Clujul curat și sănătos – o realitate sau un anevoios efort?
Parchezi mașina la marginea șoselei. Nici măcar nu-i nevoie să pui piciorul în pădure, te lovește dizgrațios mirosul de gunoaie. Cauți cam o secundă cu privirea și vezi îndată mormanul de gunoaie adunate în șanț.
Ai venit totuși să te relaxezi, așa că-ți faci curaj și pășești în pădure. E relaxant și plăcut, dacă îți iei cu tine filtrul ce decupează vizual gunoaiele aflate la tot pasul. În cantități mai mari sau mai mici și izolate, sunt, totuși, nelipsite. Și-ți vine greu să înțelegi ce fel de creaturi își lasă gunoaiele pe unde trec cu atâta nonșalanță. Sau vreo canapea veche. Nu mai e nevoie de ea, așa că poate fi aruncată, desigur, în Făget!
E doar un alt caz clasic de neglijență și iresponsabilitate civică. Cum se spune? Că-n orice pădure sunt și uscături. Cam așa o fi și cu orașul nostru. Cluj-Napoca e un model pentru alte orașe din numeroase puncte de vedere. Oamenii minunați care îi conferă dinamică și valoare te fac adesea să uiți de mentalitățile de care te lovești uneori pe stradă, la colț de bloc, prin parcuri neîngrijite sau mai la periferia orașului, zone date uitării și căzute în dizgrație.
Și totuși nu doar aruncarea gunoaielor în locuri nepotrivite e un simptom al unor mentalități egoiste. Mizeria e, mai ales, un rezultat al pasivității și inerției colective, la nivel de comunitate. Nu-i nevoie să arunce cineva gunoaie în mod deliberat. Dacă neglijezi un spațiu, va fi acoperit în curând de praf, de noroi, se va degrada și distruge. Uitarea și lipsa de activitate pot fi la fel de nesănătoase precum o acțiune inconștientă sau rău intenționată.
Ne dorim un oraș mai curat. Mai sănătos.
În lungile dezbateri pe tema o fi sau nu o fi Clujul un oraș curat / murdar, totul se rezumă până la urmă la termenul de comparație stabilit. Da, depinde cu ce alt oraș compari.
Comparativ cu numeroase alte orașe din țară, Cluj-Napoca e un oraș foarte curat și îngrijit. Comparativ cu numeroase alte orașe din țară, Cluj-Napoca e un oraș neîngrijit și murdar. Să nu uităm totuși de Pata Rât.
„Clujul curat” e atât o realitate, cât și un efort anevoios. E un oraș curat cu suficiente excepții care să ne enerveze sau întristeze în mod regulat.
Comunitatea clujeană încearcă totuși să găsească soluții. Se întreprind acțiuni de ecologizare prin Făget și împrejurimi sau de curățenie generală în cadrul asociațiilor de proprietari. De exemplu, la sfârșit de martie s-a lansat concursul „Curățenie generală” adresat asociațiilor clujene de proprietari care își întrețin spațiile verzi, parcările și terenurile aferente imobilelor. Poate avem nevoie de mai multe activități de prevenție și conștientizare a importanței păstrării unui mediu sănătos și nepoluat.
Când îți iubești orașul, îți vine cumva natural să ai grijă de el și să-l vrei și mai îngrijit, și mai evoluat. Iar faptul că oamenii observă și se „plâng” de gunoaie, arată că prezența acestora în spații neadecvate nu mai poate fi considerată o normalitate în Cluj-Napoca.
Ce ne-am propus?
Lansăm o nouă rubrică pe site: „Clujul curat”. Vrem să adunăm aici:
- Semnale de alarmă cu privire la anumite situații / locuri în care este nevoie urgentă de intervenție.
- Soluții și idei pentru dezvoltarea unui stil de viață sănătos și curat, într-un mediu urban în plină dezvoltare.
- Acțiuni concrete de ecologizare, evenimente pe tema conștientizării la nivel de comunitate a problemelor cu care ne confruntăm, dar și cu privire la soluțiile pe care am fi responsabili să le adoptăm – inclusiv acțiuni de sădire / plantare copaci (un oraș curat înseamnă, după cum spuneam, mai mult decât absența gunoaielor aruncate la întâmplare, înseamnă și un mediu sănătos, nepoluat).
- Aplicații mobile și alte instrumente tehnologice care ne-ar fi de folos în aceste demersuri
- Informații despre colectarea selectivă a deșeurilor și posibilitățile de reciclare la nivel local și județean.
- Studii de caz.
De ce să le „adunăm”? Cunoașterea e putere, se spune. Sperăm ca ajungând informația la cât mai multe persoane, schimbările să aibă loc la nivel comunitar într-un mod natural și, cumva, inevitabil. Există totuși soluții și alternative, trebuie doar să aflăm despre ele și să le punem în aplicare.
Ce poți tu să faci?
Simplu: să împarți cu noi și cu ceilalți informațiile pe care le consideri utile la nivel de comunitate pentru a ne transforma orașul într-unul cu adevărat curat și sănătos.
Considerăm că primul pas e conștientizarea situației. Apoi, e important să ai informația și uneltele pentru a pune în aplicare un plan de acțiune.
Vrem să abordăm aceste aspecte săptămânal, așadar vă invităm să ne scrieți idei, sugestii, soluții, informații utile pe care le-am putea la rândul nostru împărtăși cu toți cei care ne urmăresc.
Ne puteți scrie pe [email protected] !
Vrei să faci rapid o sesizare către autorități?
Iată și o primă soluție în cazuri izolate, specifice, pe care le puteți semnala direct autorităților locale: aplicația My Cluj.
O puteți accesa aici: mycluj.e-primariaclujnapoca.ro .
Funcționează rapid și ușor: selectați „Semnalează problema” (dreapta-sus) și completați câmpurile. Puteți adăuga inclusiv fotografii, precum puteți plasa și un indicator pe hartă. Ulterior, veți putea verifica stadiul rezolvării ei și răspunsul primit de la autorități.
Nu mai vrem să vedem gunoaie lăsate de izbeliște în pădure, nici întregi zone urbane sau aflate la periferia orașului în care degradarea și mizeria sunt la ele acasă. Probabil că nimeni nu-și dorește să distrugă în mod intenționat un oraș frumos. Însă e nevoie de un efort comun pentru a schimba mentalități și a ne transforma orașul într-unul care n-are nevoie de „filtre” vizuale și olfactive. E nevoie de o comunicare continuă între noi, localnicii, și autoritățile locale.