Clujul în filme românești. Descoperă orașul în pelicule cu parfum de epocă

de | | 3 Minute

Clujul în filme românești. Descoperă orașul în pelicule cu parfum de epocă

Ce poate fi mai interesant decât să regăsim Clujul în filme românești? Orașul de pe Someș a fost de-a lungul timpului sursă de inspirație pentru numeroși cineaști români, dovadă fiind numărul mare de producții turnate aici. În fostele studiouri Proja, Corvin și Transsylvania s-au realizat producții de renume, scurtmetraje sau documentare unice în istoria cinematografiei. Clujul din filmele românești de epocă păstrează un parfum vechi ce merită descoperit de toți iubitorii artelor vizuale.

Foto: actualdecluj.ro, Aurelian. P via #clujinsta

Clujul în filme românești cu distribuții de excepție

Bazat pe nuvela „Bivolițele” de Ion D. Sîrbu, filmul „Corigența domnului profesor” adună unii dintre cei mai importanți actori români. Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic, Draga Olteanu-Matei și Puiu Călinescu au jucat în filmul turnat în 1958, conform Actual de Cluj. Scenele interioare din producție au fost filmate la studiourile Buftea din București, iar cele exterioare în puncte cunoscute ale Clujului. Regăsim în film locații precum strada Iuliu Maniu sau Piața Unirii.

Clujul în filme românești
Foto: actualdecluj.ro

Cel mai cunoscut film românesc, realizat la Cluj

În perioada de după al Doilea Război Mondial, orașul de pe Someș a fost decor pentru aproape o sută de filme românești, dintre care și celebrul film „Pistruiatul”. O mare parte din aventurile băiatului cu pistrui au fost filmate în Cluj, în anul 1972, menționează Adevărul.ro. Printre locațiile din centrul orașului care apar în film se numără Strada I.C. Brătianu sau Turnul Croitorilor. De asemenea, intrarea laterală în sediul Universităţii Babeș-Bolyai apare în film ca intrarea în sediul Poliției.



Clujul în filme românești
Foto: cinemagia.ro

Clujul în filme românești despre studenți

Un alt film turnat în inima Transilvaniei este Gaudeamus Igitur, o poveste cinematografică mută desfășurată în Clujul universitar al anilor ’60. Conform Adevărul.ro, primele scene din film au fost filmate pe Cetățuie apoi următoarele scene au fost filmate la Liceul Gheorghe Șincai. Mai apar, de asemenea, podul de peste Şomes, zona străzilor Ferdinand şi Horea, dar și strada Gheorghe Șincai.

https://www.youtube.com/watch?v=vZWnBp2vlGg

Primul documentar din istorie, filmat la Cluj

Potrivit Adevărul.ro, Clujul este și locul unde s-a realizat primul pseudo-documentar din istoria filmului, întitulat „Grozăviile lumii”. Filmul turnat în 1920 abordează o problemă majoră a acelor vremuri: răspândirea bolilor venerice. Fragmente păstrate din acest film valoros prezintă locuri precum Piața Unirii sau actuala stradă Mihail Kogălniceanu.


Drame istorice din Clujul de altădată

Și Clujul modern a constituit o sursă de inspirație pentru cineaștii anilor ’90. Filmul „Undeva în Est” a fost realizat în mare parte în zone de lângă Cluj, precum Parcul Etnografic „Romulus Vuia” sau pădurea Hoia-Baciu. Filmul a fost turnat în 1991 și prezintă o poveste despre rezistența armată anticomunistă. Conform rostonline.ro, lungmetrajul a devenit astfel unul dintre filmele de pionierat despre istoria noastră sub comunism.

Clujul în filme românești
Foto: cinemagia.ro