lei și vor putea fi puse în practică până la sfârșitul lunii noiembrie 2023.

Start înscrieri pentru Com’ON Cluj-Napoca ‘23 (1)

La Com’ON Cluj-Napoca ’22 au fost implementate 35 de idei ale 22 de grupuri, formate din 103 tineri clujeni. Activitățile organizate de grupurile informale au fost dintre cele mai diverse: crearea unei picturi murale cu temă muzicală, construirea unei parcări inteligente pentru biciclete, ateliere de limbajul semnelor, workshopuri de prim-ajutor pentru copii din centrele de plasament, știință și filozofie pentru cei mici și de păpușărie pentru cei mari, tur al orașului pentru persoane cu dizabilități, cros caritabil, lansarea unui joc de cărți pentru exprimarea emoțiilor, teatru poetic și multe altele.

„Un nou an, o nouă ediție, noi idei pentru Cluj pe care abia așteptăm să le vedem! Credem foarte mult în tineri și în impactul generat de la firul ierbii, de aici și convingerea noastră că We do well together. Știm deja că tinerii clujeni sunt implicați și creativi – întrebarea este doar cum ne vor surprinde anul acesta”, spune Larisa Dumitroaea, project manager Com’ON Cluj-Napoca.

Anul acesta, procesul participativ va continua să aibă în centru motto-ul Let’s do well together! și se va concentra pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității, pe învățarea și perspectivele de viitor ale tinerilor precum și pe participarea civică a membrilor comunității în viața orașului, toate aceste aspecte putând fi îmbunătățite prin idei venite din partea tinerilor și implementate tot de tineri.

Cine și cu ce poate participa?

Participarea este deschisă oricărui grup informal format din minimum 3 tineri care locuiesc, studiază sau muncesc în Cluj-Napoca, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. Un grup poate propune oricâte idei consideră – implementate online sau offline, însă vor fi premiate maximum 2 idei – dacă acestea se califică din punct de vedere al numărului de voturi. Ideile tinerilor trebuie să se adreseze clujenilor, activitățile trebuie să fie gratuite și locul de desfășurare să fie accesibil publicului. Lista completă a condițiilor de participare se găsește în regulamentul de aici. Cum se face înscrierea? Înscrierile se realizează intrând pe www.comoncluj.ro. Termenul-limită al înscrierilor este marți, 8 august, ora 12 la prânz.

Start înscrieri pentru Com’ON Cluj-Napoca ‘23 (2)

Cum se desfășoară procesul?

Odată înscrise ideile, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 35 de idei în ordinea voturilor vor fi susținute financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu până la 4.500 de lei fiecare și vor putea fi puse în practică până la sfârșitul lunii noiembrie 2023. Faptul că membrii comunității vor decide asupra alocării resurselor financiare către cele mai bune idei reprezintă esența bugetării participative pentru tineret, „motorul” Com’ON.

Tinerii sunt încurajați să identifice nevoi clare în rândul comunității locale și mai ales în rândul tinerilor și să propună idei inovatoare pentru a răspunde la acestea, să vină cu idei prin care implică comunitatea clujeană, implică tinerii care fac parte din diverse grupuri socio-culturale și categorii de vârstă, să activeze spații din Cluj ori să regândească spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară, idei care oferă condiții sigure de petrecere a timpului liber pentru membrii comunității clujene.

În filmul de prezentare de mai jos puteți vedea cele mai interesante momente ale ediției și să-i cunoașteți pe unii dintre participanții Com’ON Cluj-Napoca ‘22.

Mai multe informații despre proces se găsesc pe website-ul Com’ON Cluj-Napoca, respectiv pe pagina de Facebook sau Instagram.

Start înscrieri pentru Com’ON Cluj-Napoca ‘23 (3)

Com’ON Cluj-Napoca ‘23 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

În cadrul Com’ON Cluj-Napoca ’22, peste 100 de tineri, ale căror inițiative au fost votate de comunitatea clujeană, au colaborat în cadrul grupurilor formate și, alături de alți prieteni-voluntari, și-au pus în aplicare ideile. Ideile au fost puse în aplicare în diverse spații din oraș, de la parcuri la centre de plasament, școli ori cinema, dar și online. Cele 35 de propuneri câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere și de vot online din partea comunității clujene. Peste 3.100 de clujeni au acordat peste 8.300 de voturi pentru 77 de idei înscrise de cele 45 de grupuri formate din 158 de tineri.

Proiectul Com’ON Cluj-Napoca 2023 este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și este susținut de Banca Comercială Română (BCR).


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.