Colectare ulei uzat în Cluj: cum și unde?

de | | 2 Minute

Colectare ulei uzat în Cluj… sau picătura de ulei care n-a mai poluat

Circula zilele trecute prin Social Media o imagine cu un individ care tocmai îngurgitase niște ulei uzat. Imaginea venea cu o scurtă descriere: dacă nu reciclezi uleiul alimentar uzat, poți la fel de bine să-l bei. Campania, ce-i drept, poate fi percepută ca fiind agresivă și, din păcate, adevărurile brutale ne pun în defensivă, nu schimbă comportamente. Realitatea însă e destul de cruntă: o singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua până la o mie de litri de apă naturală. Iar acea apă naturală, cândva, ajunge la noi – ca să nu mai amintim de toată viața acvatică și nu numai afectată între timp.

Cum la noi se mișcă lucrurile încet-încetișor înspre o economie și societate circulară, informațiile care pot genera schimbări în bine sunt prețioase.



De ce să colectăm uleiul uzat?

Uleiul alimentar uzat care ajunge la gunoi sau în canalizare devine un element extrem de nociv. Depunerea lui pe conducte provoacă înfundarea acestora, iar aruncat la coșul de gunoi, alături de restul deșeurilor menajere, devine o substanță greu degradabilă.

Ajuns în apele naturale, uleiul prăjit provoacă afectează dezastruos vietățile din apă, căci împiedică prin plutirea sa la suprafața apei tocmai transferul de oxigen.

Unde putem colecta ulei uzat în Cluj?

Din fericire, deși lucrurile, da, se mișcă încet, am început să avem și noi soluții eficiente la problemele de mediu. MOL România a inițiat încă din anul 2012 un program de colectare a uleiului alimentar uzat.

Procedura este foarte simplă: colectăm uleiul acasă în recipiente (preferabil filtrat, fără resturi alimentare) și predăm recipientele la personalul din benzinăriile incluse în program. În Cluj există 6 stații de preluare, la benzinăriile MOL România de la următoarele adrese:

  • Str. Observatorului, nr. 76-78
  • Calea Dorobanților, nr. 58-60
  • Str. Teodor Mihali Fn (Vlaicu)
  • Bd. 1 Decembrie 1918 fn (Grigorescu)
  • Str. Almașului, nr. 9
  • Florești » Str. Avram Iancu fn, DN1, E60

Vezi lista tuturor stațiilor de preluare din țară » AICI.

Ce se întâmplă apoi cu uleiul nostru?

„Uleiul colectat de MOL România de la populație este predat și intră în gestiunea companiei specializate Biofilter România, care asigură transportul și predarea cantității colectate la un operator autorizat.” – MOL România



Ulterior, uleiul va trece prin procesul de purificare și filtrare, pentru eliminarea impurităților, fiind apoi dus la o uzină de producție. Din prelucrarea lui se obține biocombustibil, o componentă bio pentru motorină.

Conform Ziua de Cluj, populația României consumă anual aprox. 280.000 de tone de ulei. Fiecare picătură din aceste multe tone este extrem de nocivă mediului înconjurător. Colectând, reciclând și transformând uleiul alimentar uzat într-o biocomponentă vom reuși să diminuăm acest impact dezastruos al uleiului asupra mediului și vieții.

_ _ _

Articol inclus în proiectul Clujul curat și sănătos