Clujul stă acasă | 10 activități pentru a interacționa cu orașul (online)

de | | 6 Minute

Clujul stă acasă. Cum să interacționăm, totuși, cu orașul? 

Știm că orașul este tentant, cu zile senine și cu primăvara aici. Însă este important să dăm dovadă de responsabilitate. Dacă totuși vă e dor să interacționați cu orașul, să-i simțiți pulsul și să participați activ la evenimente, avem o listă de 10 recomandări pentru voi. Sunt activități culturale, educaționale sau artistice, organizate aici, în sânul comunității, dar care se desfășoară acum în mediul online. 

Ilustrația simpatică de mai sus » instagram.com/doodlingcluj | Foto: @komiti.media

Artiștii și operatorii culturali reprezintă un segment vulnerabil din punct de vedere financiar în această perioadă. Doar pentru că ne distanțăm social și nu mai participăm fizic la evenimentele lor, nu înseamnă că nu îi putem susține în continuare și că nu ne putem bucura de minunățiile pe care le creează sau pe care le pun în scenă. Mai mult, pentru unii dintre clujeni, acest transfer de evenimente în mediul online poate însemna un prim acces liber la viața culturală a orașului – viață care, în general, nu le este accesibilă. 

1. Fotografii pe Facebook și Instagram 

Începem să-i înțelegem și noi mai bine pe toți cei care ne urmăresc activitatea pe rețelele de socializare de la mare distanță. Primim multe mesaje și comentarii în care cuvântul „dor” este nelipsit. Dacă deja simțiți un mare dor de Cluj, vă spunem că am dezbătut într-o ședință matinală online și am decis: vom continua să distribuim fotografii de prin oraș, chiar dacă nu mai reprezintă o invitație la interacțiune și plimbare. De orașul fizic, de străzile și clădirile lui, ne putem bucura, așadar prin intermediul fotografiilor. 

Distribuim zilnic câte 2-3 fotografii pe Instagram (@clujcom), iar pe Facebook, printre articole și altele, veți regăsi cam 4-5 fotografii frumoase în fiecare zi. Recomandarea noastră este, însă, să nu vă opriți la noi. În dreptul fiecărei imagini, veți găsi un link spre fotografii care le-au realizat. De câte ori nu v-ați gândit că, într-o zi, când aveți timp, veți frunzări prin portofoliul lor și îi veți urmări mai cu atenție? Acum e momentul. Click & Follow 🙂 

petric_victor oras
Foto: Petric Victor

2. Spectacole de Operă | Marți și Vineri, ora 18:00

Opera Națională Română din Cluj-Napoca a lansat zilele trecute o invitație virtuală la vizionarea celor mai apreciate sale spectacole. În perioada 20 martie – 20 aprilie 2020, în fiecare zi de marți și vineri, de la ora 18:00, evenimentele lirice și coregrafice devin disponibile publicului larg pe site-ul www.operacluj.ro. Fiecare spectacol rămâne online pentru 20 de ore. Programul este următorul: 

  • vineri, 20 martie: ZORBA de M. Theodorakis / L. Massine;
  • marți, 24 martie: ELIXIRUL DRAGOSTEI de G. Donizetti;
  • vineri, 27 martie: MACBETH de G. Verdi;
  • marți, 31 martie: LA TRAVIATA de G. Verdi;
  • vineri, 3 aprilie: MADAMA BUTTERFLY de G. Puccini;
  • marți, 7 aprilie: LACUL LEBEDELOR de P. I. Ceaikovski;
  • vineri, 10 aprilie: TURANDOT de G. Puccini;
  • marți, 14 aprilie: LA BOHÈME de G. Puccini;
  • vineri, 17 aprilie: REQUIEM de V. Verdi;
  • marți, 21 aprilie: RIGOLETTO de G. Verdi.

opera cluj live

3. Teatru de păpuși pentru copii

Teatrul de Păpuși PUCK se gândește la micii spectatori care sunt și ei acum acasă. Astfel, în această perioadă, copiii vor putea urmări săptămânal, pe Youtube, spectacole din repertoriul instituției. 

De exemplu, în săptămâna în curs, avem cele două spectacole:

» Mimorózart (non-verbal, 4+ ani) – joi și sâmbătă (19 și 21 martie), între orele 10:00-12:00 și 18:00-20:00.
» Pinocchio (RO, 4+ ani) – vineri și duminică (20 și 22 martie), între orele 10:00-12:00 și 18:00-20:00. 

