Inovație la nivel european: Clujul testează în premieră tehnologia 5G, prin Orange România

de | | 3 Minute
Inovație la nivel european: Clujul testează în premieră tehnologia 5G, prin Orange România

Comuna Florești, Cluj are privilegiul de a testa în premieră europeană tehnologia revoluționară 5G de tip acces radio la punct fix (Multi-Vendor Fixed Wireless Access – FWA). Testul, inițiat de Orange România cu susținerea partenerilor săi, Samsung și CISCO, se desfășoară în perioada 1 iunie – 16 iulie și deja rezultatele pozitive n-au întârziat să apară.

În test au fost selectaţi un număr de 15 clienţi, care au experimentat în premieră noua tehnologie chiar din confortul propriilor case. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul terminalelor 5G Samsung, amplasate alternativ atât în interiorul, cât şi în exteriorul clădirilor, ce au transmis semnalul 5G către routerele Wi-Fi CISCO.

Pentru a testa capacitatea reţelei în condiţii reale de utilizare, clienţii au fost încurajaţi să folosească simultan aplicaţii ce presupun un consum mare de resurse, precum conţinut video 4K sau cloud gaming.

Inovație la nivel european Clujul testează în premieră tehnologia 5G, prin Orange România (2)

Experiența clienților oferă, desigur, cel mai bun și relevant insight despre potențialul și avantajele rețelei 5G. De ce România pentru testarea live?

Arnaud Vamparys, Orange Senior Vice-President Radio Networks, a declarat la Florești că România reprezintă, de departe, una dintre cele mai „inspiraționale țări europene din punct de vedere al inovației tehnologice”, astfel că decizia de a testa rețeaua 5G aici a venit natural.

În același timp, Yves Martin, Director de Marketing laOrange România, a spus că utilizatorii români știu foarte bine care le sunt nevoile, folosesc capacitatea internetului la cote ridicate și sunt printre cei mai pregătiți consumatori de tehnologie de ultimă generație.

În ceea ce privește alegerea comunei Florești pentru test, Liudmila Climoc, CEO Orange România, a menționat că arhitectura diversă a Floreștiului, cu locuințe de mici și mari dimensiuni, blocuri cu apartamente, clădiri administrativ-instituționale și clădiri de business, le-a permis inițiatorilor acestui test să aibă o înțelegere detaliată și diversă despre modalitățile de utilizare a tehnologiei 5G și efectele acesteia.

Inovație la nivel european Clujul testează în premieră tehnologia 5G, prin Orange România (3)

5G FWA înseamnă experiența fibrei, printr-o soluție Wi-Fi

Există trei principii de bază în strategia 5G: acces de mare viteză (a se înțelege „foarte mare” viteză) la rețeaua fixă, îmbunătățirea benzii mobile de mare viteză (5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G) și aplicații noi pentru transformarea digitală a afacerilor și a instituțiilor.

Clienții selectați să testeze capabilitățile 5G în România au apreciat ușurința procesului de instalare, stabilitatea conexiunii, dar şi performanţele conexiunii wireless pe care au considerat-o similară sau chiar superioară conexiunii prin fibră optică utilizată în prezent.

Tot ca parte a procesului de testare, au fost instalate terminale fixe 5G în magazinul Carrefour Market Florești și în clădirea Primăriei comunei Florești, pentru a valida noua soluţie tehnologică pentru clienții business sau instituţionali.

Beneficiile tehnologiei 5G vor fi semnificative, cu impact major asupra experienței utilizatorilor, atât la nivel personal, cât și instituțional. Viteza ridicată, accesul la diferite tehnologii wireless, întârzierile reduse la minim, conectarea simultană la mai multe dispozitive fără întreruperi, flexibilitate și eficiență, toate aceste elemente pot fi asigurate de tehnologia 5G, așa cum s-a demonstrat live la Florești, Cluj. Conform planningului operațional, se așteaptă ca 5G să fie disponibil la scară largă în 2020, iar primul smartphone 5G va fi lansat anul viitor.

„Orange s-a remarcat pe piaţa din România ca pionier al inovaţiei în tehnologie, adusă mereu cu scopul de a oferi clienţilor cea mai bună experienţă de utilizare. Astăzi, tot alături de clienţi, facem un pas important şi testăm în premieră o rețea 5G. Este un test care ne aduce mai aproape de viitor, o oportunitate să înţelegem mai bine modul în care tehnologia se comportă în condiţii reale de utilizare, provocările care pot apărea în procesul de implementare a noilor tehnologii, precum şi avantajele pe care le poate aduce clienților noștri, rezidențiali sau business.”

Liudmila Climoc, Chief Executive Officer al Orange România.

Inovație la nivel european Clujul testează în premieră tehnologia 5G, prin Orange România (4)