Code. Innovate. Repeat.

de | | 3 Minute

Code. Innovate. Repeat.

Înainte să intrăm în miezul povestirii, sunt necesare câteva detalii în legătură cu ceea ce înseamnă acest eveniment. Bianual, Organizaţia Studenţilor din Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca (OSUT), în colaborare cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, desfășoară proiectul INFOTECH. Acesta are scopul de a reduce pragul și eventualele bariere de comunicare dintre studenți și companii, de a facilita integrarea studenților pe piața muncii și de a-i informa cu privire la așteptările din partea angajatorilor. Este de precizat că de la începutul proiectului (în anul 2006) și până în prezent, OSUT a reușit să aducă în fața studenților UTCN companii naționale și internaționale de top din domeniul tehnic.

Adresându-se studenților de pe ramura electro, și anume Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Facultatea de Inginerie Electrică, Electrotech a ajuns în acest semestru la cea de-a XXI-a ediție. Acesta s-a desfășurat în perioada 11-24 aprilie, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, str. George Barițiu, nr. 26-28.

În cadrul evenimentului, în urmă cu 1 an a luat naștere hackathon-ul Polihack: un concurs pe echipe cu durată de desfășurare de 48 de ore, împărțit în 4 secțiuni: Embedded, Mobile App, Desktop/Web App și Junior Programming. Acesta este menit să provoace studenții și liceenii pasionați de programare să descopere și să dezvolte lucruri noi și folositoare. Lucrând în echipe și beneficiind de sprijinul mentorilor din cadrul companiilor sau facultăților, competiția reușește să ofere o experiență apropiată de mediul de lucru din domeniu. Mai mult, studenții și liceenii care acceptă provocarea de a încerca să își depășească limitele într-un mediu competitiv, au șansa de a fi remarcați și recrutați de companiile participante.

Și-acum, ce înseamnă Polihack mai exact și ce părere au studenții, mentorii și voluntarii organizatori aflați mai jos.
PARTICIPANT: „Din perspectiva mea, aceste 48 de ore de competiție au însemnat mult mai mult decât atât. Pe lânga munca multă investită în orele nedormite, PoliHack ne-a adus față în față cu cerințele și modul de lucru din acest domeniu. Astfel, am interacționat cu reprezentanți de la companii de top din Cluj, bucurându-ne de atenția, îndrumarea și ajutorul oferit de către acesția. Totodată am cunoscut, ba chiar legat prietenii cu alți concurenți și de abia aștept ediția cu numărul 4!”

VOLUNTAR: „Pot afirma cu siguranță că POLIHACK a reprezentat o experiență unică, în care am avut oportunitatea de a mă implica în organizarea unui eveniment mare, bazat pe inițiativă, muncă, și spirit de echipă. Încântarea de a fi înconjurată de studenți cu numeroase idei inovatoare, dornici să se remarce în fața reprezentanților companiilor și gata să revoluționeze tehnologiile din ziua de azi mă determină să mă implic pe viitor în cât mai multe astfel de evenimente.”

MENTOR: „Din punctul nostru de vedere, PoliHack reprezintă o mare deschidere pentru studenți, acesta fiind locul potrivit în care ei pot găsi susținerea necesară implementării ideilor lor. Am fost plăcut surprinși să realizăm cât de repede se adaptează noua generație la o temă anume și cât de deschiși sunt aceștia la idei noi. Este de precizat faptul că prin acest eveniment, studenții sunt nevoiți să îmbine lucrul în echipă, buna coordonare și încadrare în timp, cu modul de lucru alert și interacționarea cu cei din jur. Totul se punctează, așa că pe lângă nenumăratele premii, studenții au șansa de a se face remarcați în fața noastră și chiar de a fi ulterior recrutați.”

Ediția aceasta s-a bazat pe următoarele două teme. Pentru cele 3 categorii dedicate studenților: „Empowering people to gain better access to health. Interoperability of applications.”, iar pentru elevii de liceu: „Next generation-digital financial services.”.

Micii inovatori au fost răsplătiți prin premii, precum: participare la conferința și hackathon-ul Techsylvania, NI myRIO și participare la laboratorul National Instruments, participare Demo Day București Innovation Labs, brățări Fit Bit + sesiuni de mentorat Yonder, baterii externe + caiete Yardi și ghiozdane Endava. Astfel, în urma celor 48 de ore petrecute aici, lista câștigătorilor este următoarea:

Embedded Applications: Locul I: Jalații Locul II: El Ektro’s Locul III: Senzior Locul III: Smartass team
Web/Desktop Applications: Locul I: Algorithms Anonymous Locul II: Beard IT
Mobile Applications: Locul I: Purple Squad Monopoly Locul II: Smartass Team
Junior Programming: Locul I: Rocket Team

Mulțumiri partenerilor: Laitek, Endava, Yonder, Yardi Romania, AROBS Transilvania Software,Freshbyte, National Instruments Romania Careers, Innovation Labs,Simplon Romania, Techsylvania 2016, define School.

Mai multe detalii: http://electrotech.osut.org/