Cluj Capitala Culturala Europeana 2021 (?)

de | | 3 Minute

Cluj Capitala Culturala Europeana 2021 ?

Ne-am bucurat toti cand s-a decis ca orasul nostru sa fie Capitala Europeana a Tineretului in 2015, iar pregatirile in acest sens sunt inca in plin proces de desfasurare. Orasul va fi asaltat de turisti, evenimente care mai de care mai interesante vor avea loc pe scenele clujene clasice, nonconformiste sau improvizate, iar Clujul va ramane un reper pe harta pentru tinerii de pretutindeni.

Un alt obiectiv, de o anvergura si mai mare, este si el, speram noi, in curs de indeplinire. Clujul, alaturi de alte orase din tara, s-a inscris in concursul pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, din anul 2021. Acum, ,,batalia” se da intre Cluj, Timişoara, Iaşi, Arad, Craiova, Braşov, Alba Iulia şi Sfântu Gheorghe.

Ce ar insemna pentru Cluj obtinerea acestui statut?
Scopul general al programului Capitala Culturala Europeana a fost, inca de la inceputurile sale din 1985, acela de a apropia diversele popoare europene. Astfel, orasele alese de-a lungul timpului au evidentiat specificul lor cultural si diversitatea tarii lor, dar si acele elemente comune tuturor oamenilor, indiferent de tara de provenienta.
Impactul asupra infrastructurii turismului este unul notabil, precum si dezvoltarea unor oportunitati din domeniul investitiilor si business-ului, a economiei locale sau largirea paletei PIB-ului regional. Colaborari, dezvoltare de proiecte, dezvoltarea infrastructurii culturale si de transport, atentie pentru conservarea cladirilor de patrimoniu, schimburi si co-productii internationale – toate vin ca beneficii ale acestui program.
Dar, mai ales, se dezvolta sentimentul de coeziune sociala la nivel de oras si regiune, acel sentiment de apartenenta la o comunitate, acea nevoie de implicare si responsabilitate sociala, acel ceva care aduce oamenii impreuna, indiferent de etnie, clasa sociala, sex sau religie.

Aceste efecte pozitive sunt gandite insa pe termen lung, de aici si aceasta pregatire in avans. Suntem abia in 2014 si deja se fac planuri si proiecte pentru 2021. Daca ne dorim ceva trainic, cu esenta, e necesar sa intelegem importanta unei bune planificari si organizari. Superficialitatea in planificare duce la obtinerea unor rezultate frumos si entuziast ambalate, dar care risca sa se imprastie la prima adiere mai puternica de vant.

In 2021, e randul Romaniei din nou. Sibiul s-a bucurat deja de acest privilegiu in anul 2007, Clujul merita si el din plin. De data aceasta insa, avem de castigat un concurs si de convins un juriu!

Asociatia ,,Cluj-Napoca 2021 – Capitala Culturala Europeana” este cea care este responsabila cu pregatirea dosarului de candidatura si implementarea tuturor pasilor necesari pentru atingerea acestui obiectiv. Nu suna prea interesant deocamdata, nu?
Insa toti acesti pasi tehnici, teoretici, de pregatire a strategiei sunt necesari. Inainte de a incepe voiosi organizarea de evenimente, e necesar sa dovedim ca o putem face cu cap, organizat, si ca putem asigura resursele si fondurile necesare in acest sens. Nu e ca si cum Clujul duce lipsa de evenimente, mai mult – daca singurul criteriu al concursului ar fi vitalitatea culturala, ne-am fi asigurat deja statutul de Capitala Culturala Europeana.

Ce poate face fiecare dintre noi pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv ?
Deocamdata, sustinerea proiectului si a activitatilor demarate de Asociatie. E cel mai la indemana mod si cel mai simplu.
Unul dintre criteriile de evaluare este tocmai implicarea comunitatii. Noi stim ca ne iubim orasul, stim ca el merita acest statut, stim ca evenimentele culturale au un loc aparte in viata si dinamica orasului nostru, insa trebuie sa le aratam asta si celorlalti.

Concret: sustine Clujul promovandu-l pe retelele de socializare.
Facebook (like la pagina si orice alt tip de sustinere): Cluj 2021 – Capitala Culturala Europeana
Twitter (follow si alte ciripeli): Cluj2021
Youtube (abonare si share in functie de preferinte): Cluj Napoca 2021 – European Capital of Culture | Candidate City

Revenim curand cu mai multe informatii!

[Foto: Sauca Alexandru]

Iulia Marc
Redactor Cluj.com