Clujul se reactivează în septembrie. Primul pas: intră și tu în Reactor!

de | | 3 Minute

Clujul se reactivează în septembrie. Primul pas: intră și tu în Reactor!

Ca să mă liniștesc, îmi iau o cafea de la automat. Îmi place cafeaua. Cred că ea nu e tristă. Privesc bulele de lapte cum se sparg în pahar și îmi imaginez că fiecare explodează de bucurie.”

După o fructoasă inițiere de vară în arta de a lenevi, descopăr cu încântare cât de bine merge liniștea spiritului cu o minte activă. Iar septembrie a fost mereu perioada începuturilor, cred, nu doar pentru mine. Septembrie al meu începe cu un spectacol, cu o experiență.

Și pentru că oamenii par a fi conștienți că-i momentul să înceapă ceva, de obicei ceva ce are legătură cu dezvoltarea lor, profit și vin cu o propunere: ieși din zona de confort și explorează scenele mai puțin convenționale din Cluj. Intră și tu în Reactor, de exemplu.

intră și tu în reactor

Reactor – de creație și experiment – există de vreo 2 ani în Cluj, iar dacă nu ai fost încă la nici un spectacol, e momentul să o faci. Știu că există tot felul de rețineri: nu prea ți-e clar unde-i locul, oricum ai impresia că n-ai nici o treabă cu teatrul, nu știi când să mergi, cum să faci.

Cred că o componentă esențială a oricărui tip de artă este să miște oamenii, să ajungă la ei, să schimbe ceva, să lase un semn de întrebare, să stârnească o reacție, și încă una, să te facă să devii Actor, la rândul tău, și re-Actor în relațiile cu ceilalți, cu societatea, cu lumea în care trăiești.

Am simțit asta la spectacolul ce a marcat începutul stagiunii 2016-2017, dar și la alte spectacole din Reactor. „All over your face” a lăsat ecouri, câteva întrebări și reacții. Ecouri și întrebări de care știu că ar avea și alții nevoie, așa că nu pot decât să recomand cu drag spațiul acesta de creație și experiment.

Și pentru a vă facilita reactivarea în septembrie, câteva repere:

1. Reactor se află pe str. Petofi Sandor, nr. 4. Dacă nu ești familiar cu denumirea străzii, nu-i motiv de panică. Știi clădirea The Office, stația Someșul. De acolo, o iei pe străduța ce duce înspre Dorobanților. Te oprești la numărul 4, o poartă mare galbenă. Uite și pagina lor de Facebook: facebook.com/ReactorCluj

intră și tu în reactor

2. Programul lunii septembrie:
Sâmbătă, 10 septembrie, ora 20: Docuanimal (avanpremieră);
Duminică, 11 septembrie, ora 20: Docuanimal (premieră);
Luni, 12 septembrie, ora 10: Corpuri în tranziție (atelier de dans și film);
Miercuri, 14 septembrie, ora 10: Corpuri în tranziție (atelier de dans și film);
Joi, 15 septembrie, ora 20: Dance Films Around the World (proiecție film);
Vineri, 16 septembrie, ora 20: Aftertaste (spectacol-instalație);
Vineri, 16 septembrie, ora 21: The Place of the Grave (lecture-performance);
Luni, 19 septembrie, ora 20: Trei piese scurte despre copii și adulți (spectacol lectură);
Duminică, 25 septembrie, ora 20: Istorie subiectivă a fragilității;
Luni, 26 septembrie, ora 20: Atenție, se-nchid ușile (spectacol lectură).

3. Rezervări se pot face din timp pe site-ul lor: www.reservr.net/u/reactor . Puteți găsi informații și în evenimentele create pe Facebook în acest sens. E important să vă faceți rezervări, căci spectacolele sunt destul de apreciate și locurile limitate… 🙂

4. Nu trebuie să fii un mare pasionat de arta teatrală. Frumusețea spectacolelor puse în scena reactorului este că sunt atât de aproape de viață, de întrebările, fricile și bucuriile noastre, ca ființe umane, de relațiile pe care le avem cu noi înșine și cu ceilalți, încât încetezi a te simți un banal spectator, ce asistă pasiv la ce se întâmplă undeva, pe-o scenă.

Ești acolo, ești parte din experiență, la fel cum spectacolul e o parte din tine, din noi.

intră și tu în reactor

Iulia Marc, redactor cluj.com
Fotograf: Robert Puțeanu