Clujul aniversează majoratul

de | | 3 Minute

Clujul aniversează majoratul

Aerul cald și dulce de început de aprilie a pus stăpânire pe orașul nostru. Totul pare învăluit într-o ceață aromată de cafea și flori de primăvară. În mijlocul acestei euforii primăvăratice, cărțile se deschid și ne îndeamnă prietenos să le răsfoim, să le pipăim coperțile, să le absorbim mirosul paginilor, scrise cu dragoste și talent de cei înzestrați cu arta penelului.

Clujul aniversează majoratul

 

Ca în fiecare an din cei 18 de până acum, Gaudeamus Cluj-Napoca a oferit un festin literar pentru toate vârstele și toate gusturile. Majoratul cărții este special pentru că se sărbătorește și aici, în Cluj-Napoca. Fiind cel mai longeviv și mai important eveniment din Transilvania, dedicat cărții, Gaudeamus deschide pereții pavilionului expozițional pentru ochii celor avizi de aventuri, senzații tari, expresii memorabile, scene fantastice, introducându-ne în  lumi minunate.

Clujul aniversează majoratul

Vremea nici prea caldă, nici prea răcoroasă este prielnică pentru o escapadă la târg. La ceasul amiezii, marele cort abunda de muzică liniștitoare care te îndemna să zăbovești pe la toate rafturile, până târziu în noapte, să răsfoiești toate cărțile. Apoi, pe cea care ți-a căzut cu tronc inimii să o iei hotărât în mână, să citești un capitol întreg și s-o cumperi pentru că dragostea la prima vedere și la prima lectură nu suportă despărțirile, tăcerile și disparițiile.

Clujul aniversează majoratul

Clujul aniversează majoratul

Și vai, dacă cu fetele sau băieții treaba este complicată atunci când vine vorba de iubire, cu cărțile, chestiunea devine clară de la început. Te îndrăgostești și dragostea e reciprocă. Romanele de dragoste, cele polițiste, thriller-ele, romanele fantasy, cărțile de specialitate, de dezvoltare personală, dicționarele, cărțile de filosofie, de poezie, de istorie, și de psihologie, biografii, cărți bisericești și cele mai frumoase apariții literare ale anului sunt aranjate de expozanți atent  și cu  grijă pentru a delecta cel mai critic ochi al cititorului și a ispiti cel mai împietrit suflet.

Clujul aniversează majoratul

Clujul aniversează majoratul

Publicul clujean este unul ,,viciat” de carte, asta afirmă expozanții care se bucură de curioșii care pătrund în ,,templul” cărților din Piața Unirii. Colecții voluminoase, autori consacrați și cei în afirmare, lansări de cărți, evenimente, tombole, invitați deosebiți, concursuri, volume cu teme provocatoare se găsesc la Gaudeamus din plin.

Clujul aniversează majoratul

Dacă căutați ceaiuri aromate pentru serile de lectură, sau căni, ibrice decorate ca în lumea Șeherezadei intrați la Gaudeamus! Pliculețele cu ierburi din cele mai exotice și frumos mirositoare îl vor determina chiar și pe cel mai devotat cafengiu să își revizuiască lista de preferințe în materie de licori adorate.

Clujul aniversează majoratul

Ca în orice poveste frumoasă, sărbătoarea va dura multe zile, până la lăsarea blândelor nopți de primăvară. Astfel, oricare pasionat și etern îndrăgostit de carte, fiecare călător în lumi miraculoase va găsi negreșit un motiv pentru a intra în ,,cortul cărților” din Piața Unirii, a savura un ceai sau o cafea în timp ce își va plimba privirea pe miile de titluri sugestive, sărbătorind majoratului cărților, în inima Transilvaniei.

Voi ce cărți ați cumpărat de la târgul Gaudeamus? 

Veronica Onea, redactor Cluj.com