Amenajarea Pieței Lucian Blaga sau despre cum se poate transforma Clujul până în anul 2020

de | | 2 Minute

Amenajarea Pieței Lucian Blaga sau despre cum se poate transforma Clujul până în anul 2020

Tema amenajării zonei centrale a orașului Cluj – Napoca este recurentă în dezbaterile publice. Inițiate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică, o entitate creată în 2017 de Primăria Cluj-Napoca cu scopul organizării dezbaterilor publice, unde cetățenii sunt invitați să participe cu idei și propuneri privind viitorul orașului în care locuiesc, aceste serii de discuții urmăresc cooptarea specialiștilor din diverse domenii, a locuitorilor Clujului și a reprezentanților diverselor instituții publice în vederea definirii traiectoriei de dezvoltare a urbei și promovarea inițiativei cetățenești la nivel local.

Fotografie: Vlad Onaciu 

Cea mai recentă dezbatere a avut loc marți, 23 ianuarie 2018, la Casino Centru de Cultură Urbană și a avut ca temă amenajarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor Napoca, Petru Maior și Emil Isac. Acest proiect are ca și scop sporirea calității spațiului urban. Ca și în cazul dezbaterii privind amenajarea străzii Mihail Kogălniceanu, și la acest eveniment au participați reprezentanții instituțiilor direct vizate, care își au sediul în zonă, reprezentanți ai administrației publice locale, arhitecți, specialiști din diverse domenii, dar și reprezentanți ai societății civile.

Cum trebuie definit spațiul urban?

Discuția s-a axat pe modul în care trebuie definit spațiul urban și cum ar putea fi amenajată Piața Lucian Blaga și zonele adiacente pentru a reda centrului orașului Cluj – Napoca un aspect aerisit, cu mai mult spațiu verde, modern, perfect ancorat în tendințele actuale de dezvoltare a marilor orașe europene.
Trebuie menționat faptul că discuția care vizează amenajarea Pieței Lucian Blaga s-a conturat sub forma unui concept, realizat de echipa Planwerk – firma care se ocupă și de reamenajarea zonei Pieței Unirii – Bulevardul Eroilor, lansat în dezbatere. După această etapă va urma o licitație pentru cele două faze – de proiectare și de execuție. Termenul de finalizare a proiectului de reamenajare a Pieței Lucian Blaga este anul 2020.

Printre variantele discutate în cadrul întâlnirii pot fi enumerate:

  • Reducerea benzilor de circulație pentru autovehicule în zona Pieței Lucian Blaga;
  • Extinderea zonei pentru pietoni cu aproximativ 1000 metri pătrați;
  • Construirea pistelor pentru bicicliști, cu bandă de siguranță, care vor face conexiunea cu celelalte piste din oraș;
  • Extinderea spațiului verde prin plantarea mai multor copaci în această zonă;
  • Amenajarea de mobilier stradal;
  • Pavaje speciale pentru persoanele cu dizabilități;
  • Stație de încărcare pentru automobilele electrice.

Astfel, conform acestui concept, Piața Lucian Blaga s-ar transforma într-o zonă dedicată pietonilor, aerisită de mașini și trafic. Proiectul enunță trei benzi de circulație pentru strada Petru Maior, două benzi de circulație pentru autoturisme pe strada Napoca și strada Republcii – până la intersecția cu strada Avram Iancu – și patru benzi auto în Piața Lucian Blaga, zona direct vizată.

 

Sursă: Actual de Cluj