Comedy Cluj #9 vine cu multe inovații. De luat aminte, musai de mers
Facem ultimele pregătiri, căci în perioada imediat următoare vom fi antrenați în cea mai senină și mai plină de zâmbete provocare. Prin urmare, între 12 – 21 octombrie suntem așteptați să descoperim noi valențe ale comicului și să savurăm porții sănătoase de comedie la Comedy Cluj #9.
Cu puțin timp înainte de Gala de deschidere, festivalul, prin oamenii care fac posibilă desfășurarea ediției cu numărul IX, transmite vibrații de bun augur. Ritmul în care se desfășoară lucrurile este unul potrivit: programul a fost publicat, locațiile au fost stabilite, biletele și abonamentele sunt puse spre vânzare, invitații sunt cunoscuți, iar prezența inegalabilă a Cameleonului animă străzile orașului.
Pe lângă frumusețea autumnală irepetabilă, luna octombrie vine cu misiunea de a-i înveseli pe citadini cu un festival așa cum nu mai este în Cluj!
Cum va fi?
Va fi neașteptat de comic. Garantăm! În acest an, festivalul, prin strategie și management, ne propune multe lucruri inedite și speciale. Comedy Cluj #9 va fi o ediție a inovației care va conecta filmul, teatrul, spectacolele de stand-up, ilustrația, cultura internetului și educația media într-o vastă rețea a comicului și a oamenilor, sugerează Vlad Gliga, directorul Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj.
,,Eu am preluat festivalul anul trecut… Știam că este destul de provocator să faci un festival de film de comedie, că este un gen foarte nișat… Ne-am propus să diversificăm: teatrul are mult potențial, zona de stand-up crește foarte frumos în România și merită să fie integrată în festival. Am pornit de la ideea că vrem un festival de comedie în care vom explora toate modurile în care comedia este prezentă în viața noastră.” – Vlad Gliga
,,…Vom avea partea de stand-up, care este o premieră absolută pentru Comedy Cluj.Vom avea mai mult teatru decât de obicei. Vom avea și spectacole de improvizație. Am decis ca festivalul să nu mai fie exclusiv (n.r.) un festival de film, ci să fie un festival de comedie așa că vrem să explorăm toate formele de expresie (n.r.) în comedie. Vom avea și workshop-uri: un workshop cu cei de la Times New Roman, de scriere creativă, comică, un workshop de benzi desenate cu Pisica Pătrată – un artist din București pasionat de benzi desenate…
Partea de film va fi puțin mai concentrată: nu vom merge pe niște cifre impresionante ca număr de proiecții (n.r.), ci vom avea o selecție mai bună și reprezentativă – aproximativ 20 de lungmetraje și cam 50 de scurtmetraje grupate în câteva calupuri.” – Vlad Gliga
Încă ceva special în această ediție – Stand-up Comedy Open Mic
După ce mușchii zigomatici, cei rizorius, orbiculari ai buzelor și toate celelalte grupe de fibre ale feței și ale gâtului vor fi intens antrenate, în zilele de 14, 17 și 18 octombrie, suntem așteptați la o competiție. Este vorba despre cele două semifinale de Open Mic – încă o noutate a ediției a IX-a a festivalului. Este o invitație de a explora o zonă care ia avânt la noi în țară și care prezintă un potențial imens în ceea ce privește diversele manifestări și genuri ale comicului.
,,Conceptul de Stand-Up Comedy Open Mic nu este unul nou, iar ingredientele sunt simple – o scenă cu microfon, o mână de comedianți amatori (sau profesioniști – după gust), un public plin de energie și glume până la refuz. Comedianții sunt scoși din lumina reflectoarelor la un interval de timp prestabilit iar rezultatul se cântărește în râsete și aplauze.
