Clujul reciclează: câteva metode de a scăpa de haine în mod responsabil
În perioadele cruciale ale existenței mele citadine, mă confrunt cu o dilemă cât se poate de serioasă: ce fac cu hainele din dulap, cu cele pe care nu le mai port, care nu îmi mai plac dintr-un motiv sau altul, cu cele care îmi sunt mici sau mari, sau cu cele pe care nu le-am purtat niciodată? Să le arunc pur și simplu nu pot. Doar gândul că le voi vedea aruncate, tăvălite pe asfaltul din fața locului de colectare a deșeurilor din fața blocului îmi dă fiori. Alung gândul și încerc să caut o soluție mai rezonabilă. Aș putea să le adun și să le donez. Sau aș putea să le aduc la un bazar cu lucruri gratis. Sau aș putea să le restilizez. În final, după lungi tratative cu mine însămi am ales să reciclez ,,povara psihologică” din dulap.
Foto: Project gala
Care-i treaba cu reciclarea hainelor?
Deși reciclarea produselor textile este o practică obișnuită în alte țări, fiind încurajată inclusiv de marile magazine de haine, la noi în țară acest obicei sănătos este încă la început. Reciclarea acestei categorii de produse presupune colectarea, separarea hainelor (cele care pot fi folosite, cele care pot fi donate, cele care nu mai pot fi purtate), urmând ca acestea să intre într-un proces tehnologic prin care se extrage poliesterul și celuloza din articolele vestimentare uzate. Această etapă este succedată de separarea celor două materiale de vopsele și alte particule care fac reciclarea dificilă. În final, se obține o nouă materie primă care este transformată în fire textile noi, fiind reintrodusă în circuitul tehnologic.
Vă rugăm să puneți hainele, pantofii, lenjeriile și jucăriile pe care nu le mai folosiți, în acest container
Trecând grăbit sau mai agale pe străzile Clujului, am observat în multe locuri niște tomberoane uriașe, albe, pe care scria: ,,vă rugăm să puneți hainele, pantofii, lenjeriile și jucăriile pe care nu le mai folosiți, în acest container.” Bineînțeles, până să observ mesajul imprimat și alte date utile, am observat câteva haine aruncate pe jos. Acesta a fost indiciul că acel loc are un rol foarte clar stabilit.
La o documentare mai riguroasă, am aflat că în oraș sunt multe astfel de containere, prezente în 37 de stații de colectare. Golite săptămânal sau chiar mai des, în funcție de cartier, zonă și de necesități, aceste stații special amenajate reprezintă una dntre soluțiile la îndemână pentru cei care doresc să recicleze hainele într-un mod responsabil. Beneficiarul bunurilor care se adună în containere în municipiul Cluj-Napoca este Asociația Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj.
Prima mea acțiune de ,,curățare responsabilă a dulapului” a avut drept țintă aceste stații de colectare. Tot ce a trebuit să fac a fost să adun toate hainele pe care din diverse motive le nu le mai purtam, le-am organizat după categorii (eu sunt mai riguroasă cu unele lucruri, dar nu este obligatoriu să faceți asta), le-am pus în mai multe pungi și le-am dus la stația de colectare.
O altă soluție de care am aflat tot așa, din experiența empirică, este cea propusă de o companie de retail. Și aici, principiul este asemănător cu cel de la containere. Diferența este că, pe lângă satisfacția pe care o primești știind că ai procedat responsabil, după predarea hainelor, primești și un vaucher de reduceri. Recunsoc, eu încă nu am apelat la această metodă de reciclare a hainelor, însă o voi testa cât mai curând pentru că mi s-au adunat câteva articole vestimentare care îmi ocupă spațiul în dulap.
Alte soluții
Urmărind cu atenție activitatea unor persoane implicate în proiecte de schimbare a țării, a mentalităților și a obiceiurilor, am aflat de inițiativa celor de la Let’s Do It, Romania! Este vorba despre un magazin, numit The Empty Shop, unde poți intra ca să umpli rafturile și să îmbraci manechinii cu hainele pe care nu le mai folosești, urmând ca acestea să fie donate unor familii cu posibilități materiale reduse. Proiectul a fost demarat în București, urmând să se extindă în alte 12 orașe din țară.
,,Acest concept de proiect este o extindere a campaniei Let’s Share and Care desfășurate de Let’s Do It, Romania! prin care ne propunem să combatem risipa și să susținem a educația, căci toate lucrurile donate merg către copiii din comunități vulnerabile din mediul rural care au nevoie de orice spijin pentru a merge la școală.” – Andreea Petruț
A consuma responsabil
De fiecare dată când bat la pas holurile largi și prietenoase ale mallurilor mă minunez de cantitatea enormă de lucruri pe care o consumăm. Să zicem, mâncarea, produsele de igienă, electrocasnicele își găsesc întrebuințarea imediată sau sunt achiziționate ca să ne fie de ajutor pentru mai mulți ani. Însă, din fericire sau cu regret, nu se consumă doar aceste produse. De câțiva ani, de când a crescut puterea de cumpărare a populației țării, suntem martorii unor fenomene care, analizate rațional, nu vorbesc în termenii cei mai loiali despre noi, ca societate.
Se observă o creștere exponențială a consumului de produse nealimentare. Dintre aceste produse, o fascinație deosebită pentru cumpărătorul român și implicit pentru cel clujean o exercită hainele. Oprindu-te în fața unei vitrine ispititoare, făcând apel din nou la rațiune, te gândești că avem totuși destul de mulți bani dacă suntem în stare să cumpărăm atât de multe lucruri. Dar oare toate hainele pe care le cumpărăm ne sunt necesare, căci nu de puține ori ajungem să purtăm doar jumătate din articolele vestimentare pe care le depozităm în dulap. În altă ordine de idei, statisticile spun că 3% din totalul deșeurilor menajere este reprezentat de textile și că mai mult de un milion de tone de această categorie de produse se aruncă anual la gunoi.
Acestea fiind spuse, închei articolul prin îndemnul călduros de a consuma responsabil, inclusiv haine.