Cluj-Napoca, un oraș inteligent!
Ce face Clujul un oraș inteligent? Combinația între forța de necontestat a oamenilor, care prin munca lor aduc un aport deosebit comunității, între ideile inovative și receptivitatea cu care orașul interacționează cu noutățile din diverse domenii. În pofida faptului că suntem avantajați la nivel național de evoluția tot mai activă a industriei IT clujeane, dezvoltarea comunității este un scop comun la care trebuie să contribuim zi de zi astfel încât să construim orașul pe care ni-l dorim. Un oraș inteligent este un oraș în care toți membrii comunității se implică și contribuie la bunăstarea urbei. Din acest punct de vedere, voluntariatul este ceea ce definește prin excelență un oraș deștept și progresist.
Conceptele de e-Guvernare și e-Economie sunt mai mult decât familiare pentru mulți dintre noi. În toate strategiile de dezvoltare pe termen mediu și lung, aceste noțiuni apar ca o garanție pentru viabilitatea viziunii prezentate. Dincolo de acest aspect, tehnologia este și va rămâne o componentă importantă în viața noastră cotidiană. Coroborând aceste două realități – industria IT și tehnologia, autoritățile publice locale își propun să crească calitatea vieții comunității clujene. Inițiativele destinate eficientizării activității aparatului administrativ, cum ar fi eliberarea certificatelor de urbanism în format electronic, sau cele care promovează implicarea activă a locuitorilor în sesizarea problemelor de la nivel de comunitate – aplicația My Cluj și X-Parc, sau aplicațiile pentru diverse servicii – parking, ticketing, îmbogățesc orașul cu facilități indispensabile pentru statutul de oraș european.
Cu toate acestea, ideile și inițiativele locuitorilor orașului trebuie să reprezinte baza schimbării calitative a Clujului. Autoritățile publice locale au făcut un apel către comunitatea de IT, însă, nu toate schimbările și evoluțiile pozitive implică doar acest aspect, al tehnologiei informației. Protecția mediului și igienizarea, activitățile comerciale, traficul rutier, ordinea și siguranța publică, turismul, cultura, investitorii străini, spațiile verzi, administrarea căilor publice, evidența parcărilor, evenimentele publice sunt domenii cu care interacționăm zilnic și pe care le putem, de asemenea, îmbunătăți prin implicarea noastră, a tuturor.
Voluntariatul pentru Cluj reprezintă oportunitatea prin care ne putem pune în aplicare ideile și viziunile inovatoare despre cum ne dorim să arate orașul nostru, dar și o ocazie prin care influențăm schimbarea unor mentalități și a unor concepții învechite. Ideea de voluntariat pentru comunitate, însă, este un concept cuprinzător care presupune angajamentul nostru de zi cu zi, chiar dacă nu ne-am asumat statutul de voluntar în cadrul instituțiilor publice, sau la marile festivaluri. Deși, ideea de voluntariat la Cluj și pentru Cluj este una care merită propagată imediat și susținută cu tărie și perseverență, indiferent de modul, instituția sau cadrul în care facem acest lucru.
Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Liviu Ardelean, Iosif Miclăuș, Nicu Cherciu.