Classic Junior Festival: muzică clasică pe înțelesul elevilor

de | | 2 Minute

Classic Junior Festival: muzică clasică pe înțelesul elevilor

In perioada 24.11 – 15.12, Clujul găzduiește Classic Junior Festival, un proiect de educație culturală menit să prezinte muzica clasică într-o manieră interactivă și accesibilă celor mici, să stârnească interesul pentru instrumentele muzicale, dar și să promoveze această modalitate de petrecere a timpului liber.

Acțiunile programului vin ca o alternativă la situația educației culturale din școli – teoretizată, rigidă și neadaptată nevoilor reale ale copiilor.

In cadrul acestui program de educatie non-formala vom renunta la atmosfera sobră și vom crea un mediu prietenos, cald, de comunicare și interacțiune, având ca scop renunțarea la ideea că muzica clasică este greoaie și greu accesibilă. Dacă este înțeleasă, muzica clasică poate să ofere senzații și experiențe de neuitat.

Noua generaţie de consumatori de artă şi cultură poate arăta diferit, dacă vom avea grijă ca adevăratele valori să le fie transmise, la nivelul lor de înţelegere, încă din anii copilăriei. Classic Junior Festival îşi propune o astfel de misiune, fiind, la ora actuală, singurul program non-formal de promovare a muzicii clasice în rândul copiilor.

In cadrul proiectului, peste 400 de elevi de la 10 scoli din Cluj au primit Kit-ul Classic Junior Festival – un CD cu muzică clasică pentru audiții în clasă și planșe personalizate pentru desen, pictură , compuneri si eseuri pe tema „Clujul Muzical”.

Toate aceste activitati artistice se vor derula pe fondul auditiilor de muzica clasica atent selectata si gazduita pe CD-ul special produs pentru acest proiect, tinand cont de nivelul de intelegere al copiilor.

Tot in scolile din Cluj, in data de 08.12, vor avea loc „Atelierele spectacol – Cum sa intelegem muzica” , avand ca scop apropierea artistilor, a muzicii clasice, de copii, prin interactiunea cu acestia in mediul educational. Cele 2 productii concepute si derulate prin proiect – „Despre instrumentele cu coarde” si „Despre instrumentele de percutie” sunt 2 spectacole-atelier cu durata de 1 ora, sustinute de 6 muzicieni profesionisti care vor interpreta piese si teme cunsocute de muzica clasica, vor interactiona cu copiii, vor prezenta instrumentele, vor explica principiile de redare a sunetului.

Classic Junior Festival este un program de educație culturală conceput si organizat de Asociatia Cultural Play, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului local Cluj-Napoca.