Mișcarea „Clujul cu flori” transformă orașul într-o oază de frumusețe și culoare

de | | 4 Minute

Mișcarea „Clujul cu flori” transformă orașul într-o oază de frumusețe și culoare

„Clujul cu flori” este mai mult decât un simplu concurs de amenajări florare. Este o mișcare comunitară ce încurajează implicarea activă a locuitorilor în transformarea orașului într-un loc mai plăcut vederii. Promovează estetica, frumusețea și bunul gust, și, uneori, ne amintește că acolo unde omul intervine cu dragoste și cu intenții bune, va crește întotdeauna frumosul. 

Anul acesta, mișcarea inițiată de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului a început pe 15 iunie și se desfășoară până pe 15 septembrie 2023, și vine cu un plus față de edițiile trecute. Categoriile de concurs vor fi mai diversificate tocmai pentru a mobiliza și mai mult locuitorii județului 🙂. Astfel, anul acesta sunt încurajate atât persoanele fizice, cât și instituțiile publice și companiile, să amenajeze spațiile private cu flori, respectiv fațadele birourilor, curțile interioare și spațiile publice. 

Noutatea acestui an stă în categoria dedicată fotografiilor de proiecte florare amenajate în spațiul public, recunoscând creativitatea celor care surprind în cele mai frumoase și creative moduri diversitatea acestor amenajări florale. 

Mișcarea „Clujul cu flori” transformă orașul într-o oază de frumusețe și culoare

„Clujul cu flori” este un eveniment organizat anual, care își dorește să transforme orașul într-un spațiu plin de culoare și frumusețe prin decorarea ferestrelor, a balcoanelor și a grădinilor cu flori. Mișcarea a devenit pentru Cluj pe parcursul a celor 7 ani de organizare un simbol al implicării active a cetățenilor, companiilor și instituțiilor publice în îmbunătățirea peisajului urban.

Mișcarea „Clujul cu flori” transformă orașul într-o oază de frumusețe și culoare (1)

„Am început acest proiect în urmă cu șapte ani crezând cu tărie că peisajul urban se poate schimba în bine dacă există o implicare activă atât a cetățenilor, cât și a companiilor și instituțiilor publice. S-a dovedit că este nevoie de timp pentru asta, dar suntem pe drumul cel bun. Odată cu noile categorii de concurs, sperăm să existe un interes și mai mare al clujenilor în amenajarea propriilor curți, balcoane și grădini, astfel încât ca orașul să se transforme cu adevărat într-o capitală a florilor și a bunului gust”, a spus Lilla Szabó, vicepreședinta Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Desigur că evenimentul aduce numeroase premii, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru instituțiile publice/companii și fotografi. De la cea mai frumoasă fațadă de casă/apartament, până la cel mai frumos spațiu public amenajat, juriul va evalua aspecte precum compoziția, cromatica, diversitatea florilor și modul în care acestea se integrează armonios în mediul înconjurător, iar cei care reușesc să amenajeze cele mai frumoase spații vor fi premiați.

Premiile „Clujul cu flori”

Premiile pentru persoane fizice vor răsplăti:

 • Cea mai frumoasă fațadă de casă/apartament
 • Cel mai frumos balcon/terasă
 • Cea mai frumoasă curte/grădină
 • Cel mai frumos spațiu verde din fața blocului
 • Cea mai frumoasă grădină urbană de plante aromatice
 • Cel mai frumos proiect floral din județul Cluj

Premiile pentru instituții publice/companii vor recompensa:

 • Cea mai frumoasă fațadă de instituție/companie
 • Cea mai frumoasă amenajare de curte/spațiu exterior al instituției/companiei
 • Cel mai frumos spațiu public amenajat de o instituție/companie

Fotografii vor fi premiați pentru:

 • Cea mai frumoasă fotografie de proiect floral din domeniul public din Cluj-Napoca

Mișcarea „Clujul cu flori” transformă orașul într-o oază de frumusețe și culoare (2)

Pentru ca juriul să aibă o perspectivă cât mai complexă asupra proiectelor florale, persoanele sau instituțiile/companiile care participă la ediția din acest an a concursului „Clujul cu flori” trebuie să țină cont de următoarele reguli:

Regulile concursului

Pentru fiecare proiect floral se vor înscrie în concurs un număr de minimum 4 fotografii și maximum 6, realizate în anul 2023.

 • Cel puțin patru dintre fotografiile înscrise în concurs trebuie să conțină imagini de ansamblu ale amenajării (grădină, balcon, fațadă etc), luate din diferite unghiuri de perspectivă. Celelalte două fotografii pot reprezenta detalii ale amenajărilor (plante deosebite, compoziții speciale etc.)
 • Fotografiile trebuie să fie de dimensiuni medii spre mari, de tip portret sau peisaj.
 • Toate proiectele înscrise, inclusiv cele ale fotografilor, trebuie să conțină adresa la care se află proiectul floral, astfel încât juriul să poată verifica autenticitatea cadrelor.

Înscrierea în concurs

Toți cei interesați să participe la concurs își pot înscrie proiectele pe site-ul Orașul frumos sau pot trimite imagini cu amenajările peisagistice în mesaj privat pe paginile de Facebook ale proiectului: Clujul cu flori și Virágos Kolozsvár.


Inițiativa ’’Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii. Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei. Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.

Proiectul „Clujul cu flori’’ este finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.