Este Clujul un oraș creativ?

de | | 2 Minute

Cum ar trebui să arate un oraș creativ? 

Spațiul urban oferă posibilități nelimitate de exprimare creativă. Idei, emoții, mesaje sociale pot fi comunicate sugestiv și original prin mijloace artistice, fără teama de a judecat sau înțeles greșit. Exprimarea creativă îmbogățește spațiul urban și investește locațiile din oraș cu alte sensuri și scopuri decât cele inițiale.

Molnar Alexandru

În Cluj, pe lângă spațiile culturale și de cultură urbană, există ,,opere de artă” pe lângă care trecem zilnic. Trecerile de pietoni colorate cu motive tradiționale românești, scări vopsite în culorile curcubeului, ,,tabloul consumerismului” de pe strada Calea Dorobanților, graffiti-uri spectaculoase, expozițiile de pictură din râul Someș, balet pe lacul Chios, operă în Piața Unirii- toate sunt lucruri care vorbesc despre potențialul creativ și viziunile nonconformiste asupra artei a oamenilor care locuiesc în orașul Cluj.

TransilvaniaReporter.ro

Cu toate acestea, însă, un oraș creativ poate însemna nu doar arta adusă în stradă, în sensul general, ci mult mai multe lucruri care contribuie la dezvoltarea și încurajarea viitoarelor inițiative originale, inovative. Un oraș creativ poate însemna un oraș verde, cu multe parcuri și spații unde te poți întâlni cu natura, un oraș fără panouri publicitare, dar cu multe HUB-uri educaționale și centre culturale, un oraș cu multe festivaluri și expoziții.

Opera Romana

Un oraș în care patrimoniul local și al muzeelor este respectat și păstrat cu multă grijă și atenție, un oraș unde inițiativa civică determină autoritățile publice locale să acționeze în direcții creative. Un oraș creativ este, de asemenea, un oraș consumator de creativitate, de artă și un dezvoltator al industriilor creative.

Lucian Nuta - Baloon

Voi ce părere aveți: este Clujul un oraș creativ? 

Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Nicu Cherciu, Lucian Nuță, Transilvania Reporter.ro, Alexandru Molnar.