„Clujul Văzut Altfel” sprijină oamenii faini de la sate

de | | 3 Minute

„Clujul Văzut Altfel” sprijină oamenii faini de la sate 

Asociația „Clujul Văzut Altfel” prin proiectul,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș”, în care s-au implicat 157 de voluntari și Cluj.com prin excursiile organizate în județul Cluj și împrejurimi urmăresc promovarea sursei inepuizabile de comori din zonele rurale: tradiții, obiceiuri, oameni deosebiți, obiective turistice, locuri care îți ajung la suflet.

Concluziile acestor demersuri, primele de acest gen din Cluj și din țară, sunt încurajatoare din punct de vedere al potețialului turistic, dar reflectă o realitate crudă pentru satele tot mai părăsite de tineri.

„În timpul muncii noastre, am descoperit un potențial turistic extraordinar și oameni faini care ar dori să lucreze la promovarea satelor și a obiectivelor turistice din zonă, dar nu au experiență. Din păcate, un semnal de alarmă îl reprezintă satele cu o populație îmbătrânită, nu puține la număr. Dacă nu reușim să atragem tinerii, satele se vor goli”, spune Attila Kiraly, coordonatorul proiectului Cluj.Com.

Cluj.com in Maramures

„Nu vom veni cu sfaturi din birou, oamenii sunt sătui de sfaturi”

În acest context, Asociația Clujul Văzut Altfel și Cluj.com consideră că este necesar să treacă la un alt nivel, acela de a îmbina acțiunile desfășurate până acum cu altele noi, în care să fie implicați potențialii promotori ai agroturismului din comunitățile rurale: „O soluție pentru a opri fenomenul negativ al depopulării satelor, mai ales pentru cele care au potențial, ar fi agroturismul. E nevoie să ne unim forțele pentru a interveni și a-i ajuta pe cei ce trăiesc în aceste comunități și nu știu de unde să pornească. Nu vom veni cu sfaturi din birou, oamenii sunt sătui de sfaturi. E greu să începi să lucrezi în agroturism individual. De aceea, vom familiariza persoanele implicate în proiectul nostru ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș”  cu proiecte de agroturism viabile, care deja funcționează, precum cel din Cristur, județul Hunedoara”.

În perioada 19 – 20 septembrie 2015, se va organiza o excursie la Alba – Hunedoara – Sarmizegetusa, din cele 50 de locuri disponibile, cinci vor fi destinate pentru persoane din zona rurală care doresc să se orienteze spre agroturism. ”O să luăm cinci persoane și o să-i ducem pe acest traseu ca să le arătăm că există interes de a călători în propria țară. 99% din turiștii care vin în excursiile Cluj.com sunt clujeni”, afirmă același antreprenor clujean.

Voluntari excursie sate Cluj.com

Cazarea excursioniștilor se va face în satul Cristur (județul Hunedoara), în regim agroturistic, un sat unde există 155 de locuri de cazare, model de succes pentru alte sate care ar dori să demareze aceeași inițiativă.

Mai mult, echipa Asociației „Clujul Văzut Altfel, va coordona la Cristur o seară de networking, potențialii mici întreprinzători se vor întâlni cu familii din Cristur care desfășoară activități agroturistice. Cristurenii vor împărtășii din experiențele lor, cum au pornit, greutăți întâmpinate, realizări etc. Alături de participanți va fi și un specialist în finanțări europene.

Toți cei care sunt interesați să participe în excursie, dar mai ales la networking-ul din Cristur, pot face acest lucru accesând linkul de mai jos, unde găsesc informațiile necesare pentru a se înscrie.

http://cluj.com/evenimente/excursie-de-2-zile-la-alba-hunedoara-sarmizegetusa/

Redactor Cluj.com

Tia Sîrca