Ce a însemnat Comedia la Cluj
Între 12 și 21 octombrie a avut loc ce-a de-a IX-a ediție a Comedy Cluj, care a reușit să atragă peste 10.000 de participanți. Comedia la Cluj s-a desfășurat timp de 10 zile în care publicul a putut să descopere comedia prin proiecții de filme, spectacole de teatru, workshop-uri, expoziții sau seri de stand-up și show-uri de improvizație.
Show-urile de stand-up și improvizație au adus o nouă dinamică festivalului
Viziunea nouă a festivalului și-a propus să ofere publicului șansa de a explora și alte manifestări ale comediei. Festivalul a adus pentru prima dată 4 show-uri de stand-up, o competiție de Open Mic pentru cei ce își doresc să devină comedianți, un roast caritabil și două spectacole de improvizație.
Roast-ul lui Mircea Bravo a fost un eveniment care s-a desfășurat cu casa închisă. Acest tip nou de evenimente, prin care o celebritate sau o persoană publică devine ținta unor glume, își are originile în SUA și a început să se dezvolte și în România. Timp de două ore, Paul Socol, Sașa Ciobanu, Dragoș Stan, Tibi Codorean, Cristi Ilișuan, Mihaela Ceaicovschi, Andrei Cristian, și Victor Băra l-au luat la “roast” pe Mircea Bravo pentru o cauză nobilă.
În urma acestui spectacol s-au strâns aproape 5.000 de euro, bani care vor fi donați către Yuppi Camp, asociație care oferă tabere gratuite copiilor și adolescenților care suferă de boli cronice.
Pe parcursul celor 10 zile de festival, a existat și o competiție de Open Mic dedicată amatorilor sau celor care își doresc să devină comedianți. Cele două semifinale (14 și 17 octombrie) au trimis în marea finală (18 octombrie) 6 tineri care au concurat pentru premiul de 1.000 RON pus la bătaie. În urma glumelor pregătite și a interacțiunii cu publicul, competiția a fost câștigată de Bogdan Ghirău din București.
Serile de stand-up au avut parte de un mix de umor britanic și românesc prin prezența unor nume precum: Alasdair Beckett-King, Barry Ferns, Harriet Kemsley, Mike Shepherd, David Whitney, Radu Isac, Sașa Ciobanu, Sergiu, Cristi Popesco, Sorin și Toma.
Peste 60 de filme din peste 25 de țări la Comedy Cluj #9
Comedy Cluj a adus în fața clujenilor o selecție de filme de scurt și lungmetraj din țări precum Spania, Marea Britanie, Israel, Franța sau Australia, experimentând astfel comedia din diferite zone culturale și social-politice.
Printre proiecțiile care au fost cele mai apreciate de public se numără:
Campionii (Champions, Javier Fesser, Spania / Mexic 2018) – propunerea Spaniei la Oscar din acest an pentru cel mai bun film străin într-o altă limbă decât engleză.
Școala de băieți (Old Boys, Toby MacDonald, Marea Britanie, 2018)
Aer sfânt (Holy Air, Shady Srour, Israel, 2017)
Înoată sau te scufunzi (Sink or swim, Gilles Lellouche, Franța, 2018
Disidenții (The dissidents, Jaak Kilmi, Estonia, 2017)
Secțiunea de teatru din cadrul Comedy Cluj a oferit un mix de spectacole independente și ale unor instituții cu tradiție
În ceea ce privește teatrul, opțiunile au fost diverse și au implicat atât producții independente precum, cât și producții ale unor instituții precum Teatru Național Cluj, Teatrul Act București sau Teatrul de Păpuși ”Puck”. Spectacolele care s-au jucat în cadrul festivalului au fost:
Constelații de Nick Payne, regia Radu Iacoban, cu Ana Ularu și Radu Iacoban;
Operele complet prescurtate ale lui William Shakespeare după Adam Long, Daniel Singer și Jess Winfield, regia Eugen Gyemant, cu Dan Rădulescu, Andrei Seușan, Ionuț Grama;
Terapie în trei, în regia lui Radu Gabriel, cu Luminița Bucur, Maria Radu și Oleg Apostol ;
Eat me, spectacol realizat de compania independentă din Cluj, Create.Act.Enjoy, dramaturgia Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr, cu Irina-Maria Barbir, Diana Buluga, Emanuel Cifor, Sergiu Diță;
Scufița Roșie și lupul cel flămând, o versiune nouă, cu surprize, a poveștii clasice. Eroina cu boneţică roşie este însoţită în aventurile sale de către păpuşarul-povestitor.
Clujenii au putut experimenta dimensiunile comediei și prin workshop-uri și expoziții
Dimensiunile comediei sunt vaste, iar acestea au putut fi descoperite și prin 3 workshop-uri și 2 expoziții puse la dispoziția publicului clujean de toate vârstele.
Cei mici, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, au putut să realizeze primele lor benzi desenate împreună cu artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), liceenii au putut beneficia de un workshop de educație media susținut de Laviniu Lazăr, iar cei pasionați de creative writing au avut parte de o sesiune cu Călin Petrar, redactor șef Times New Roman, în care au aflat câteva din secretele succesului lor.
La Urania Palace și în Iulius Mall, publicul clujean a putut vizita două expoziții cu subiecte diferite. Prima a fost o expoziție de caricatură, bandă desenată și artă satirică a lui Adrian Andronic, unul dintre cei mai apreciaţi şi longevivi artişti din domeniul desenului satiric, iar cea de-a doua a conținut fotografii amuzante ale fotografilor Niculescu Andrei si Rolland Bota.
***
Festivalul Internațional Comedy Cluj poate fi urmărit pe Facebook | Website | Instagram.
Comedy Cluj este organizat de Asociația Creative Ways și Lagom Agency.
Proiect co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri instituționali: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Centrul Național al Cinematografiei România
Recomandat de: KISS FM
Partener de mobilitate: BMW
Parteneri: Groupama, Aramis Feeling, Ursus, Crama Jelna, Morphoza, Eximtur, Madd electronic group, Amprenta Advertising, PMA, Jameson, Digital Ads
Parteneri media: ClujLife, cluj.com, Noizz, Zile și Nopți, Times New Roman, I love Cluj, Buletin de Mănăștur, Făclia