Clujul, cel mai scump oraș din țară la imobiliare

de | | 2 Minute

Clujul, cel mai scump oraș din țară la imobiliare.

Locuințele din zona de Centru al municipiului Cluj-Napoca au cele mai mari prețuri cerute la nivel național, prețuri mai mari existând doar în București, potrivit unui studiu realizat de un site de imobiliare.

Pe parcursul lunii februarie, suma medie solicitată pentru un apartament în Cluj-Napoca se situa, conform Imobiliare.ro, la 1.186 euro/mp la finele lunii februarie. Prețurile depășesc pragul de 1.000 euro/mp în toate cele opt zone analizate în detaliu. În centru, prețurile cerute ajung la aproximativ 1.344 euro/mp, iar în Gheorgheni, Grigorescu, Andrei Mureșanu și Mărăști sunt cuprinse între 1.200 și 1.300 euro/mp.

Care este situația în celelalte mari orașe din țară?

În Brașov prețurile au crescut până la 912 euro/mp. Aici, prețurile solicitate depășesc pragul de 1.000 de euro/mp în Centrul Istoric, dar scad sub această valoare în Centrul Civic. În Astra și Răcădău, valorile de listare se situează la o medie de 932 euro/mp, iar în Griviței și Tractorul ajung la 919 și, respectiv, 856 euro/mp.

În Constanța, valoarea medie de listare pentru un apartament (nou sau vechi) este de circa 930 euro/mp. Peste acest prag se situează zone precum Faleză Nord (1.127 euro/mp), Casa de Cultură (989 euro/mp), Tomis Nord (979 euro/mp), Inel II (955 euro/mp) sau Inel I (951 euro/mp). În cartierele Primo și Tomis Plus, pretențiile proprietarilor coboară la sub 900 euro/mp.

În Timișoara, prețul solicitat pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare era de 970 euro/mp la sfârșitul lunii trecute. Pretenții peste medie au vânzătorii din majoritatea cartierelor, valoarea de listare depășind chiar 1.000 euro/mp în Circumvalațiunii, centru, Soarelui, Aradului și Lipovei. Ușor sub acest prag se situează locuințele din Șagului și Girocului – 995 euro/mp.

În Iași, în luna februarie, prețurile medii au ajuns la 888 euro/mp. Sub această valoare se situează majoritatea cartierelor, respectiv Păcurari, Alexandru cel Bun, Nicolina, Bucium, Cug și Galata. Pe de altă parte, în Centrul Civic și Copou, suma medie de listare pentru un apartament este mai mare de 1.000 euro/mp, iar în Tătărași ajunge la 970 euro/mp.

În Capitală, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente se situa la o valoare de 1.089 euro/mp la finele lunii februarie. Cele mai mari prețuri, de peste 2.000 euro/mp, sunt pentru cartierele exclusiviste din zona de centru-nord a orașului. În ceea ce privește cartierele, cea mai scumpă zone este Kiseleff-Aviatorilor, unde pretențiile proprietarilor ajung la 2.739 euro/mp, conform analizei realizată de Imobiliare.ro.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com