Deoarece timpul este limitat iar numărul celor înscriși ne-a depășit așteptările am hotărât să facem un concurs format din două seri de preselecții cu câte 8 comediați, 3 dintre care se vor califica în etapa următoare. Din cei 6 finaliști, primii 3 vor fi premiați iar de câștigat câștigă toată lumea, mai ales publicul.”– Cristi Ciui
Totul începe și are sens cu oamenii: echipa Comedy Cluj
Lucrurile au prins contur și emană un vibe pozitiv, semn că oamenii care lucrează la provocarea de a ne întrece în hohote de râs timp de 10 zile întregi sunt… serioși. Energică prin definiție, veselă prin alegere, instruită prin vocație, echipa care face ca festivalul să se întâmple în acest an este formată doar din profesioniști.
,,Pe partea de conținut colaborăm cu câțiva experți în domeniu: pe partea de film a rămas în echipă Bogdan Beșliu care fost directorul artistic al festivalului în ultimii 5-6 ani – el stăpânește această parte – a făcut selecțiile și în anii trecuți. Pe partea de teatru colaborăm cu Cristi Avram – el lucrează acum la Opera Națională Română, dar a lucrat mulți ani la Teatrul Național – și, din nou, există o pasiune legată de teatru. Pe partea de stand-up, improvizație și zona de workshopuri și alte evenimente speciale colaborăm cu doi membri ai trupei IMPROVertiții – cu Cristi Ciui, care se ocupă de zona de stand-up și improvizație, și cu Alisa care se ocupă de celelalte proiecte speciale.” – Vlad Gliga
,,Pe partea artistică colaborăm cu oameni care cunosc domeniile și nișele respective. În rest, echipa festivalului este aceeași, în mare parte. Colaborăm cu Laviniu Lazăr care este destul de cunoscut pe partea video. O parte din echipă este cea cu care noi organizăm și TEDxEroilor. Este o echipă înghegată, oameni cu care lucrăm constant și full time. Pe partea tehnică este implicat Răzvan Buda. Toți suntem implicați și în alte festivaluri… Aș spune că este o echipă destul de diversă și cu experiență în evenimente.” – Vlad Gliga
Urmează lucruri interesante
Cei care aspiră la câștigarea simpatiei publicului știu că este nevoie de un efort susținut, de strategie, de mult pragmatism și soluții sustenabile. Așa că, începutul ediției din acest an ni se pare timpul cel mai oportun pentru a pune în discuție organizarea următoarelor ediții, de a vorbi despre cum se va dezvolta Comedy Cluj în viitor. Am aflat doar lucruri care merită urmărite cu atenție. Se vor întâmpla…
,,Credem că va ieși frumos și vor fi tot felul de sinergii interesante la care nu ne așteptăm. În ceea ce privește strategia pe termen lung se va lucra la aceasta înca jumătate de an. După această ediție vom vedea exact unde mai trebuie să lucrăm, ce apreciază publicul și atunci vedem și noi cum dorim să arate edițiile viitoare. Deja am început să lucrăm la ediția de anul viitor impuși într-o anumită măsură de deadline-urile pentru câteva proiecte de finanțare. Tot anul viitor dorim să explorăm puțin zona de tehnologie: să vedem ce tip de conținut se poate realiza prin intermediul virtual reality.
Dorim să cooptăm oameni din industrii diferite din care să reiasă colaborări neașteptate fiindcă, în general, profesioniștii sunt conectați cu industria lor, însă poate ar fi interesant să asistăm și la o colaborare multidisciplinară, să-i spunem.
…Festivalul are potențial de dezvoltare, iar comedia este necesară în viața de zi cu zi… România este o țară provocatoare: știrile nu sunt neapărat funny, de obicei, și cred că este nevoie și de comedii.”- Vlad Gliga
Să explorăm comedia în toate formele ei
Atunci când vibrațiile tomnatice ale orașului se armonizează are loc sincretismul între cotidian, comedie și Cluj. Cam asta înseamnă, de fapt, Comedy. În acest an, festivalul ne îndeamnă să părăsim spațiul anost, încarcat de prea mult tragic al vremurilor pe care le trăim și să ne avântăm cu încredere în explorarea domeniului subiectiv al râsului și al spațiului obiectiv al comediei. Aici este loc pentru oricine și mai ales pentru… orice.
Ne vedem la câteva hohote de râs la Comedy Cluj #9!