Pinocchio clujul sta acasa

4. Support Your Local Artist | Livestream zilnic, ora 20:00

„Împrăștie VAIB, nu virus” este inițiativa celor de la Support Your Local Artist & VAIB. Până pe 30 martie 2020, campania va atrage atenția asupra provocărilor pe care artiștii, producătorii și operatorii culturali le întâmpină în această perioadă. Se vor discuta și căuta soluții pentru a ieși din impas și, în proces, se va produce și muzică. Totul se înregistrează video, iar la final ne vom alege cu un documentar interesant despre viața artistică locală. De urmărit așadar transmisiile live » aici

vaib artist clujul sta acasa

5. Cursuri online de matematică, informatică și robotică

Cei de la Mind Generation, o altă echipă de oameni frumoși și energici pe care îi urmărim cu interes, își continuă de asemenea cursurile în mediul online. Pe lângă cursurile standard de robotică, programare și algoritmi, Mind Generation continuă cu o serie de cursuri online de matematică pentru clasa a VIII-a. Le găsiți pe toate aici » Cursuri Mind Generation.  

mind generation online

6. Atelier de fotografie online | 10-14 ani

Prietenii de la Create.Act.Enjoy organizează vineri, între 11:00-12:00, un atelier de fotografie. Copiii vor fi îndrumați de Bogdan Botaș, fotograf și videograf în cadrul asociației. Vor discuta împreună despre istoria fotografiei și vor analiza imagini pentru a observa aspecte ce țin de compoziție, forme, linii și culori. Pentru înscrieri, luați legătura cu asociația (mesaj pe pagina lor). Participarea este gratuită, dar donațiile ajută – mai ales în această perioadă. 

atelier foto bogdan

7. Rămâi calm cu Minte Forte

Cei din organizația Minte Forte și-au anulat de asemenea evenimentele planificate și își mută întreaga activitate în mediul online. Pentru că nivelul de anxietate și stres este tot mai ridicat la nivelul populației, vă recomandăm cu drag să-i urmăriți îndeaproape: 

„Ne-am propus să fim prezenți și alături de voi în perioada dificilă ce urmează, cu postări zilnice pe Facebook, prin intermediul campaniei pe care o lansăm azi, Rămâi calm cu Minte Forte. Ne dorim să învățăm împreună cum ne putem păstra echilibrul în incertitudine, cum putem găsi oaze de siguranță în nesiguranța ce ne înconjoară, cum putem folosi timpul ce ni s-a dat în solitudine pentru a învăța să fim cu noi înșine în moduri sănătoase, să privim în interiorul nostru, să hrănim părți din noi ce au fost până acum neglijate, dar și să aducem mai multă bucurie în fiecare moment.”

ramai calm clujul sta acasa

8. Întreabă un librar… de la Cărturești

Librăriile rămân și ele alături de comunitatea celor pasionați de lectură. Iar auto-izolarea este mai ușoară când ai cu cine să discuți. Dacă aveți întrebări sau v-ar prinde bine niște recomandări, librarii din Cărturești Cluj vă stau la dispoziție: 

Cauți o carte sau un film în care să evadezi zilele astea? O comedie romantică, un eseu despre timp, un roman SF, ceva în stilul lui Kundera sau al lui Margaret Atwood? Spune-ne de ce-ai avea poftă, și noi îți facem o recomandare!
? Comentează aici
sau folosește hashtagul #IntreabaUnLibrar.

Intreaba un librar carturesti

9. Un tur virtual prin Parcul Etnografic al Transilvaniei

Trebuie să aveți instalat Adobe Flash 9/10 minim și vă puteți bucura de un tur virtual al gospodăriilor sau instalațiilor din Parcul Etnografic Romulus Vuia.

10. Dor de TIFF? | Este Unlimited. 

Încă de anul trecut, platforma de video-streaming a festivalului ne permite să ne bucurăm de filme proiectate la edițiile anterioare TIFF, dar și de alte producții cinematografice lansate în ultimii ani. 

„Filme italiene de top, Best of TIFF, Best of Cannes, comedii, documentare premiate, vor face ca timpul să treacă mai ușor în perioada aceasta de izolare. Descoperiți toate surprizele pe https://unlimited.tiff.ro/ . Noii abonați beneficiază de free trial extins, de 14 zile.” 

tiff sta acasa